czasu, ale ostatnio udało mi się wygospodarować chwilkę i upiec domowe bułki. Co prawda nie na śniadanie, ale na kolację były jak znalazł:)) Miękkie, puszyste i naprawdę pyszne. Rano nadal były jeszcze bardzo świeże. Składniki: 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka, 1/4 szklanki wody, jajko, 2 łyżki cukru(...)ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 30cm. Posmarować stopionym masłem. Pokroić na 9 kawałków. Zwinąć i ułożyć w natłuszczone i wyspane bułką tartą wgłębienia w foremce do muffinów. Odstawić na 30 minut. Następnie piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościTureckie bułki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right(...)dodałam przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół z wodą) 20g drożdży 100ml oleju
Obiad gotowyzaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty. Składniki (na 2 foremki a 20 cm): cały zaczyn 325 g mąki pszennej chlebowej 45 g mąki orkiszowej razowej (lub mąka pszenna razowa) 260 g soku jabłkowego (lub 155 g cydru + 105 g wody)10 g soli 10 g świeżych drożdży6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie)70 g suszonych jabłek Przygotowanie(...)rozciągnij ciasto i złóż je ponownie.Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej z nich uformuj podłużny bochenek, który następnie przełóż do foremki. Możesz też przygotować koszykowca, albo uformować bułki. Jeśli przygotujesz bułki, pamietaj o krótszym czasie wypiekania. Odstaw chleb do powtórnego wyrastania pod przykryciem w temperaturze 25 - 27 °C. Czas fermentacji końcowej wynosi 1 - 1.5 godziny. Doskonale się sprawdza
Grahamka, weka i kajzerkaBułki do burgerów Mięciutkie, puszyste i chrupiące, domowe pieczywko z sezamem. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Super bułeczki do domowych burgerów. Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: kilka łyżek mleka sezam do posypania bułeczek *** Do miski(...)PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Proste bułki do burgerów pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemJeśli znudziło wam się już panierowanie w bułce tartej, koniecznie spróbujcie kotletów po parysku. Delikatna i pyszna panierka będzie idealna do piersi z kurczaka lub schabu. Składniki: cztery roztłuczone kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego, dwa jajka, szklanka mąki pszennej, czosnek granulowany, sól, pieprz, masło i olej do smażenia. Zrób tak: kotlety dopraw solą, pieprzem i czosnkiem(...)ponownie obtocz w mące. Smaż na mieszance oleju z masłem (pół na pół) z obu stron aż kotlety zrobią się ciemnozłote. Artykuł Kotlety po parysku. Pyszna panierka bez bułki tartej [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskałyżeczka soli ziołowej przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie, papryka czerwona 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i podziel każde na trzy części: odetnij polędwiczkę z kawałkiem fileta, resztę fileta przetnij na pół jak bułkę. Każdy kawałek delikatnie, ale cienko rozbij tłuczkiem, najlepiej przez warstwę folii spożywczej. W miseczce wymieszaj ze sobą sól(...)minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się z obu stron. Do garnka po sosie wlej resztę wody, przepłucz go i wylej z powrotem do szklanki, dodaj 2 łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika. Roladki wyciągnij na talerz, a sos zlej do garnka. Ja opłukałam naczynie ciepłą wodą, by żadne resztki pysznego sosu się nie zmarnowały. Wstaw garnek
Anioszek w kuchniTakie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki:500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa20 g drożdży świeżych250 ml letniego mleka25 g masła1 jajko1(...)uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem robimy
Ala piecze i gotujecukier – 1 szkl* mleko – 1 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao – 2 łyżkiKREM :* mleko – 400 ml* olej rzepakowy – 125 ml* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 2 czubate łyżki* mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki* cukier – 0,5 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* krakersy – 200 gSOLONY KARMEL: * masło – 150 g* brązowy cukier(...)pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.KREM :250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty
Ostra na SłodkoSkładniki na ciasto naleśnikowe : 2 jajka 200g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki – przy założeniu, że 1 szklanka=130g) 200ml wody (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 200ml mleka (niepełna szklanka, ok. 4/5 wysokości)* 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + olej rzepakowy do smażenia Składniki na panierkę: bułka tarta jajko olej rzepakowy do smażenia krokietów (adsbygoogle(...)Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany. Mieszać. Ser feta pokruszyć, dodać do szpinaku, przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Przygotować naleśniki : Mąkę pszenną przesiać do miski, wbić całe jajka, dodać cukier (o ile robimy naleśniki w wersji słodkiej – jeśli robimy naleśniki na wytrawnie, to należy cukier po prostu pominąć), szczyptę soli, dwie łyżki
Kulinarne Przebojewody, białka z soi i pszenicy, oleju kokosowego i słonecznikowego, metyloceluloza jako zagęstnika, sproszkowanego buraka, soli, przypraw, skrobi pszennej oraz ekstraktu ze słodu jęczmiennego. Mój sposób przygotowania burgera „zamiast wołowiny” został zainspirowany przez pewną panią w piekarni. Chciałem kupić dobre, klasyczne bułki do burgerów, a starsza ekspedientka zasugerowała pyzy! Jeśli nie kojarzycie pyz, to może słowo pampuchy lub duże kluski
Fleksitarianizm.plSkładniki: (porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 500 g Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem
Kulinarne przygodywiaderkowy) - 4 duże jajka - 3/4 szklanki* cukru (u mnie ksylitol) - 340g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub 2 szklanki* pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy) - skórka otarta z 1/2 cytryny (daję gotową Oetkera) *szklanka 250ml dodatkowo: - masło i bułka tarta lub mąka do formy - puder lub lukier (u mnie lukier marcepanowy-nasz ulubiony) Miękkie masło miksujemy
Smaczne ZdrowePyszne i proste kluseczki ziemniaczane z dodatkiem białego sera, okraszone roztopionym masełkiem ze zrumienioną bułka tartą - LENIWCE ! Zapraszam po łatwy i sprawdzony przepis:) Składniki: 50 dkg białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków sól 2 łyżki oleju do wody Przygotowanie: Ser i ziemniaki rozdrabniamy
Krokusowy Dommlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy -szczypta soli -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy -ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)** *olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego masła lub margaryny
Zielona Kuchniadodatek przygotowałam buraczki ale ten wybór to rzecz gustu i własnych upodobań. Składniki 500 g mielonej wołowiny 1 bułka kajzerka 1 łyżka świeżej siekanej pietruszki 1 łyżka mielonego kminku 2 małe cebulki dymki posiekane pieprz, sól Dodatkowo 2-3 łyżki mąki pszennej … Czytaj dalej Pulpety w sosie pomidorowym
gotuj ze mnąJeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych. 25 dag.pieczarek 1.5 łyżki masła 1 łyżka płaska mąki pszennej 1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować). 1/2 szkl.šmietany sól pieprz sok z cytryny 20 dag.startego żółtego sera Tłuszcz bułka tarta do formy ********** ************************************** 1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijedna torebka) - ugotować 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soli 1 łyżka bułki tartej + 3 łyżki mleka - wymieszać pieprz do smaku Sos koperkowy : szklanka zimnego mleka kopiasta łyżka masła, pokrojonego na kawałki kopiasta łyżka mąki pszennej 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek sól i biały pieprz do smaku odrobina cukru 1 łyżeczka przyprawy typu
Moja Książka Kucharskatradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60g białej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% 35g płatków migdałowych
Szalona Kuchnia Ewelinypierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę
U Fiolkiadobo; 2 łyżki sosu Worcestershire; Sól; Pieprz; Olej. Queso: 1 szklanka mleka; 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól. Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plastrów wędzonego boczku; 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej; 4 plastry pomidora; 4 plastry
Gospodyni Miejskasłodkie drożdżowe bułeczki ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Polecam na śniadanie lub podwieczorek :) Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 ml mleka 3 łyżki cukru 7 g drożdży suchych jajko 50 g masła szczypta soli 400 g truskawek dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej roztrzepane jajko
wyzwania kuchennetheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kołocz śląski z serem Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki Białko do posmarowania ciasta Składniki – masa serowa: Twaróg mielony – 275g Żółtka – 2 sztuki Cukier
Kuchnia Bon AppetitMieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (czynność tą wykonujemy intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko
Ania i Marcin gotująmgnieniu oka, choć przyznam szczerze, że nic nie dorówna knedlom mojej mamy, nadziewanym truskawkami i polanym masełkiem z bułką tartą. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 Składniki: 300 g sera białego półtłustego 2 jajka 1 banan 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny Sos: 400 g truskawek mrożonych 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Do miski wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyszuka nowych, ciekawych smaków :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej razowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżki brązowego cukru 300 ml piwa Guinness 220 ml maślanki Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Z powstałego ciasta uformować podłużny bochenek
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 1 duży jogurt naturalny 4 jajka 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 proszek do pieczenia (porcja na 1 kg mąki) 1 cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania łyżka margaryny do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Sposób wykonania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno płynne
Qchnia po prostuletniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej
Moje domowe kucharzeniełyżki. Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopewno będą smaczniejsze :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 100 uszek na ciasto : 200 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej) 100 ml letniej wody 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli na farsz: 60 g suszonych grzybów 40 g czerstwej bułki 1 cebula (około 50 g) 1 łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami
Uwaga Babcia GotujeJeśli znudziła wam się ryba smażona w panierce z bułki tartej, polecam wypróbowanie tego ciasta do panierowania. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej łyżka majonezu 2 łyżki mleka sok i skórka otarta z połówki cytryny sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Filety rybne posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wbijamy
e-PrzepisyKulinarnepierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę
Fiolka w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Te bułki można zrobić na niedzielne śniadanie, trzeba tylko wcześniej wstać. Łatwo się je przygotowuje i zawsze wychodzą. Rozmaryn sprawia, … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne bagietki z rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpysznym smakiem :) Składniki na tortownicę 26 cm Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 115 g masła szczypta soi 1 łyżka wody Nadzienie: 700 g jabłek ze słoika na szarlotkę 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie cukier - jeśli jabłka są mało słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare
My simple kitchenBiszkoptowe ciasto z porzeczkami Składniki: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 krople aromatu waniliowego - 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czerwonej porzeczki dodatki: - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Oczyszczone porzeczki obsypuję odrobiną
Kuchnia co dniaMacie ochotę na świeże, domowe bułki, lecz wasza lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Polecam przygotować tzw. kryzysowe bułki, ponieważ nie zawierają mleka, masła ani jajek. Idealne dla osób, które są uczulone na mleko bądź jajka. Składniki: niepełne 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) sezam ziarna słonecznika
Ugotowaćoryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 jaja ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy. 1 cukier waniliowy Składniki na masę serową: 1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego 2 budynie śmietankowe
Na słodko lub wytrawnieDosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-) Przepis na średniej wielkości blachę. Składniki na ciasto: 500 g maki pszennej 200 g cukru 250g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka śmietany 12-18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Składniki na masę jabłkową: 1 – 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawniePrzedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się
W kuchni wieczoremprostu duzo latwiejsze do przygotowania.Nie wiem czy nawet nie smaczniejsze? Bardzo nam smakowaly.Polecam i zapraszam do przepisu!Skladniki na 4 porcje (20-21 sztuk):okolo 1 kg ziemniakow30 dkg maki pszennej 5501 lyzka maki ziemniaczanej1 jajko1 lyzka olejuNadzienie(...)cynamonDo polania:3-4 lyzki masla2-3 lyzki bulki tartej Wykonanie:Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Dodac make i jajko , wyrobic na gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne,dlatego knedle musimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!