bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:140/587)

Makaron z klopsikami i sosem grzybowym 84

świeżej cebuli ( na tarce drobniutkich oczkach ) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki zimnej wody sól , pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia dodatkowo : 1-2 łyżki drobno utartego parmezanu dobrej jakości Cebulkę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską , podsmażamy na maśle ,aż się zarumienią . Dodajemy

Ogrodnik w podróży
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 217

przepisami, znajdziecie w nim receptury z bloga oparte na produktach naturalnie bezglutenowych.  Jakie pieczywo na diecie bezglutenowej?  Rezygnacja z produktów zawierających mąkę pszenną czy żytnią nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z chleba i bułek w codziennym jadłospisie. Jedną z opcji jest oczywiście samodzielne przygotowanie bezglutenowych zamienników dla pieczywa i deserów, choć nie każdy ma czas czy umiejętności kulinarne

Chilli Czosnek i Oliwa
Knedle z truskawkami 161

pysznych kul z truskawką . Przygotowanie ich zajmuję niestety sporo czasu, ale naprawdę warto na nie czekać :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki margaryny i bułka tarta do polania   Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować dzień wcześniej ( najlepsze są takie,nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie

Różne smaki w kuchni
Sernik z pianką 144

szklanki, olejek cytrynowy pół buteleczki, olej 0,5 szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez

kulinarne odsłony pati
Sernik z pianką 172

szklanki, olejek cytrynowy pół buteleczki, olej 0,5 szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez

kulinarne odsłony pati
Zebra z kremem karpatkowym 178

jajek - 5 szt cukier - 1 szkl maka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: masło - 50 dag cukier - 1,5 szkl mleko - 1 litr budyń waniliowy- 3 op perełki CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka

Camilla w kuchni
Szarlotka sypana 465

czas pieczenia taki jak przy każdej innej więc wszystko przemawia za tym żeby stała się numerem jeden i u Was ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej lub razowej - wszystko zależy od waszych upodobań smakowych 1 szklanka bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 gram masła 6 dużych lub 8 mniejszych jabłek 1 opakowanie cukru wanilinowego cynamonowego Przygotowanie

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety ziemniaczano- brokułowe 148

Składniki : ok. 50 dag ugotowanych ziemniaków ok. 25 dag ugotowanego brokuła 1 jajko ok. 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cebula, sól, pieprz mielony czarny i ziołowy tłuszcz do smażenia bułka tarta Przygotowanie : Ugotowane, przestudzone ziemniaki i brokuł przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia Składniki połączyć, dodać mąki, przesmażoną, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko, posolić, dodać

Proste Potrawy
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej 318

łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty pieprz(opcjonalnie) oliwa bułka tarta Wykonanie: Buraki należy upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez niecałą godzinę z termoobiegiem. Powinny być al dente. Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy

Wino Francja Kuchnia
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 193

kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Ser żółty w kostce zetrzyj na drobnych oczkach, a jeśli masz w plastrach, pokrój najdrobniej i najcieniej, jak potrafisz. Cebulę obierz

Anioszek w kuchni
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 138

wiosny zeszłego roku nie kupujemy pieczywa, piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego

I tu będę miała takie te
CIASTO TROPIKANA 457

ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej,  3 łyżki cukru,  3 łyżki zmielonych orzechów włoskich,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza,  2 łyżki cukru,  1 budyń waniliowy

słodki bratek
Szarlotka puszek 188

niej tłuszczu. Jest bardzo lekka i puszysta dzięki dużej ilości jajek. Składniki: 5 jajek 10 dag cukru 2 łyżki cukru pudru 20 dag mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem     i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy

Gorący kąsek
Ciasto z czarną porzeczką 96

Normal 0 21 Jajka - 3 szt cukier – 1,5 szkl olej – 3/4  szkl mleko –3/4  szkl mąka pszenna – 3 szkl proszek do pieczenia – 3 łyżeczki tłuszcz do formy bułka tarta do formy porzeczki czarne – 1/2 kg   Normal 0 21 Jajka, cukier zmiksować, dodać olej mąkę z proszkiem i mleko, zmiksować na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem

Camilla w kuchni
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 147

Składniki na babkę marmurkową: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka kwaśniej śmietany 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy jajka, cukier i śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy czas

ClauditteMissCooking