bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:215/587)

Buchty 158

allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24804096Składniki na buchty: 90 dag mąki pszennej 1 łyżeczka soli 8 łyżek cukru 4 dag drożdży 6 jaj 6 łyżek roztopionego masła szklanka mleka cukier puder do posypania W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zrobić zagłębienie w środku. Roztopić masło w małym rondlu, odlać kilka łyżek do polania bułek, a do reszty mleka dodać mleko i wymieszać

Apetyczna babeczka
Kluski leniwe 113

SKŁADNIKI:  (  2  porcje )       1 porcja =  329 kcal 500 g białego półtłustego sera białko jajka 3 łyżki mąki pszennej  + do podsypania sól WYKONANIE: 1. Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w malakserze. 2. Białko ubić na sztywna pianę. 3. Do twarogu dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto(...)cedzakowa na talerz.  8. Podawać z cukrem i zrumienioną na maśle bułka tartą. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Twaróg 2% 520 500 78.5 20 7 Jajo kurze (białko) 17 33 3.6 0.06 0.24 Mąka pszenna 120 36 3.96 0.83 22.68 Podsumowanie

Atlas Smaków
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 156

kluski z twarogu, jaj i mąki pszennej, podawane na słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI LENIWE Z PRAŻONYMI CZEREŚNIAMI 183

kluski z twarogu, jaj i mąki pszennej, podawane na słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą. Ja natomiast postanowiłam przygotować

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki z serem 195

dobry wiejski stół;) Zatem do dzieła.. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1/4 łyżeczki drobnej soli łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie biały) około szklanki tartego żółtego sera 1 małe jajko do posmarowania bułek wymieszane z 1 łyżką mleka mak do posypania - może być także sezam lub mix papier

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki drożdżowe lodówkowe 124

składnikizaczyn* 35 g drożdży* 1 łyżka letniego mleka* 1 łyżeczka cukruciasto* 4 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki cukru* 1 szklanka mleka (250 ml)* 50 g miękkiej margaryny lub masła* 1 jajko* 1 żółtko* szczypta soli* śliwki Sposób wykonaniaSkładniki na zaczyn połączyć ze sobą w kubku lub szklance i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę przesiać najlepiej do większej(...)pojemnika lub tej samej miski wysmarowanej wcześniej delikatnie olejem. Przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 12-16 godzin.Wyjąć ciasto z lodówki ok. godziny przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało.przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których

Mix smaku
Bułeczki dyniowe z bakaliami 157

podanego przepisu upiekłam 10 sztuk . Bułeczki dyniowe z bakaliami Składniki: 350g mąki pszennej 200ml wody (lub mleka) 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 70g cukru pudru 15g drożdży 30g masła 3 łyżki domowego cukru waniliowego 150g bakalii cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać

Smakołyki Bereniki
Ciasto z Masą Kawową 1404

najpierw pierwsze ciasto a następnie, podczas pieczenia ciasta pierwszego dopiero ubijacie pianę orzechową i wykładacie na drugie ciasto. Piana bakaliowa: 7 białek 250 g cukru kryształu 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści bakalii Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kolejno dodajemy mąki, proszek do pieczenia(...)jednym żółtku ciągle ubijając. Na sam koniec wsypujemy bułkę tartą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wykładamy na drugie ciasto i całość pieczemy około 40 minut. Masa kawowa: 4 żółtka 240 g cukru kryształu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1,5 łyżki mąki pszennej 500 g masła Żółtka ucieramy z cukrem. Zalewamy chłodną kawą

Made By Mom And Son
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 212

powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-)Składniki na ok.10-12 sztuk:- 530g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 750)  lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (nie gorące)- 80g masła- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- mak, sezam lub inne ziarna do posypania- białko lub jajko(...)minut.Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 338

soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą i grzybami przepis. PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki

Moja Książka Kucharska
Chleb z makiem 169

Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest

Czerwony Gupik
Bułki z grzybami 126

rodzinnych wycieczek. Te bułki przygotowuje się niemal identycznie, jak te z pieczarkami ( klik ), które już wcześniej pojawiły się na blogu. Z tą różnicą, że zamiast pieczarek są grzyby. A jak smakują? Fantastyczne ciasto, aromatyczny farsz - chce się sięgać po kolejną. Do tego jakiś dobry, ostry sos i przekąska gotowa :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka

My simple kitchen
Chleb z makiem 196

Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest

Czerwony Gupik
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym 730

Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier

Różowa kuchnia
Odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami laskowymi 104

Dzisiaj będą bułeczki z cynamonem. Kiedy się piekły w całym domu pięknie pachniało. 3 szkl mąki pszennej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 100

Polska Zupa