ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem ale dziś piekły
babka w formieDziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego(...)sposób, że nadzienie jest widoczne. Jednocześnie trochę rozchylamy, żeby uzyskać kształt skrzydła motyla. Tak samo postępujemy z drugim skrzydłem i resztą ciasta. Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na około 15-20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C). Białko ubijamy z mlekiem i smarujemy
Rozpustne gotowaniełyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sok pomidorowy domowy lub kupny 1/2 litra, woda 2 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony - ile potrzeba te pyszne klopsiki(...)przepisami, która jest razem z urządzeniem, duże ułatwienie choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam na "po mojemu" łopatkę zmielić w maszynce na średnich oczkach, bułkę kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć i dodać do mięsa, wymieszać z wszystkimi skłanikami na klopsiki i formować kulki o średnicy 6-7 cm Airfryer hd9240/30 ustawić
W Mojej Kuchni LubięW książce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z
Grahamka, weka i kajzerkaChleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na
Grahamka, weka i kajzerkaWariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą
Grahamka, weka i kajzerkaPrzyprawa piernikowa gotowa, zapał do pieczenia jest, zbliża się wigilijno-piernikowe szaleństwo. Jako dotychczasowy piernikowy konsument, rzucam się w piernikowy wir. Wszyscy pieką pierniki, piekę i
Grahamka, weka i kajzerkaKasza gryczana, wytwarzana z gryki, zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a wartością i strawnością są zbliżone
Grahamka, weka i kajzerkaArcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na
Grahamka, weka i kajzerkaszybko się gotują i najlepszym do nich dodatkiem jest po prostu podprażona bułka tarta. Dzięki tej potrawie możemy również wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Kopytka z serem i ziemniakami Składniki: 800 g ziemniaków 300 g białego sera około 1,5-2 szklanek mąki pszennej 1 jajko sól W pierwszej kolejności gotujemy ziemniaki do miękkości, najlepiej w mundurkach(...)będą właśnie przypominały kopytka. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podprażoną bułką tartą. Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą? Na patelni roztapiamy 4 łyżki masła. Dodajemy do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewamy mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się
PatiGotujedobre, delikatne. Z tego przepisu wyszło mi 10 niedużych bułek Najpierw zrobiłam rozczyn z 10 g. drożdży, łyżki miodu i 1/2 szklanki ciepłej wody - drożdże roztarłam z miodem i dolałam wodę, całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Odmierzyłam 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 850 i szklankę mąki pszennej typ 500, przesiałam do miski, włożyłam 1/3 kostki miękkiego(...)ciasto odgazowałam - wbijając w nie pięść - i odkrajałam nieduże kawałki, z których formowałam kulki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i odstawiłam do ponownego wyrastania - bułki powinny podwoić objętość. Przed pieczeniem posmarowałam mlekiem ( możesz posmarować też rozmąconym jajkiem - będą bardziej błyszczące). Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni ** * można użyć jogurtu naturalnego ** czas pieczenia zależy też
apetytnapieczeniepietruszka, szczypiorek, a nawet i chrzan. Najlepszy poranek to poranek z bułką w ręku, oczywiście własnej roboty wyciągniętą prosto z domowego pieca :). Smacznego! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 g letniej wody+ 3 łyżki 500 g mąki pszennej tortowej typ 450+ 1 łyżka 1 i 1/2 łyżeczki(...)ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia tym razem na 40 minut. Napuszone bułeczki nacechować ostrym nożem lub żyletką. Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie WypiekanieLekkie ciasto na kruchym spodzie z pysznymi gruszkami, doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto
Bułka z Chlebemdoskonała okazja, żeby do kuchni zaprosić dzieci, które z ochotą uformują bułki, słoiczkiem wykonają wgłębienia i wypełnią je serowym nadzieniem. Być może takie drożdżówki nie będą miały perfekcyjnych kształtów, ale nie o to przecież chodzi w rodzinnym robieniu smakołyków. Drożdżówki z serem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (340g) 1 duże jajko lub 2 małe 30g roztopionego masła (ok 4 łyżeczek(...)miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy w misce na 8 części, z każdej części formujemy bułkę, bułki układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po około 15 minutach
KulinarneImpresje.pldodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu..ale za to ser posypany był suszonymi pomidorami, lubczykiem,pomidorami z chili i oregano.. 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant) 5 łyżek(...)minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja. Piekły ze mną : Małgosia z blogu Smaki Alzacji Kinga z blogu Małe kulinaria Dorota
Moje domowe kucharzenie