bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:162/587)

Pulpety z indyka w sosie koperkowym 132

Składniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 18% 1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej) pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 235

naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie

Blondynka Gotuje
BUŁECZKI-CHAŁECZKI OWSIANO-PSZENNE 148

Na smaczne śniadanie polecam domowe bułki :). Przez trzy dni są całkiem świeże...czwartego dnia świetnie sprawdziły się w roli spodu do zapiekanek. Jeżeli przygotowałaś/eś

Przepisy Aleksandry
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 125

mojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną

moj przepis na
Obwarzanki 106

Pozostajemy w temacie pieczywa, czas na obwarzanki. Te kojarzone z krakowskim rynkiem (i gołębiami) zazwyczaj są zbite i ciągnące się, te domowe są znacznie lżejsze, no

Czerwony Gupik
Bułeczki dynie z makiem bez jajek 173

mojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną

moj przepis na
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 204

ręką kawałek ciasta i sprawdźcie, czy da się ulepić w płaski placek i nie porozpada się. Jeśli jest za wilgotne – dodajemy jeszcze mąki. Moim bardzo mączystym ziemniakom wystarczyła szklanka pszennej i ćwierć szklanki ziemniaczanej mąki. Ciasto musi być plastyczne i zwarte, zachowywać kształt i odchodzić od ręki, nie może być za suche bo się porozpada. Jeśli czujecie, że jest(...)ziemniaków, typu C (po obraniu i ugotowaniu) 10-12 małych morelek 1 szklanka mąki pszennej + 1 szklanka na zapas i do podsypywania ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 cukierków ‘krówka’, przekrojonych na pół 2 jajka rozmiaru M 3 łyżki masła łyżka bułki tartej

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach 126

będzie jeszcze gorący. Skórka zacznie się pięknie błyszczeć. Możecie dodać do środka dodatkowo płatki, czarnuszkę czy kminek, ale wtedy raczej mało tostowy to chleb będzie. Do chleba użyłam mąki pszennej chlebowej, ale również z popularną 650, chleb spokojnie wyjdzie, będzie jedynie nieco bledszy. A przepis pochodzi z książki „The big book of bread” betty Crocker. Ostatnio mam fazę(...)szybko i poleży sobie kilka dni i stanie się twardawy, możecie namoczyć go w mleku wymieszanym z jajkiem i panierować w bułce tartej. Potem tylko siup na patelnię i pyszne grzanki gotowe. Zapraszam na naprawdę prosty chleb pszenny z płatkami na drożdżach, świetny dla laików. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/04\/chleb-owsiany.jpg","recipeIngredient

Mieszam w Garnku
Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną 126

wdzięczny rekwizyt. Podjadam po każdym strzelonym zdjęciu. W każdej chwili łączę pracę z przyjemnością. Świeża grahamka z wkładką pobudza umysł. Bułki grahamki Składniki: na 16 bułeczek 200 g mąki grahamki 50 g siemienia lniane, połamanego 800 pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu 750 – 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli 150 g suszonej żurawiny Rozpuść drożdże(...)czasie wyjmij ciasto na blat i złóż kilka razy. Przykryj ściereczką, odczekaj 10 minut, po czym podziel je na 16 równych porcji, około 120 g każda. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.Oprósz mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg (bez termoobiegu

codojedzenia
KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 170

imbiru 1 szklanki.bulionu 2 łyżeczki tymianku sól pieprz słodka papryka mielona ostra papryka mielona 1 łyżka mąki pszennej 10 dag.sera żółtego 5 dag.pokruszonych orzechów włoskich pęczek natki pietruszki i łodyga świeżego lubczyku i kolendry Olej *******************************************************************  Do miski włożyć mięso mielone , dołożyć bułki namoczone w mleku.Cebule posiekać drobno wraz z czosnkiem.Marchewkę obrać i razem z cukinią pokroić w drobną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kopytka z serem i ziemniakami 256

ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera półtłustego 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki będzie uzależniona od odmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo: 100 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać

na moim stole...
Jarskie gołąbki bez zawijania 92

gramów pół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej  sól  pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego  koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta majeranku(...)miękkie.  Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.  Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy. Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą. Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego

Andzia Pichci
Ciemne bułki wieloziarniste 141

przewagą tych ciemnych i z dodatkiem ziaren . Skórka jest mocno chrupiąca a środek zwarty ale nie suchy . Lubię te bułki nawet na drugi czy trzeci dzień bo smakują jak zaraz po upieczeniu :) Składniki : - 300 g mąki pszennej razowe typ 1850 - 100 g mąki żytniej typ 2000 - 100 g mąki pszennej typ 750 - 20 g świeżych drożdży - 200 ml letniej(...)składników i wyrobić robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej ,Ostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę i formujemy bułki ,ja przed formowaniem zawsze oliwię dłonie wtedy ciasto lepiej mi się formuje. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,nacinamy i odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut . Piekarnik

Wypieki Rene
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 246

mięso przekładamy na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki Maślane bułki hamburgerowe: (Składniki na 8 bułek) ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 CIASTO WŁAŚCIWE: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej typ 500 ½ łyżeczki soli(...)najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych części (najlepiej zważyć na wadze- po ok 100 g ciasta na bułkę). Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i bardzo mocno spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do kolejnego wyrastania na około 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 153

łyknęłam bakcyl pieczenia domowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu(...)kształt, do tego obsypany mąką, tym bagietki będą piękniejsze. Bagietki nadają się zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do zup, gulaszy. Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię