Ciasto jogurtowe z rabarbarem 166świeżego rabarbaru 2 jajka 150 g masła + do wysmarowania tortownicy 400 g jogurtu typu greckiego 120 g cukru kryształ 400 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rabarbar umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zasyp 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszaj
kulinarnyJa
Babka z czerwoną porzeczką 182całość dokładnie, ale delikatnie połączyć. Czerwoną porzeczkę oczyścić, opłukać, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie przełożyć do małej miseczki, wsypać łyżeczkę mąki pszennej i wymieszać. Formę do babki ( średnica 20 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką ( silikonowej formy nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką/tartą bułką ). Na dno przygotowanej formy wyłożyć około 1/4 ciasta
WSZYSTKO SMACZNE
Babka z czerwoną porzeczką 204całość dokładnie, ale delikatnie połączyć. Czerwoną porzeczkę oczyścić, opłukać, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, a następnie przełożyć do małej miseczki, wsypać łyżeczkę mąki pszennej i wymieszać. Formę do babki ( średnica 20 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką ( silikonowej formy nie trzeba natłuszczać ani oprószać mąką/tartą bułką ). Na dno przygotowanej formy wyłożyć około 1/4 ciasta
WSZYSTKO SMACZNE
Babka marmurkowa 193dietach Składniki: 200 g masła 1 i ½ szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka i 3 łyżki mąki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mleka łyżka kakao tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i oba rodzaje mąk przesiane z proszkiem do pieczenia. Ucieram
Zasmakuj Kuchni
Zapiekany kalafior z sosem serowym 432przepisy. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 600 g wody 1 łyżeczka soli mały kalafior 30 g masła 30 g mąki pszennej lub orkiszowej 300 g mleka 100 g sera gorgonzola dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy Thermomix przepisy. Kalafior zapiekany z sosem serowym. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i wsypujemy sól. Zakładamy pokrywę
Themo przepisy
Fasolka szparagowa z boczkiem, grzankami i cheddarem 207Korzystajmy więc z niej póki możemy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można przygotować z niej zupy lub podać najprościej, czyli z cząbrem i bułką tartą. Składniki: 200 g fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 1 kromka pszennego chleba 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka startego cheddara lub parmezanu 1 łyżeczka masła pieprz Przygotowanie: Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć
Oryginalny smak
Baba ziemniaczana 927ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć
Bullio
Knedle ziemniaczane ze śliwkami 400prawdziwą węgierką. SKŁADNIKI (u mnie wyszło 28 sztuk): śliwki węgierki 80 dag ugotowanych ziemniaków (ugotowałam dzień wcześniej) 30 dag mąki pszennej typ 650 2 jajka L sól 1-2 łyżki oleju klarowane masło bułka tarta cukier WYKONANIE: Śliwki opłukać, osuszyć. Każdą nadkroić wzdłuż i usunąć pestkę. Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę
Kuchenne zapiski Edyty
Baba ziemniaczana 315ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć
Bullio
Leniwe pierogi 250nich dzięki mojej pracy w Antonówce i od teraz na stałe zagoszczą w naszym menu. Składniki: 500g twarogu 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki masła Przygotowanie: Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wbić jajka, dodać mąki i cukier, wymieszać
Cakes By Kejt
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 197torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Umytą cukinię ścieramy na tarce
Bajeczna Kuchnia
Panierowane kulki z żółtego sera 197mojej rodziny, a Wy sami przekonajcie się, jakie są wyjątkowe! (około 23 sztuki) 350g żółtego sera 2 jajka (małe) 60-65g mąki pszennej 1/3 łyżeczki chili w proszku 1/3 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do głębokiego smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać jajka, mąkę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie
Di gotuje
Pierogi leniwe 215leniwymi, w końcu po próbach i błędach znalazłam przepis idealny. Zapraszam... 200 g. sera białego półtłustego 1 jajko - żółtko +piana 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego do polania 1 czubata łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkami, dodać mąkę i sól. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Stolnicę posypać
Kubki smaku
Ciasto drożdżowe z jeżynami 183szklanki cukru 50 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3 jajka Kruszonka: 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 200 gram margaryny Dodatkowo: 500 gram jeżyn Tłuszcz do formy Bułka tarta Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, mleka i drożdży robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, olej
Bajeczna Kuchnia
Ciasto z gruszkami 249następnie na 3 części lub jak kto woli) Przygotowanie : Jasny biszkopt : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Blaszkę natłuszczamy, obsypujemy mąką lub bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w 170st.C przez 10 - 15 min, musimy obserwować biszkopt, bo długość pieczenia zależy od naszego piekarnika. Ciemny biszkopt
charlotte gotuje
KNEDLE SEROWO ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI 213knedle z białym serem i orzechową panierką Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego sera 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka szczypta soli śliwki kawałek masła bułka tarta cukier cynamon Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach. Wystudziłam je, obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków powędrował również przeciśnięty przez
potrawyregionalne
Grzanki z kozim serem i figą 178propozycja na pyszne śniadanie. Tym razem kozi ser z ciepłą bagietką i słodką figą. Do tego odrobina miodu. Coś pysznego! Składniki : * bagietka pszenna * łyżka masła * serek kozi np z miodem * 2 figi * łyżka miodu Przygotowanie : Bułkę pokroić na kromki, rozpuścić masło na patelni grillowej, opiec bagietki. Każdą posmarować serkiem kozim, ułożyć plasterki świeżej figi i polać miodem
