mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy
Kuchnia MagdaLenymięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy
Kuchnia MagdaLenyChodziło ostatnio za mną coś, coś nie wiadomo co ;-). Rozejrzałam się po spiżarni i wymyśliłam sobie hamburgery, ale przecież nie kupię takich bułek, więc je upiekłam. Kombinowałam po raz pierwszy takie buły, bo wiadomo te do hamburgerów są specyficzne: miękkie i ciężkie, bez chrupiącej skórki. Cóż, udało się, ich smak i konsystencja przeszły moje najśmielsze oczekiwania a Miśka zarezerwowała sobie(...)sztuk standardowej wielkości: 250 ml mleka roślinnego ( użyłam ryżowego) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 600 g mąki pszennej (z czego u mnie 100 g to była pełnoziarnista) 1 mały banan (bez obaw, w bułkach smak banana jest niewyczuwalny) 2 łyżki roztopionego i przestudzonej masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego, ale równie dobrze może to być olej
greenscarfpuder 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, woda 3 łyżki, dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do wysmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę z masłem stawiamy na palnik i mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną i gotujemy przez cały czas mieszając przez 5 min. Ciasto powinno być bez grudkowe
kulinarne odsłony patiJeśli lubicie próbować nowych smaków, polecam chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej, który całkowicie zmienia posmak chleba, jest miękki i bardzo dobry. PRZEPIS NA 2 CHLEBY
Dziś Ja gotuje[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody, letniej 125 ml mleka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej ok. 500 ml letniego mleka 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 i 1/2
Domowy Smak JedzeniaWiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład rybka marynowaną.
Różowa kuchniazaprezentuję bułeczki na śniadanie, miękkie, lekko chrupiące i smakowite . Składniki : mąka pszenna typ 500 Kłos - Pol 300 g 1 opakowanie (8 g) drożdży babuni 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 200 ml letniej wody Wykonanie: Najprostsze na świecie wykonanie bułek. Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wsypujemy drożdże instant, cukier, sól
Różowa kuchniasię sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnytartaletek o średnicy 9 cm, przepis wystarcza na 12 szt. Co potrzeba: 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru, 6 połówek brzoskwiń z syropu, 100 g masła + trochę do posmarowania foremek, bułka tarta do posypania foremek Wykonanie: Foremki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie obracamy foremką
Bułka z Chlebemswoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni i wygląda następująco: 225 g maki pszennej 150 g mąki orkiszowej 7 g drożdży instant 1,5 łyżeczki(...)ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż bułek i posypujemy posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. I żeby uściślić: Buszująca w Kuchni nie sprecyzowała jakich mąk użyła. Ja więc zastosowałem orkiszową typ 2000 i pszenną typ 550. Razem ze mną udział w akcji brali: Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji
Marder&Marder Manufacturesmakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna orkiszowa jasna cukier trzcinowy lub ksylitol dodatkowo: szklanka jeżyn 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj ). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną dynię zblenduj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać ze skórki, jeśli jest młoda(...)cedzakową. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu
na moim stole...wzmocnić ich grzybowy smak do panierki wsypuję zmielone suszone grzyby. Panierka w proporcjach 15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody Ciasto na naleśniki ok. 2 szklanki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka ok.1 szklanka wody może być gazowana 2 jajka 50 ml. oleju sól Farsz 600/700 gramów kapusty kiszonej(...)kropel magi ale to już według uznania. Całość mieszamy. Gotowy farsz rozkładamy równomiernie na naleśniku, boki zawijamy do środka i zwijamy w rulon. Suszone grzyby mielimy i mieszamy z bułką tartą. Następnie panierujemy i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Musimy bardzo uważać aby się nie przypaliły panierka z suszonymi grzybami szybko ciemnieje podczas smażenia. Smacznego
Andzia Pichci