bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:166/587)

Babka makowa z białek 220

cytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;1 szklanka białek;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Spos

Gospodyni Miejska
Tykwanik. 152

Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej25 dag masła2 jajka3/4 szkl cukru pudru1

Kulinarny karnet Christophera
Knedle jak u mamy 174

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić

Salonik smaków
Ptyś 200

łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić

Moje domowe kucharzenie
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 227

żadnych bułek nie dodaję cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne.Składniki:- 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750)     lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne)- 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki)- 25g świeżych drożdży

Smaczne Zdrowe
Krokiety z mięsem 874

łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony Kamis majeranek Kamis gałka muszkatołowa Kamis Ciasto na naleśniki 3 szkl mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 jajka sól szczypta Do panierowania bułka tarta jajko Do smażenia olej rzepakowy Przygotowanie:Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą. Oczyścić marchew, pietruszkę, seler i razem z zielem

Ala piecze i gotuje
Knedle ze śliwkami 74

dość dużych knedli): 0,5kg ziemniaków (waga po obraniu ze skórki), około 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, około 0,5kg – 0,75kg śliwek, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki krupczatki lub kaszy manny, 2 czubate łyżki tartej bułki, 1/4 kostki masła Sposób przygotowania knedli ze śliwkami: Obrane ze skórki ziemniaki gotuję w osolonej wodzie(...)łyżki cukru i jeśli są soczyste również 1 łyżkę mąki krupczatki lub kaszy manny. Odcedzam ziemniaki a gdy już przestygną przeciskam je przez praskę. Dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko i wyrabiam gładkie ciasto. W zależności od tego jak mokre są ziemniaki może się okazać, że potrzeba nieco mniej lub więcej mąki. Wyrobione

Gotuj Się Kto Może
Pieczarki panierowane nadziewane serem i cebulką 195

mała cebula – ok. 70 g 3 średnie jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 45 g Parmezanu lub sera Grana Padano 60 g sera Królewskiego lub Gouda bułka tarta do panierowania ok. 250 ml oleju rzepakowego do głębokiego smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wymieszać z serami (Parmezan i Królewski). Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi, by powstało jednolite gęste ciasto. Każdy kapelusz nadziać farszem cebulowo-pieczarkowo-serowym, a następnie otoczyć w wyżej przygotowanym cieście (z jajek, mąki i przypraw). Kolejno każdy kapelusz otoczyć w bułce tartej. Na patelni (u mnie mała patelnia o średnicy

Kulinarne Przeboje
BUŁKI Z JAJKIEM I SOSEM POMIDOROWYM 106

majonezem, faszerowane czy dodawane do żurku. Tym razem zapraszam na jajka w innej postaci. Jajka w bułeczkach z makiem. Bułki dzięki dodatkowi sosu pomidorowego są delikatne, aromatyczne i mocno pomidorowe. CHLEBKI Z JAJEM 200 G letniej 370 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży płaska łyżeczka soli mak do posypania 10 jajek 1 jajko rozbełtane SOS POMIDOROWY(...)wrzącej wody 1/2 szkl ketchupu Pudliszki sól pieprz ząbek czosnku Przygotowujemy sos pomidorowy: Zioła zaparzyć we wrzątku. Dodać koncentrat, ketchup, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać Przygotowujemy bułki: Jajka gotujemy na twardo. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Odczekać 15 minut. Mąkę, sól i rozpuszczone drożdże wyrobić na gładką i elastyczną masę. Uformować kulę. Zostawić pod przykryciem

Kuchnia w oparach
KLUSKI LENIWE 135

lubi i pamięta z dzieciństwa smak klusek leniwych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mięciutkie i pulchne. Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem, smażone na maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej   2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam(...)wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach. Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku,  z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY

potrawyregionalne
Bułeczki z makiem 123

bułeczki w kształcie serduszek z makiem. Jedne i drugie wyszły smaczne i chrupiące. 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego mak do posypania bułek Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać

Kolorowa kuchnia Elki
placki z cukinią, fasolka szparagowa i...kurczak. nietypowy obiad? 193

postaram się pokombinować coś w tym kierunku i dodać przepisy w tych właśnie kategoriach. CUKINIOWE PLACKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I KURCZAKIEM przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja) ~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych) ~2 łyżki mąki razowej ~1/3 szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki(...)220g po wycięciu błonek itp. / ok. 160g po ugotowaniu) ~sól, przyprawy. Mięso posypać solą i przyprawami, pokroić w kostkę i ugotować. ~100g fasolki szparagowej (u mnie zielona) ~łyżka bułki tartej Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z bułką tartą. Na talerzu ułożyć placki, mięso i fasolkę z bułką tartą, podawać. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
naleśniki grahamkowo-pszenne z kapustą kiszoną i pieczarkami... 129

olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżka, pieczarki 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto balowe-z krakersami,masą krówkową,kremem i śmietaną-wspaniałe 606

żółtka, cukier. Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy,delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. MASA -2 budynie śmietankowe po 40g -1 płaska łyżka mąki pszennej -750ml mleka -6 łyżek cukru -1 kostka masła lub margaryny 250g DODATKI -1 kubeczek śmietany 30%- 330ml

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka szpinakowa 185

babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :) Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą.  No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną metalową, a nie taką zwykłą, z jasnego metalu, jak ja... Ale pomogłam sobie cienkim nożem i tylko z jednej strony(...)olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.  3. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka. Gotową babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania