znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii 30g masła 300g śliwek cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wymieszać - w mące
Smakołyki Berenikijego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był to przepis z Hairy Bikers' Bakeation - brytyjskiego programu telewizyjnego(...)drożdży, mniej wody i krótsze wyrastanie zaczynu! Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Zaczyn: 150 g letniej wody 125 g mąki pszennej chlebowej 10 g cukru 26 g świeżych drożdży Rozetrzyj drożdże z cukrem, dolej wodę i dokładnie wymieszaj.Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut, po czym wsyp przesianą mąką i dokładnie
Grahamka, weka i kajzerkaPyszne bułeczki na śniadanie Pyszne bułeczki na śniadanie Składniki: 500g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 50 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych Jajko + jedno jajko do posmarowania 250 ml letniego mleka Pyszne bułeczki na śniadanie Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże (nie zależnie od tego czy są to świeże czy suszone – nie trzeba robić rozczynu), wbić jedno jajko(...)godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem
Pomysłowa kuchniapasuje na uroczystość Pierwszej Komunii... Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut
Z miłości do słodkościsztuk średnie, ryż ugotowany 4 woreczki, mielone drobiowe mięso 50 dag, kucharek 2 łyżki, bułka namoczona w wodze 1 sztuka, pieprz ziołowy, cebula podsmażona na oleju 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Cebulę pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć
W Mojej Kuchni LubięSzybkie w przygotowaniu duże bułki do domowych burgerów. Wystarczy kilka dodatków - mięsnych lub bezmięsnych aby zjeść domowego fast food’a. 550 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 65 ml ciepłej wody Mleko do posmarowania Sezam do posypania Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru(...)dzielimy na 7 równych części. Z każdej części robimy okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy na 30 minut. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut (funkcja góra-dół). Studzimy na kratce
VioletoweKucharzeniemielonego nadziewanego mozzarellą – Składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 8 małych kuleczek mozzarelli mini mąka pszenna do otoczenia klopsików olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą(...)listków świeżej bazylii 8 wykałaczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na imprezowe koreczki z mięsa mielonego nadziewanego mozzarellą: Mięso mielone wymieszać z przyprawami (papryką słodką, suszoną bazylią, czosnkiem), dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Następnie podzielić je na 8 porcji. Uformować 8 kulek z mięsa, a następnie je spłaszczyć. W środku ułożyć kulkę
Kulinarne Przebojeśniadanie idealne. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 24 g drożdży świeżych 3 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru
O kuchni z uczuciemBułki z cynamonem i gałką muszkatołową to tzw. zawijane drożdżówki z cynamonem Cinnamon Rolls, do których dodałam odrobinę gałki muszkatołowej. Bułeczki z cynamonem można udekorować polewą z serka śmietankowego lub lukrem. W obu przypadkach są bardzo pyszne. Gałkę muszkatołową można pominąć, ale warto choć raz spróbować tych bułeczek z tą przyprawą. Są przepyszne! Polecam(...)również drożdżówki dyniowe (z drożdżami w proszku) i drożdżówki z malinami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 12 bułek z cynamonem: 15 g świeżych drożdży 50 g drobnego cukru 60 ml ciepłego mleka (nie gorące) 380 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 120 ml wody 45 g masła, roztopione i przestudzone 1 jajko, rozm. L Przygotowujemy rozczyn ze świeżych drożdży
Słodki Pomysłpszennej. Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Składniki: 2 jajka, 700 g mąki pszennej + 1 łyżka, szklanka maślanki, 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki, szczypta soli, 100g stopionego masła, szczypta kurkumy dla koloru, 500 g owoców (u mnie truskawki(...)czasie umyć owoce i osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2 łyżkami cukru. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 37x42 cm. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Kruszonka: 50g cukru, 100g mąki pszennej, 50 g masła. Wszystko wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Piec około
Z miłości do słodkościpostaci tortilli czy bez niczego. Ja jednak zapraszam na klasyczny przepis kebaba w bułce. Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest kebab przygotowany samemu w domu. Wiemy dokładnie jakich składników użyliśmy. Moją ulubioną wersją kebaba jest kebab z wołowiną. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 150 ml ciepłej wody 25 ml oleju Sól, pieprz Szczypta cukru 600 g wołowiny(...)się zdążył przegryźć. Do miski lub shakera dodajemy jogurt, majonez, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz i zoła prowansalskie. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. W tym czasie przygotowujemy pity (bułki). Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do tego cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do tego resztę wody, sól
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis namojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis nałyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze
W Mojej Kuchni Lubięupieczeniu będzie zbyt zwarte. Wzrokowo ilość piany na łyżce to o wiele więcej niż mąki. piana z 4 jajek, mąka pszenna chlebowa typ 750, 14 łyżek z lekką górką. Całość wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Pieczemy w 180st 30 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowo-śmietankowy 450g serka mascarpone, 240g gorzkiej czekolady, 1 łyżka
Leśny Zakątekłyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka , płaska nasion , mielonej kolendry 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz do smaku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody nadzienie : kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku czapeczka : 5-6 ziemniaków 2-3 łyżki masła
Ogrodnik w podróżypuści sok. Przekładam ją na sito i mocno odciskam z wody. Cukinię dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję parmezan, koper, bułkę tartą, sól, pieprz,przyprawę do kurczaka, papryczkę. Całość wyrabiam i formuję nieduże pulpety. Obtaczam w mące pszennej. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej i wkładam pulpety. Gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch i zagotowania
wesoła kuchniacukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę- lekko wymieszać. Następnie dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na środek jasnego ciasta. Piec
Ciastka - domowe słodkościrazem obrać ich jeszcze więcej:) Składniki na 8 sztuk Krokiety: 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta pieprzu Nadzienie: 500g pieczarek 1 cebula biała 200g sera żółtego Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy
Kuchnia w czekoladzieSmaczne danie na niedzielny obiad. Składniki: schab 4 plastry wątróbka drobiowa 20 dag mąka pszenna 2 łyżki sól i pieprz do smaku czosnek 2 ząbki masło 1 łyżka olej do smażenia bułka tarta do panierki jajko 2 szt. Wykonanie: Wątróbkę opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć mąką i lekko obsmażyć na oleju z dwóch stron. Pod koniec smażenia posypać
Tradycyjna Kuchnianakładane na patelnię łyżką, aby były bardziej kształtne, można je również formować wilgotnymi dłońmi i przed smażeniem obtaczać w bułce tartej lub mące. Składniki: 400 g półtłustego lub tłustego sera białego twarogowego 150 - 200 g mąki pszennej 5 - 6 łyżek cukru 2 jajka 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli masło klarowane
Kuchcik gotujemięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki posiekanego koperku ostra papryka
O kuchni z uczuciemCzas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza
Różne smaki w kuchniPamiętacie przepis na łopatkę wieprzową długo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. Jest to, najogólniej mówiąc, opiekana kukurydziana lub pszenna tortilla z farszem: serem, ziemniakami, grzybami, mięsem, papryka czy chorizo. Odmian quesadilli jest mnóstwo i myślę, ze trudno byłoby znaleźć jedyna
Codzienna kuchnia niecodziennaPolecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik. Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo kliknij tutaj ;-) Ciasto: 1 kg mąki typ od 450 do 2000... mieszanej pszennej, żytniej, owsianej.... 50 g drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn
chleba naszegoziemniaków · 1 czubata szklanka mąki pszennej + do obtoczenia · 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej · ok. 400 g truskawek · śmietana i cukier do podania, lub bułka tarta z roztopionym masłem DODATKOWO: ok. 100 g truskawek śmietana 18 % lub jogurt
Calzonella.comtyle śmietany aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (mąka kokosowa dużo więcej chłonie śmietany, czy innych płynów niż tradycyjna mąka pszenna). Ciasto musi być wilgotne i gładkie. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję ciasta i rękami robimy kulkę, którą następnie spłaszczamy i kładziemy na brytfankę. Ciastka pieczemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowielaurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz olej Panierka: 4 łyżki mąki pszennej 10-11 łyżek wody 6 łyżeczek suchych płatków nori (przed dodaniem do panierki namaczamy) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na małym ogniu ok. 10 minut
Bananowe PolePolecam! Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao masło i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem
Smaki Nataliizauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów Przepis : Do miski ścieramy na tarce o małych
Smakowite DaniaSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier. 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania
Gotowanie moimi oczamiciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów przepis Do miski ścieramy na tarce
