bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:155/587)

Pyzy z mięsem 161

dań, które znała moja mama i babcie. To taka ciekawa podróż... Składniki: Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku. Szybko

Pasja Smaku
Czarna babka-Hit! 142

wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną. Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki!   Wypiek który będzie nowością w niejednym domu i może solidnie zaskoczyć gości. Składniki na formę z kominem o śr 23 cm 2 jajka 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka(...)obrotach. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół.  Metalową formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia.  Do ciasta wlewać cienkim

Wanilia i Kardamon
Klopsiki Oleksego 108

koncentratu pomidorowego ·        2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. 2.    Połowę cebuli kroimy drobno, dodajemy do mięsa. 3.    Wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz bułkę tartą. 4.    Dolewamy śmietanę i wyrabiamy. 5.    Robimy

Kulinarna Chwila
Klopsiki w sosie myśliwskim 265

mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, cukier olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryki w proszku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy do czasu

Blog z Apetytem
Odrywane bułki maślane 206

własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu    Zorra  i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.   inspiracja  King Arthur Flour składniki  - 15 szt 418 g pszennej mąki 2 łyżeczki drożdży instant 21 g mąki ziemniaczanej  21 g mleka w proszku 25 g cukru ( dałam(...)minut, aż podwoi swoja objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat. Podzielić na 15 równych części,  z każdej uformować okrągła bułkę. Posmarować   formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia  na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte

Stare Gary
BUŁKI JOGURTOWE 130

Zamiast lecieć do sklepu można samemu upiec takie pyszne bułki. Nie potrzeba nam żadnych kulinarnych zdolności tylko trochę wolnego czasu i oczywiści produkty do ich wykonania. Takie własnoręcznie przygotowane bułeczki, smakują  wyjątkowo. Polecam :) SKŁADNIKI NA  10 - 12 SZTUK: 40 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej* 3 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół. Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :) MAŁA RADA* Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną

Pani na deser
Norweskie bułeczki skoleboller 126

stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kardamonu mielonego 500 g mąki pszennej Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, kardamon, sól cukier i wymieszać. Wlać mleko, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Uformować kulę włożyć do miski. Nakryć(...)każdej bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Masa budyniowa 250 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie

O kuchni z uczuciem
Ciabatta 145

włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko wspaniale towarzyszy przy śniadaniu, lecz także jako przekąska w ciągu dnia czy kolacja. Choć wymaga trochę czasu na przygotowanie, zanim będziemy się nią zajadać, to uwierzcie mi - naprawdę warto poświęcić jej czas, by zajadać się(...)łyżki letniego mleka 1 łyżeczka drożdży instant połowa łyżeczki miodu połowa łyżki oliwy z oliwy 2 płaskie łyżeczki drobnej soli mak do posypania tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta Wykonanie: W większej misce wymieszaj pół łyżeczki drożdży instant z mlekiem, 150 ml wody oraz miodem, dokładnie wymieszaj, dodaj 150 g przesianej mąki poznańskiej. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce

Zasmakuj Kuchni
Knedle ze śliwkami 111

jeść knedli ze śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 kg śliwek 4 łyżki cukru  Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bułki pszenne kajzerki 104

Składniki: (szklanka 250 ml) (porcja na 8 bułek) Rozczyn: Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu) Mąka pszenna łyżka Mleko letnie 100 ml Cukier 1/2 łyżeczki Ciasto właściwe: Mąka pszenne typ 650 450 g Jajko Masło 20 g Mleko 1/2 szklanki (125 ml) Sól pełna łyżeczka Przygotowanie: W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć(...)pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne. Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.  Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni

Kulinarne przygody
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 171

Składniki: łopatka bez kości 60 dag, jajko 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka, ogórek kiszony 2 sztuki, musztarda francuska 3 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z Kaszy Jaglanej 229

podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek 400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 3 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według(...)opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach. Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję

Uwaga Babcia Gotuje
Ryba panierowana z sosem curry + film 203

jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 4 filety z ryby np. morszczuka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia czarny pieprz sól                    sos 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku(...)orzechy włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy jajka doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i rozkłócamy widelcem. Umyte filety z ryby moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ryby przekładamy na talerz i polewamy niewielką ilością sosu, posypujemy natką pietruszki i orzechami włoskimi

Smakowite Dania
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 138

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie

Andzia Pichci