bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:164/587)

Wilgotna babka cytrynowa 104

pieczenia: 45 min Całkowity czas: 60 min Ilość porcji: 8 porcji Babka cytrynowa – składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cytryna 200 g masła (cała kostka) 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka bułki tartej Lukier składniki: 1 szklanka cukru pudru lub sprawdź przepis na polewę czekoladową Sposób przygotowania: Przygotuj wszystkie składniki(...)masło podgrzewać, na bardzo delikatnym, wolnym ogniu. W przeciwnym razie możesz je przypalić. Zostaw kawałek masła do wysmarowania formy, w której będziesz wypiekał babkę cytrynową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmieszaj ze sobą i przesiej przez sitko. Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj płynem do naczyń – cytrynę możesz również wyparzyć. Zetrzyj skórkę z całej cytryny i wyciśnij

ugotuj-przepis.pl
Pulpety w białym sosie chrzanowym 183

Dzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną

kulinarnyJa
Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z ziołami i czosnkiem 157

ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Składniki na krokiety: - 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga i mortadelę) - 2 jajka - bułka tarta - olej do smażenia - 750 mililitrów mleka - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki pszennej - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie: Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę tudzież mortadelę kroimy w paseczki lub słupki. Przygotowujemy beszamel(...)gęsty). Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy  w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki

Życie zamknięte w smaku
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 147

wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski(...)kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej. Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta. Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia

Moja Książka Kucharska
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 192

cyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej  - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka(...)mleku, dodajemy pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta.  W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę.  Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku góra/dół

upichcona
Torcik orzechowy z krakersami 223

obchodzą urodziny podwójnych życzeń i prezentów :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki - 1 łyżka kakao masa - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 1/2 litra mleka - 1/2 szklanki cukru - 300 g masła - 120 g capuccino śmietankowego

Zainspirowana w kuchni
Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 177

leśnych grzybów mieszanych (poza sezonem można użyć mrożonych) -200 ml słodkiej śmietanki UHT 18% -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -ząbek czosnku -zioła prowansaskie -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz -2-3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Olej rozgrzać w garnku. Cebulę drobno posiekać i przełożyć na rozgrzany olej. Dodać przeciśnięty przez praskę(...)angielskie. Na gotującą się wodę włożyć oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 15 minut. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso będzie zbyt klejące można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki. Wkładać

Zielona Kuchnia
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 106

szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej cieleciny 4 duże(...)cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową. Sos nr 1: 100 g masła 3 łyżki skrobi kukurydzianej mleko ryżowe

Cytryna&Co.
Cebulowe bułki na śniadanie 136

wielkim apetytem delektować się śniadaniem z całą rodziną! Lekkie bułeczki cebulowe, aromatyczne, wyśmienite na ciepło wysmarowane masełkiem. Smacznego! Składniki: (na 10 bułek) Rozczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g letniej wody 40 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 1 duża cebula 200 g letniej wody 2 łyżki letniego kefiru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)soli 450 g mąki pszennej Przygotowanie: Rozczyn: Świeże drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać letnią wodę, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać cukier oraz mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć

Nastoletnie Wypiekanie
Kopytka z serem 216

smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się bardzo szybko i są zawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować(...)Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka i gotować od wypłynięcia1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe serduszka z dżemem 154

smak rekompensował wszystko. Gwarantuje, że obdarowana osoba będzie zadowolona z takiego prezentu "od serca". Polecam!;)     Składniki: 300g mąki pszennej 170ml mleka 30g masła 15g drożdży 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania bułek ulubiony dżem W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić

Czerwona Porzeczka
Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika 119

Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 całe jajka + 1 żółtko 1/4 kostki drożdży (tj. 25 g) 4 łyżeczki cukru 180 ml mleka 85 g masła ziarna słonecznika 1. Do szklanki dodać drożdże, cukier i letnie mleko. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać, aż masa zacznie lekko(...)masa dwukrotnie urośnie (na około 1-1,5 godz). 3. Z ciasta drożdżowego wyrobić dwa wałki i naciąć na około 6 kawałków. Z każdego wylepić kulkę. Przygotowane bułki umieścić na formie do pieczenia wyłożonej papierem i ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia (na około 30 minut). 4. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec

Ugotować
Pieczarki faszerowane szpinakiem 85

przed przyjęciem odgrzać w piekarniku.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g pieczarek (najlepiej większych) 200g szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 15g żółtego sera ząbek czosnku  3 łyżki masła 1 mała cebula olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić

Danka Pichci
Szarlotka Magdy Gessler 166

mniej cukru. Polecam, warto zrobić :-) Miłego piątku kochani :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki: 2 kg jabłek 300 g ziemnego masła 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) 4 żółtka 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy

kruche babeczki
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 96

letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego Kruszonka: 12 dkg margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo : margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować drożdżówkę . Drożdżówka: do miski wbić jajka, żółtka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubić mikserem

mecooks
Pszenne bułki na mleku 153

Składniki: Mąka pszenna 550 g Drożdże świeże 20 g Masło 50 g Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania bułek Mleko 300 ml Cukier łyżeczka Sól łyżeczka pełna Dodatkowo do posypania bułek można użyć maku, słonecznika, pestek dyni itp. Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku  . W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz

