bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:223/587)

Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 162

Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się mus z mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo

Zdrowie na języku :P
Bułki pszenne ze słonecznikiem. 161

spełniać swoje zachcianki :) "Czasem" w moim tłumaczeniu znaczy codziennie :) Tak czy siak bułki są bardzo smaczne i proste w wykonaniu, dlatego wrzucam przepis. Nie trzeba ich nawet specjalnie formować, tylko pokroić i na blaszkę. Potem zostaje już tylko się zajadać. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)części. Wyjdą nam prostokąty. Można je jeszcze delikatnie uformować rękoma. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Słonecznik delikatnie docisnąć. Tak przygotowane bułki zostawić na 15-20 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, 20 minut

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 87

Zajrzyj też do: – chleb pszenny na zakwasie – chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów na drożdżach – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy na drożdżach CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chlebka. SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE : – cały wcześniejszy zaczyn – 700 g mąki żytniej jasnej typ 750 + odrobina do wysypania form i posypania chleba – 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ od 1750 do 2000) – 800 ml wody – 30 g soli himalajskiej lub morskiej – 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego Przygotowanie : Do dużej misy dodaj

nietylkopasta.pl
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 127

średnich bułek, musimy jednak pamiętać że wszystko zależy od tego jak duże bułki chcemy otrzymać.Składniki: 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant  1/2 szkl mleka w proszku niepełna szkl wody 2 i 1/2 -3 szkl mąki pszennej 1 jajko  łyżeczka soli sezam Wykonanie:Olej,wodę, mleko w proszku, cukier i drożdże(...)użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być więkasz od średnicy bułki, poniewaz mięso pod wpływem temp się skurczy.Gotowe burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni/grillu/patelni grillowej po ok 4 min z każdej ze stron.Każdą z bułek przed podaniem przekrawamy na pół

Malinowe Pocałunki
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 111

szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne i delikatnie słodkie. Mniej najbardziej smakowały w towarzystwie słodzonej kawy. Myślę, że są świetnym pomysłem na pokarm do wielkosobotniego koszyczka. Składniki: 200 ml mleka 350 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu 20 g świeżych drożdży 1 jajko(...)łyżeczka do przygotowania rozczynu 4 łyżki masła (miękkiego) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 120 g rodzynków 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski

zadanie-gotowanie
Idealne bułki do hot-dogów 179

młoda cebulka. Wszystko zostało polane ketchupem. Zachęcam do przygotowania własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)   Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła(...)więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy podłużne bułki. Jak to zrobić? Najfajniejszy kształt wychodził mi gdy rozpłaszczałam kawałek ciasta na prostokąt, którego dłuższy bok ma mieć tyle długości, ile chcielibyście żeby miała Wasza bułka. Krótszy bok miał około

Czerwona Porzeczka
Bułki do hot dogów. 180

wyjmujemy patyk i gotowe) Polecam :) Składniki na 7 bułek do hot dogów: ROZCZYN: 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki 125 ml ciepłego mleka      Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę, mleko, dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 10 minut. RESZTA SKŁADNIKÓW: 350 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 1/2 łyżeczki soli(...)minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 7 równych kawałków. Każdy z nich formujemy w podłużną bułkę długości kiełbasek, układamy na blasze wyłożonej papierem (można je teraz delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki

Rozpustne gotowanie
Bułki z kruszonką 154

bardziej były smaczniejsze polecam domowe masło  i dżem . Na blogu w zakładce BUŁKI znajdziecie inne pomysły na bułeczki, rogale itp. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. źródło: mojewypieki.com Składniki 550 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 45 g roztopionego masła 30 g świeżych drożdży(...)wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i kroić kawałki o wadze 80 g . Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  do momentu aż bułki będą rumiane. bułki z kruszonką

O kuchni z uczuciem
Bułeczki owsiano pszenne 145

mąka pszenna ( u mnie typ 750 ) - 100 g - płatki owsiane błyskawiczne - 50 g - jogurt naturalny - 110 g - woda 150 ml , u mnie pół na pół z mlekiem ale to wg gustu i smaku :) - sól 1.5 małej łyżeczki - cukier 1 mała łyżeczka - 15 g świeżych drożdży - olej lub oliwa 2 duże łyżki Dodatkowo na wierzch bułek - jajko - płatki owsiane Drożdże

Wypieki Rene
bulki żytnie z ziarnami 118

ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem ale dziś piekły

babka w formie
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 181

Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego(...)sposób, że nadzienie jest widoczne. Jednocześnie trochę rozchylamy, żeby uzyskać kształt skrzydła motyla. Tak samo postępujemy z drugim skrzydłem i resztą ciasta.      Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na około 15-20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C).       Białko ubijamy z mlekiem i smarujemy

Rozpustne gotowanie
pyszne klopsiki w sosie pomidorowym:Airfryer hd9240/30 521

łyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sok pomidorowy domowy lub kupny 1/2 litra, woda 2 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony - ile potrzeba te pyszne klopsiki(...)przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" łopatkę zmielić w maszynce na średnich oczkach, bułkę kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć i dodać do mięsa, wymieszać z wszystkimi skłanikami na klopsiki i formować kulki o średnicy 6-7 cm Airfryer hd9240/30 ustawić

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 287

W książce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 220

Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 150

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 251

Przyprawa piernikowa gotowa, zapał do pieczenia jest, zbliża się wigilijno-piernikowe szaleństwo. Jako dotychczasowy piernikowy konsument, rzucam się w piernikowy wir. Wszyscy pieką pierniki, piekę i

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza gryczana 199

Kasza gryczana, wytwarzana z gryki, zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a wartością i strawnością są zbliżone

Grahamka, weka i kajzerka
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 169

Arcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na

Grahamka, weka i kajzerka