bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:164/587)

Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 180

leśnych grzybów mieszanych (poza sezonem można użyć mrożonych) -200 ml słodkiej śmietanki UHT 18% -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -ząbek czosnku -zioła prowansaskie -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz -2-3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Olej rozgrzać w garnku. Cebulę drobno posiekać i przełożyć na rozgrzany olej. Dodać przeciśnięty przez praskę(...)angielskie. Na gotującą się wodę włożyć oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 15 minut. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso będzie zbyt klejące można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki. Wkładać

Zielona Kuchnia
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 108

szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej cieleciny 4 duże(...)cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową. Sos nr 1: 100 g masła 3 łyżki skrobi kukurydzianej mleko ryżowe

Cytryna&Co.
Cebulowe bułki na śniadanie 140

wielkim apetytem delektować się śniadaniem z całą rodziną! Lekkie bułeczki cebulowe, aromatyczne, wyśmienite na ciepło wysmarowane masełkiem. Smacznego! Składniki: (na 10 bułek) Rozczyn: 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 50 g letniej wody 40 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy rozczyn 1 duża cebula 200 g letniej wody 2 łyżki letniego kefiru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)soli 450 g mąki pszennej Przygotowanie: Rozczyn: Świeże drożdże wkruszyć do małej miseczki, wlać letnią wodę, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wsypać cukier oraz mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie drożdże powinny zacząć

Nastoletnie Wypiekanie
Kopytka z serem 223

smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się bardzo szybko i są zawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować(...)Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka i gotować od wypłynięcia1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe serduszka z dżemem 157

smak rekompensował wszystko. Gwarantuje, że obdarowana osoba będzie zadowolona z takiego prezentu "od serca". Polecam!;)     Składniki: 300g mąki pszennej 170ml mleka 30g masła 15g drożdży 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania bułek ulubiony dżem W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić

Czerwona Porzeczka
Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika 124

Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 całe jajka + 1 żółtko 1/4 kostki drożdży (tj. 25 g) 4 łyżeczki cukru 180 ml mleka 85 g masła ziarna słonecznika 1. Do szklanki dodać drożdże, cukier i letnie mleko. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać, aż masa zacznie lekko(...)masa dwukrotnie urośnie (na około 1-1,5 godz). 3. Z ciasta drożdżowego wyrobić dwa wałki i naciąć na około 6 kawałków. Z każdego wylepić kulkę. Przygotowane bułki umieścić na formie do pieczenia wyłożonej papierem i ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia (na około 30 minut). 4. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec

Ugotować
Pieczarki faszerowane szpinakiem 88

przed przyjęciem odgrzać w piekarniku.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g pieczarek (najlepiej większych) 200g szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 15g żółtego sera ząbek czosnku  3 łyżki masła 1 mała cebula olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić

Danka Pichci
Szarlotka Magdy Gessler 171

mniej cukru. Polecam, warto zrobić :-) Miłego piątku kochani :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki: 2 kg jabłek 300 g ziemnego masła 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) 4 żółtka 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy

kruche babeczki
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 99

letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego Kruszonka: 12 dkg margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo : margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować drożdżówkę . Drożdżówka: do miski wbić jajka, żółtka, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Ubić mikserem

mecooks
Pszenne bułki na mleku 154

Składniki: Mąka pszenna 550 g Drożdże świeże 20 g Masło 50 g Jajko + dodatkowe jajko do posmarowania bułek Mleko 300 ml Cukier łyżeczka Sól łyżeczka pełna Dodatkowo do posypania bułek można użyć maku, słonecznika, pestek dyni itp. Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku  . W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz

Kulinarne przygody
Ciasto jogurtowe z morelami 142

świeżych moreli 3 jajka 200 g jogurtu typu greckiego 100 g masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cytryny Dodatkowo: papier do pieczenia, bułka tarta, cukier puder (do dekoracji) PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego z morelami:  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem i obsypujemy bułką

kulinarnyJa
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 118

liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek

PatiGotuje
Zapiekanka makaronowa z brokułem, serem i piersią z kurczaka 135

kurczaka  przyprawa uniwersalna (u mnie Smak Natur )  250g makaronu penne/pióra 200g różyczek brokuła Sos: 75g masła 75g mąki pszennej (można ciup mniej) 500 ml mleka 50g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz  Wierzch: bułka tarta żółty ser   natka pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia sól do osolenia wody  Makaron ugotować wg przepisu z opakowania

Di gotuje
Bułeczki ziołowe 158

Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek kilka liści bazylii kilka liści oregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem

Bullio
Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką 183

pszennej 3 jajka 42g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych Dodatkowo: śliwki tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami

Wrzosowa Polana