Smakowite DaniaSkładniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula
W Mojej Kuchni Lubiękilograma mięsa mielonego 1 jajko 1 kajzerka Sól,pieprz Vegeta 2-3 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Mąka pszenna do obtoczenia klopsów Pęczek posiekanego kopru 3-4 łyżki śmietany Sposób przygotowania: Mięso przekładamy do miski, bułkę namaczamy w wodzie odciskamy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Z mięsa formujemy małe okrągłe klopsy
Bajeczna Kuchniasól,pieprz 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy
Bajeczna KuchniaSkładniki ziemniaki obrane, 700g mąka pszenna, 300-400g jajka, 2 szt sól, 1/2 łyżeczki śliwki małe, 15-20szt masło, 125g bułka tarta, 2 łyżki cukier, 2-3 łyżki cynamon, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Przeciskamy przez praskę, delikatnie ugniatamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość
Gotowanie moimi oczamipieczonym chlebem. Co tydzień w weekend nasza kuchnia zamienia się w piekarnię, ja w piekarza, z umączonym czołem wesoło formującego chleby, bułki czy bagietki. Na półkach naszej spiżarni stoi spory wybór mąk, od żytniej przez orkiszową, do chlebowej pszennej. Mam w czym wybierać. Ale od czasu do czasu wygodnie posiłkuję się gotowym miksem różnych mąk, który tylko przyspiesza i obniża
Karo in the Kitchendeser dla całej rodziny. Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiformie małych "tartaletek". Składniki: 130 g margaryny lub masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łodygi rabarbaru margaryna i bułka tarta do foremek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku
Ala piecze i gotujewypieku jest obłędny ;) . Składniki : 2 jajka 4 banany 200g rodzynek 150g masła/margaryny 1/2 szkl cukru około 1,5 szkl mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szkl. kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek + opcjonalnie: bułka tarta tłuszcz Przygotowanie : Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia, w tym czasie namoczyć rodzynki i odsączyć. Banany rozgnieść widelcem, Jajko rozmącić
Garnkowe fanaberiezachowują świeżość przez 2 dni. Jest to jeden z lepszych przepisów na domowe wypieki. Jeżeli macie chęci i czas przygotować domowe bułki to skorzystajcie z poniższego przepisu, bo naprawdę warto :) Składniki na 12 sztuk: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 275 ml letniej wody 2 łyżki mleka w proszku (niebieskiego) 2 łyżki masła 1 opakowanie suszonych drożdży
Ugotowaćpianę , powoli wsypując szklankę cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Pianę mieszamy z 4 żółtkami. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną a także proszek do pieczenia, mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy tak żeby powstały 3 krążki
Smakowite Daniaciasto 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko farsz 200 g suszonych grzybów 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki masła czarny pieprz mielony sól przepis Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godziny . Wymoczone grzyby doprawiamy solą i gotujemy
Smakowite Daniadomach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy
vegetaniełyżkę cukry z prawdziwą wanilią, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy do wysmarowania formy. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka
Moniki Smakołykiserem się znudzi, czasami jogurt lub serek to za małoa sałatka przyniesiona z domu to bardzo rzadki rarytas :) W przerwie od bułek i chleba proponuję wykorzystać tortille. Tym razem z łososiem i białym serkiem. Ale w ten pyszny pszenny placek, posmarowany majonezem, ketchupem lub ulubionym serkiem, możemy zawinąć cokolwiek innego, co akurat znajduje się w naszej lodówce, czyli wędliny, sery
bistro mamapomidory ( odsączone z oleju )1 czubata łyżka kaparów1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka posiekanego szczypiorku1 łyżka bułki tartej4 łyżki oleju rzepakowegosól do smakupieprz kolorowy do smakuCiasto :750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania375 ml gorącej wody2 łyżki oleju1 łyżeczka soliRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniherbatniki – ok. 20 sztDODATKOWO :* mandarynki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek.Dokładnie mieszamy.Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą.Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy
Ostra na SłodkoJeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką
upichcicfarszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5 kg ziemniaków-1 mała cebula-1-2 jajka-mąka pszenna-warzywko-olejSkładniki na farsz:-30 dkg pieczarek lub innych grzybów-1 duża cebula-1 jajko-bułka tarta( 1-2 łyżki)-warzywko lub sól-pieprz-olejZiemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę
Maminek kulinarnybrązowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, miód. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj
Moniki Smakołykijest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 50 g ser grana padano Do polania; 1 szt cebula mniejsza 1 łyżka masła 0,5 łyżki startego sera grana
Ala piecze i gotuje