Magiczne Życie Marty
Knedle z morelami II 195drugiemu nowy rozdział książki przeczytać. Nie taka zła ta jesień będzie :) Składniki: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka ½ szczypty soli 15-20 szt. moreli 3-4 łyżki tartej bułki 4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie
bistro mama
Krokiety z kaszą gryczaną 261krokietów) : Farsz: 100g kaszy gryczanej, 350g pieczarek, 1 cebula, 120g suszonych pomidorów, odsączonych, 60g startego sera żółtego, olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej, 1 jajko, 250ml wody, 400ml mleka, sól. Panierka: 2 jajka, odrobina mleka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić. Pieczarki i cebulę
W kuchni u Moniki
Złociste talarki ziemniaczane 236już wkrótce! :) Składniki na ok. 25 talarków: 10-12 ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę (najlepsze z poprzedniego dnia) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko sól szczypta gałki muszkatołowej (ewentualnie) bułka tarta do obtoczenia nieco tłuszczu do posmarowania tacki 1. Tackę do grillowania (płaską!) smarujemy oliwą lub olejem, kładziemy na grill; temperatura powinna być umiarkowana
Kuchnia Prezydentowej
Lodowy tort truskawkowy 206Pyszny tort na nadchodzący weekend :) Składniki: 6 jajek 20 dag cukier 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem
Tradycyjna Kuchnia
Grilowane tosty z mięsem mielonym - czyli to co lubię najbardziej 279najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając
Kuchenne aromaty
Kotleciki Ziemniaczane z Sezamem 205dnia lub z ziemniaków ugotowanych w mundurkach specjalnie do tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 6 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, obie mąki
Mama Gotuje
Knedle ze śliwkami 249pełnymi garściami. Spróbujcie a już nigdy nie sięgniecie po inny przepis. Polecam bardzo;) Składniki: 1.5 kg ziemniaków 2 jajka 300 gram mąki pszennej + do podsypywania około 0.5 kg śliwek Ponadto: 2 łyżki masła 3 łyżeczki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić. W między czasie wymyć śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.Masło
Krakowskie smaki Ani
Leniwe pierogi II 209razem skorzystałam z drugiego mojego przepisu, ta wersję robię rzadziej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 3 jajka 600 g twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić
Na słodko lub wytrawnie
Propozycja na śniadanie 228Te bułeczki czekają na publikację już tyle czasu, że aż mi wstyd. Nie wiem dlaczego właściwie jeszcze się tu nie pojawiły... Najpierw miałam ciekawsze rzeczy do
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią 217Nareszcie!Ostatni tydzień przesiedziałam jak na szpilkach, o czym nie omieszkałam informować wszystkich chętnych, ale też tych znudzonych moją paplaniną, na bieżąco. Przedwyjazdowe dni to dla
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka ze śmietaną 224rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce
charlotte gotuje
Cytrynowiec 213rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę.Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.Masa cytrynowa:Budynie rozpuścić
charlotte gotuje
Sernik na zimno 207Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać
charlotte gotuje
Pyzy z mięsem 236dań, które znała moja mama i babcie. To taka ciekawa podróż... Składniki: Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku. Szybko
Pasja Smaku
Czarna babka-Hit! 231wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną. Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki! Wypiek który będzie nowością w niejednym domu i może solidnie zaskoczyć gości. Składniki na formę z kominem o śr 23 cm 2 jajka 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka(...)obrotach. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół. Metalową formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia. Do ciasta wlewać cienkim
Wanilia i Kardamon
Klopsiki Oleksego 186koncentratu pomidorowego · 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. 2. Połowę cebuli kroimy drobno, dodajemy do mięsa. 3. Wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz bułkę tartą. 4. Dolewamy śmietanę i wyrabiamy. 5. Robimy
Kulinarna Chwila
Klopsiki w sosie myśliwskim 356mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, cukier olej do smażenia *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek, papryki w proszku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy do czasu
Blog z Apetytem
Odrywane bułki maślane 272własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć. inspiracja King Arthur Flour składniki - 15 szt 418 g pszennej mąki 2 łyżeczki drożdży instant 21 g mąki ziemniaczanej 21 g mleka w proszku 25 g cukru ( dałam(...)minut, aż podwoi swoja objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat. Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte
Stare Gary
BUŁKI JOGURTOWE 207Zamiast lecieć do sklepu można samemu upiec takie pyszne bułki. Nie potrzeba nam żadnych kulinarnych zdolności tylko trochę wolnego czasu i oczywiści produkty do ich wykonania. Takie własnoręcznie przygotowane bułeczki, smakują wyjątkowo. Polecam :) SKŁADNIKI NA 10 - 12 SZTUK: 40 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej* 3 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół. Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :) MAŁA RADA* Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną
Pani na deser
Norweskie bułeczki skoleboller 192stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kardamonu mielonego 500 g mąki pszennej Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, kardamon, sól cukier i wymieszać. Wlać mleko, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Uformować kulę włożyć do miski. Nakryć(...)każdej bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Masa budyniowa 250 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie
O kuchni z uczuciem