Kulinarne przygody
Ciasto jogurtowe z morelami 139

świeżych moreli 3 jajka 200 g jogurtu typu greckiego 100 g masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cytryny Dodatkowo: papier do pieczenia, bułka tarta, cukier puder (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego z morelami:  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i obsypujemy bułką

kulinarnyJa
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 117

liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek

PatiGotuje
Zapiekanka makaronowa z brokułem, serem i piersią z kurczaka 130

kurczaka  przyprawa uniwersalna (u mnie Smak Natur )  250g makaronu penne/pióra 200g różyczek brokuła Sos: 75g masła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz  Wierzch: bułka tarta żółty ser   natka pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia sól do osolenia wody  Makaron ugotować wg przepisu z opakowania

Di gotuje
Bułeczki ziołowe 151

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek kilka liści bazylii kilka liści oregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem

Bullio
Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką 181

pszennej 3 jajka 42g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych Dodatkowo: śliwki tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami

Wrzosowa Polana
puszysty, piankowy sernik z wiaderka 2182

SKŁADNIKI CIASTO -3/4 kostki margaryny -4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia  -1 szklanka mąki pszennej tortowej -3 łyżki cukru Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik z serków homogenizowanych 133

spód: 350g. mąki pszennej 200g. margaryny 70g    cukru pudru 2        żółtka 1/4     łyżeczki proszku do piecz. margaryna i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia masa serowa: 1kg.  serka homogenizowanego waniliowego 50g.  cukru pudru 80g.  mąki ziemniaczanej 4       żółtka 6       białek Forma

Lubię to gotuję
Bułeczki ziołowe 282

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek kilka liści bazylii kilka liści oregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem

Bullio
Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera 23313

Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych) 100 g twarogu 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi

Trzeci talerz
Punjabi czyli indyjskie chlebki 92

Już dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek

Polska Zupa
Szarlotka z bezą kokosową 234

Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła  3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy   Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Gorący kąsek
Placki rybno – ziemniaczane 181

prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie

Ogrodnik w podróży
Bułki kwiatuszki z parówką 171

  Bułeczki w kształcie kwiatuszków, nadziane parówką. Wykonane z mąki pszennej, mięciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam! Składniki: (na około 10 sztuk) Ciasto: 350 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki pełne witamin 82

"A wszystko to za sprawą dodanych do ciasta zarodków pszennych i siemienia lnianego. O zaletach tego ostatniego już pisałam przy okazji innych bułeczek. Dziś chciałabym

Wiem co jem
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 129

kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta do foremki OBŁOŻENIE: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania 2 pomarańcze

Kuchenne zapiski Edyty
Bułka z parówką 177

sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce. 'bułka z parówką' Składniki: - 25g świeżych drożdży lub 1 op (7g) drożdży instant - 250g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 100ml mleka - 1 łyżka cukru - 8 małych parówek lub 4 normalnej wielkości - mozzarella lub ser żółty - przecier pomidorowy - oregano

CookYourself
Stromboli- zwijana pizza 233

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 35 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody Farsz: Keczup Oregano 5 plastrów wędliny 0,5 czerwonej

VioletoweKucharzenie
Bułeczki z pieczarkami 607

średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić. Bułeczki: 2 i pół szklanki mąki pszennej  + mąką do podsypywania ciasta, 6 łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka  + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 jajko , 4 łyżki masła , kawałeczek żółtego sera do posypania bułek. Drożdże

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 234

kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą(...)dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym  olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już

Przepisy i porady kulinarne
Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym. 346

żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego, temperatura ok 39 stopni(...)mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem

BaRepas
Babka makowa z białek 211

cytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;1 szklanka białek;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Spos

Gospodyni Miejska
Tykwanik. 146

Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej25 dag masła2 jajka3/4 szkl cukru pudru1

Kulinarny karnet Christophera
Knedle jak u mamy 165

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić

Salonik smaków
Ptyś 192

łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić

Moje domowe kucharzenie
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 218

żadnych bułek nie dodaję cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne.Składniki:- 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750)     lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne)- 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki)- 25g świeżych drożdży

Smaczne Zdrowe
Krokiety z mięsem 866

łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony Kamis majeranek Kamis gałka muszkatołowa Kamis Ciasto na naleśniki 3 szkl mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 jajka sól szczypta Do panierowania bułka tarta jajko Do smażenia olej rzepakowy Przygotowanie:Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą. Oczyścić marchew, pietruszkę, seler i razem z zielem

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania