piekarnik i zrobiłam pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami .Bułeczki wyszły puszyste, mięciutkie, polecam. 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej] 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250ml) 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka) [dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam ] 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany 70 g masła
Moje domowe kucharzeniepodaną z ulubionym sosem. 2 filety z kurczaka Ciasto: 1 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej jajko 2 łyżeczki papryki wędzonej sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka czosnku granulowanego Panierka: 2 szkl płatków kukurydzianych 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano 3 łyżki bułki tartej Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem
Smakołyki AsiMam dziś super przepis na pyszny odrywany chlebek, a właściwie bułkę. Pyszna na ciepło z mlekiem, pyszna jest schłodzona z dżemem, miodem, serem, dowolność użycia ☺ . Przepis
Tylko pysznieBagietki , bardzo szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z bloga Baby w kuchni . (na 4 bagietki) 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 g wody
Moje domowe kucharzeniechrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinytradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: 1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinybabkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie
Szalona Kuchnia EwelinySuper przepis mojej babci na babkę wielkanocną. Składniki: Mąka pszenna 40 dag Cukier puder 15 dag Drożdże 5 dag Masło 10 dag Żółtko jaja 5 szt. Mleko ¾ szklanki Szczypta soli Konfitura 1 słoiczek Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru wraz ze szczyptą soli wymieszać w ¼ szklance ciepłego mleka i odstawić
Tradycyjna Kuchniaczekolady. Składniki: 200g masła extra 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 60ml soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny 9ml aromatu cytrynowego szczypta soli bułka tarta do wysmarowania formy olej do wysmarowania formy Dekoracja: 150g mlecznej czekolady kolorowe kwiatki i kulki
Szalona Kuchnia Ewelinyjeszcze ciepłego pieczywa i choć jeszcze się nie zdarzyło, by zjedli w całości choć jedną kanapkę/ bułkę/ rogala, to poskubać muszą :) Najlepiej wszystkie po kolei :) Zapraszam Was wraz z dżemem #lowicz na pyszne śniadanie o smaku #truskawki! Składniki na 10 sztuk: 550g mąki pszennej + odrobina do podsypywania 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 2 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
Kuchnia w czekoladzieziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 jaja, ok. 200g mąki pszennej, Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 2 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania bułka tarta, olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań
Świat Domowej Kuchnidzieci zapamiętają z dzieciństwa. Każde z nich ma swoje ulubione pieczywo. Kochają ciepłe bułki i chrupiące bagietki, ale pan mąż bardzo lubi chleb żytni. Taki właśnie jest ten który upiekłam. Mięsisty z chrupiącą skórką, o kwaskowatym smaku. Dzięki domieszce mąki pszenny nie jest gliniasty i mokry. Smaczny jeszcze ciepły, ale i też na trzeci dzień
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbabkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością będę do niego wracać. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie
Zielona Kuchniaróżnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta gotuje na 16 szt CIASTO DROŻDŻOWE 550 gram mąki pszennej tortowej 20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych 100 gram cukru 300 ml mleka
Pieguskowa Kuchniaszklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej
To co kocham