bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:212/587)

Cebularze 172

już aż osiem miesięcy niepisania, ale dość tego :) Czas reaktywować bloga więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży, 1 jajko, łyżeczka cukru, szklanka mleka, 100g masła

Gotuj Się Kto Może
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 142

Ciągle mieszając co jakiś czas dodawać po jednym jajku. Dokładnie utrzeć. Dodać kwaśną śmietanę,esencję waniliową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać masło pokrojone w kawałki i cukier, ucierać

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczane kuleczki z serową nutą 304

frytki. Składniki: 1kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 60g żółtego sera 70g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka przyprawy do ziemniaków sól morska świeżo zmielony pieprz 2 jajka Panierka: 3 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 1 litr oleju rzepakowego Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Żółty

Szalona Kuchnia Eweliny
Biszkoptowa krówka. 140

proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g. masła 4 łyżki masy krówkowej ( puszka 400 g. resztę masy wykorzystamy

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z owocami na kremówce 129

Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki nie popękały, więc mamy niespodziankę - nigdy nie wiadomo, na jakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne

Słodkie inspiracje
Sernik z kokosem i mango 143

żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy

kulinarne odsłony pati
Bułeczki z brązowymi pieczarkami 151

Może zrobicie je na Sylwestra ? Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 170 ml ciepłego mleka 20 g oliwy ----------------------------------- jajko do posmarowania bułek Składniki farszu: 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 200 g brązowych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Smak mojego domu
Cebularze 281

Przed nami Sylwester i karnawał :) Składniki na ciasto (około 20 małych bułeczek- 1 blacha): 230 g mąki pszennej (typ 650) 12 g świeżych drożdży 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 170 ml ciepłego mleka 20 g oliwy ----------------------------------- jajko do posmarowania bułek Składniki farszu: 3 duże cebule 4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka majeranku pieprz i sól do smaku

Smak mojego domu
Świąteczna szarlotka + film 148

wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki maku 3 żółtka dodatkowo 800 g prażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy

Smakowite Dania
Rolada z jabłkami 137

cukier wanilowy • 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżka octu winnego • cukier puder do posypania Wykonanie: • Dużą prostokątną blaszkę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować masłem i posypać tartą bułką. • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie rozłożyć równo

To co kocham
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 142

mimo wszystko nie zdyskwalifikuje mnie to z grona Listopadowych Piekarzy :)   Składniki na 12 sztuk średnich bułek - inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour ZACZYN: 3/4 szkl. wody - szklanka w tym przepisie, to 250 ml 1 i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej - u mnie typ 1850, graham drobna 5g świeżych drożdży CIASTO WŁAŚCIWE: 15g świeżych drożdży 3 średnie marchewki - wcześniej

Grunt to przepis!
Dorsz w panko 123

się z produktem "Panko". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, że panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania filetów z dorsza

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CIASTO PIZZA 705

Składniki: 250 g mąki pszennej 4 jajka 100 ml mleka 76 ml oleju 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy 100 g szpinaku 6 pieczarek 1 czerwona papryka 100 g szynki konserwowej 100 g sera żółtego np. gouda 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki

Ciastka - domowe słodkości
Kotlety schabowe w panko 145

produktem " Panko ". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, ze p anko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułki z parówką 144

porządnego wyrobienia, ponad to parówkę piecze się od razu w bułce, co też skraca czas przygotowania. Bułki smakują najlepiej tego dnia kiedy je pieczecie, ale następnego też nie jest źle - zakładając, że do tego następnego dotrwają...  SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g drożdży 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 7 - 8 parówek

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania