oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki pół szklanki cukru szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę
prawdziwe jedzeniezwykle, połowa zniknęła, gdy ciasto było jeszcze ciepłe;) Składniki:20 g świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 150 g masła lub margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej,jajko.Przygotowanie Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić
Z miłości do słodkościMałe , zgrabne - cieszą zarówno oko jak i zaspakajają w 100 % zapotrzebowanie na słodkie co nieco :) Ciasto : ok 600g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko (pozostałe białko odłożyć do smarowania bułek przed pieczeniem ) 1/4 szklanki oleju Drożdże rozetrzec z cieplym mlekiem , łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia . Dodać
Malinowa KawiarenkaPost Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Wielkanocna babka piaskowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemyślę że po świętach przepis może Wam się przydać. Składniki: 1 kg. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 70 g. drożdży 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 puszka maku 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Cukier wsypać do miski, wkruszyć drożdże i wlać
Agusiowe smakołykisię oczywiście za wykopywanie chrzanu i jego tarcie, poszedłem na łatwiznę. To znaczy w najbliższym sklepie kupiłem słoiczek chrzanu staropolskiego. Jako bazę wybrałem ciasto, które wykorzystałem ostatnio przy pieczeniu bułek z czosnkiem . Ponieważ jednak, jak wyczytałem z etykiety na słoiku, chrzanu w chrzanie jest tylko połowa, zwiększyłem ilość mąki i zmniejszyłem ilość płynów w przepisie. Ale i tak ciasto nadawało(...)parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze ok.21
Grahamka, weka i kajzerkacebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone
VioletoweKucharzeniePowiemy Wam szczerze, że to jedne z lepszych bułek jakie zrobiliśmy. Zajadaliśmy się nimi aż padliśmy przejedzeni. To raczej takie typowo śniadaniowe bułki. Do szklanki mleka czy kakao. Zresztą do kawy czy herbaty też się nadają. Są słodkawe więc wystarczy je tylko masłem przesmarować i śniadanie gotowe. Ale z plasterkiem wędliny też smakują wybornie. Zdecydowanie zachęcamy do zrobienia(...)sami będziemy je robić znacznie częściej. 500 g mąki pszennej typ 550 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych) 80 g masła 180 ml mleka 2 jajka 50 g cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułek Masło dodajemy do mleka i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy
Marder&Marder Manufactureinne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik) 4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 jajko+1 do posmarowania mak do posypania bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić
Kolorowa kuchnia Elkisłoika z ogórkami; 2 jaja; 1/4 szklanki mleka; 1 szklanka mąki pszennej; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki soli selerowej; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki bazylii; Olej do smażenia. Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plasterków ogórków konserwowych w słodkiej zalewie (u mnie Ogórki kanapkowe, Nasza(...)minimum 1 godzinę w celu zamarynowania. W między czasie przygotować 2 miseczki. Do jednej wbić jaja, wlać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Do drugiej wsypać mąkę pszenną, cukier puder i przyprawy tj. sól, sól selerową, słodką paprykę w proszku, pieprz, czosnek i bazylię. Wymieszać. Zamarynowane kawałki kurczaka zamaczać w jajku z mlekiem, a następnie dokładnie panierować w mące
Gospodyni Miejskagryczanej prażonej Kupiec, 1 biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony do smaku, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 500 - 600 ml bulionu, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść świeżego oregano, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki pszennej, 70 ml oleju rzepakowego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, kroimy drobno i odciskamy. Na dużej(...)masła, na którym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy kaszę z kapustą i studzimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą i listki oregano, całość energicznie mieszamy. Formę na keksówkę o wymiarach 25/12 wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy farsz z kaszy, wierzch wygładzamy, przykrywamy
Moniki SmakołykiPulchne ,lekkie i delikatne bułeczki drożdżowe z serem , z poniższej porcji wychodzi aż 16 sztuk nie tak małych bułek więc jak nie potrzebujecie aż tyle to można zmniejszyć porcję o połowę z zachowaniem odpowiednich proporcji :) Składniki : Ciasto - 560 g mąki pszennej ( u mnie typ 480 ) - 220 g cukru - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka 3% - 2 jajka(...)wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Smarujemy wierzch rozmąconym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15- 20 minut ,muszę nabrać brązowego koloru :) W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego
Wypieki ReneSuper!! W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 360 g maki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 g masła 160 g mleka 60 g cukru(...)czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę. Blaszkę 24cm x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.(tylko dno) i ułożyć bułki. w odstępach. Nakryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo 1 białko 100 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru Białko roztrzepać i posmarować delikatnie bułki z wierzchu. Smietanę wymieszać
O kuchni z uczuciemSzybkie, wręcz błyskawiczne, puszyste i pyszne jagodzianki. Takie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i
Smaczne Zdrowe