początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny
cucinarepoczątek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny
cucinareparu dni , raczymy albo dręczymy … taki lekki , bezmięsny obiad jest w sam raz . Składniki : 1 kalafior 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej sól , pieprz masło do smażenia sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka – płaska, curry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści limonki kafir 2 łyżeczki soku z cytryny 1 płaska(...)szklanka mleka Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie , aż do rozgotowania . Wykładamy na talerz i odstawiamy do wystygnięcia . Całkowicie zimny kalafior , rozgniatamy w misce widelcem , dodajemy do niego 4 łyżki bułki tartej ( resztę zostawiamy do obtoczenia ) , wbijamy jajko , sól , pieprz , całość mieszamy do uzyskanie litej masy . Formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na maśle na złoty kolor , żeby masło
Ogrodnik w podróżySkładniki gniazda makaronowe, 10-15 sztuk mięso mielone, 500g jajko, 1 sztuka cebula, 1 sztuka bułka tarta, 3 łyżki czosnek, 2 ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie moimi oczamijego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi) ok. 1 szklanki bułki tartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy lub przypraw włoskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki(...)następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy, ostatni talerz jest na zapanierowane piersi. Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. I gotowe. :) Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły
Cooking Monsterkotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 do 2 cm. Każdy kotlet rozbić równomiernie tłuczkiem(...)uniknąć pryskania, można umieścić kotlet w foliowym woreczku śniadaniowym. Kotlety lekko posolić, oprószyć pieprzem i opcjonalnie obtoczyć w mące. Jajka robić na średnio głęboki talerz, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdy kotlet zamoczyć w rozmąconych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej (tę czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania mocno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszynka też się nadaje ale drobiowy jest smaczniejszy ;)) około 10 -15 pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 5 jajek ( dwa do obtaczania , trzy do dekoracji kotleta ) trochę mąki pszennej do oprószenia mięsa Mięso delikatnie rozklepujemy na niezbyt cienkie plastry, zbyt cienkie nie dadzą się obrócić na patelni . Solimy , pieprzymy , odstawiamy(...)zbyt gładkie . Następnie mięso, lekko prószymy mąką z jednej strony , na to ,nakładamy łyżką, cienką warstwę ,smażonego pure z pieczarek , dociskamy ręką , obtaczamy w roztrzepanym jajku i następnie w bułce tartej ( jak schabowe ) . Trzeba to robić ostrożnie ,żeby się nie rozpadło . Obtoczone kotlety , odstawiamy do lodówki na około 30 minut ,żeby się schłodziły i „zesztywniały” , wtedy nie rozpadną
Ogrodnik w podróżymigdałów 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka suszonych pomidorów w proszku 2 jajka Szczypta kurkumy 100g mąki pszennej Sól, pieprz Olej roślinny do smażenia Sposób przygotowania: Rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszaj z dwoma rodzajami sezamu, nasionami chia, skórką z cytryny, tymiankiem, migdałami, siemieniem lnianym, suszonymi pomidorami
kuron.com.plSkładniki: 125 g mąki pszennej; 125 g mąki kukurydzianej; 5 jaj; 250 g cukru pudru; 2 łyżki ekstraktu waniliowego; 250 ml oleju; 250 ml ajerkoniaku; 15 g proszku do pieczenia. Dodatkowo: Forma do babki; Tłuszcz do wysmarowania formy np. margaryna; Bułka tarta do obsypania wysmarowanej formy. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wbić jaja. Dodać cukier puder(...)ekstrakt waniliowy, olej i ajerkoniak. Dokładnie wymieszać mikserem. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Stale miksując, na małych obrotach, do masy ajerkoniakowej dodawać po jednej łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać mikserem, aby nie powstały grudki. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Babkę wstawić
Gospodyni Miejskaskładniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 250 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do miski
Smakowite Daniałyżki mąki pszennej · 2 łyżki mąki ziemniaczanej · 3 łyżki majonezu · Sól · Papryka ostra · Pieprz · Tymianek · Bułka do panierki
Kulinarna Chwilałyżeczki mąki pszennej Składniki na kuleczki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · Cebula · Jajko · Sól · Majeranek · Chili · Bułka tarta
Kulinarna Chwilaświeżego rabarbaru 2 jajka 150 g masła + do wysmarowania tortownicy 400 g jogurtu typu greckiego 120 g cukru kryształ 400 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rabarbar umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zasyp 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszaj
kulinarnyJa