knedle z białym serem i orzechową panierką Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg białego półtłustego sera 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka szczypta soli śliwki kawałek masła bułka tarta cukier cynamon Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach. Wystudziłam je, obrałam i przecisnęłam przez praskę. Do ziemniaków powędrował również przeciśnięty przez
potrawyregionalnepropozycja na pyszne śniadanie. Tym razem kozi ser z ciepłą bagietką i słodką figą. Do tego odrobina miodu. Coś pysznego! Składniki : * bagietka pszenna * łyżka masła * serek kozi np z miodem * 2 figi * łyżka miodu Przygotowanie : Bułkę pokroić na kromki, rozpuścić masło na patelni grillowej, opiec bagietki. Każdą posmarować serkiem kozim, ułożyć plasterki świeżej figi i polać miodem
Magiczne Życie Martydrugiemu nowy rozdział książki przeczytać. Nie taka zła ta jesień będzie :) Składniki: 700 g ziemniaków 350 g mąki pszennej 2 jajka ½ szczypty soli 15-20 szt. moreli 3-4 łyżki tartej bułki 4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie
bistro mamakrokietów) : Farsz: 100g kaszy gryczanej, 350g pieczarek, 1 cebula, 120g suszonych pomidorów, odsączonych, 60g startego sera żółtego, olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej, 1 jajko, 250ml wody, 400ml mleka, sól. Panierka: 2 jajka, odrobina mleka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić. Pieczarki i cebulę
W kuchni u Monikijuż wkrótce! :) Składniki na ok. 25 talarków: 10-12 ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę (najlepsze z poprzedniego dnia) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko sól szczypta gałki muszkatołowej (ewentualnie) bułka tarta do obtoczenia nieco tłuszczu do posmarowania tacki 1. Tackę do grillowania (płaską!) smarujemy oliwą lub olejem, kładziemy na grill; temperatura powinna być umiarkowana
Kuchnia PrezydentowejPyszny tort na nadchodzący weekend :) Składniki: 6 jajek 20 dag cukier 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki na krem: ½ kg truskawek 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem
Tradycyjna Kuchnianajlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając
Kuchenne aromatydnia lub z ziemniaków ugotowanych w mundurkach specjalnie do tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 6 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do zimnych ziemniaków dodać jajko, obie mąki
Mama Gotujepełnymi garściami. Spróbujcie a już nigdy nie sięgniecie po inny przepis. Polecam bardzo;) Składniki: 1.5 kg ziemniaków 2 jajka 300 gram mąki pszennej + do podsypywania około 0.5 kg śliwek Ponadto: 2 łyżki masła 3 łyżeczki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić. W między czasie wymyć śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.Masło
Krakowskie smaki Anirazem skorzystałam z drugiego mojego przepisu, ta wersję robię rzadziej. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże porcje. Składniki: 1 szklanka maki pszennej 3 jajka 600 g twarogu półtłustego Dodatkowo do smażenia: Olej Kilka łyżek bułki tartej. Sposób wykonania: Ser zmielić. Białka ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka, ubite białka, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić
Na słodko lub wytrawnieTe bułeczki czekają na publikację już tyle czasu, że aż mi wstyd. Nie wiem dlaczego właściwie jeszcze się tu nie pojawiły... Najpierw miałam ciekawsze rzeczy do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNareszcie!Ostatni tydzień przesiedziałam jak na szpilkach, o czym nie omieszkałam informować wszystkich chętnych, ale też tych znudzonych moją paplaniną, na bieżąco. Przedwyjazdowe dni to dla
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce
charlotte gotujerozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę.Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.Masa cytrynowa:Budynie rozpuścić
charlotte gotujeDodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C ok 15 min (oczywiście wszystko zależy od piekarnika, więc należy co jakiś czas zaglądać
charlotte gotuje