bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:217/587)

bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;) 158

mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 50 g cukru, szczypta soli, 30 g drożdży suszonych, 130 g masła, 150 ml mleka,   400 czarnej porzeczki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka bułki tartej, białko, cukier trzcinowy do posypania bułeczek, Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku.  Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą

królestwo garów
Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? 163

cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego; 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego szczypta soli. Truskawki + mąka do obtoczenia 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do oprószenia formy Przygotowanie Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki, kroimy na pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 197

szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta  Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z brzoskiwniami 159

Składniki:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka cukru domowego cukru waniliowego2  żółtka150 g masła2 łyżki śmietany 18

Emcia Pichci
Baranek orzechowy 174

jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć  do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 187

Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się mus z mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo

Zdrowie na języku :P
Bułki pszenne ze słonecznikiem. 182

spełniać swoje zachcianki :) "Czasem" w moim tłumaczeniu znaczy codziennie :) Tak czy siak bułki są bardzo smaczne i proste w wykonaniu, dlatego wrzucam przepis. Nie trzeba ich nawet specjalnie formować, tylko pokroić i na blaszkę. Potem zostaje już tylko się zajadać. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)części. Wyjdą nam prostokąty. Można je jeszcze delikatnie uformować rękoma. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Słonecznik delikatnie docisnąć. Tak przygotowane bułki zostawić na 15-20 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, 20 minut

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 109

Zajrzyj też do: – chleb pszenny na zakwasie – chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów na drożdżach – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy na drożdżach CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chlebka. SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE : – cały wcześniejszy zaczyn – 700 g mąki żytniej jasnej typ 750 + odrobina do wysypania form i posypania chleba – 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ od 1750 do 2000) – 800 ml wody – 30 g soli himalajskiej lub morskiej – 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego Przygotowanie : Do dużej misy dodaj

nietylkopasta.pl
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 157

średnich bułek, musimy jednak pamiętać że wszystko zależy od tego jak duże bułki chcemy otrzymać.Składniki: 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant  1/2 szkl mleka w proszku niepełna szkl wody 2 i 1/2 -3 szkl mąki pszennej 1 jajko  łyżeczka soli sezam Wykonanie:Olej,wodę, mleko w proszku, cukier i drożdże(...)użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być więkasz od średnicy bułki, poniewaz mięso pod wpływem temp się skurczy.Gotowe burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni/grillu/patelni grillowej po ok 4 min z każdej ze stron.Każdą z bułek przed podaniem przekrawamy na pół

Malinowe Pocałunki
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 133

szprycy lub wyciąć mniejszą dziurkę w woreczku. A jakie są same bułki? Bardzo smaczne (choć mają rodzynki ;)). Lekko korzenne i delikatnie słodkie. Mniej najbardziej smakowały w towarzystwie słodzonej kawy. Myślę, że są świetnym pomysłem na pokarm do wielkosobotniego koszyczka. Składniki: 200 ml mleka 350 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu 20 g świeżych drożdży 1 jajko(...)łyżeczka do przygotowania rozczynu 4 łyżki masła (miękkiego) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 120 g rodzynków 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski

zadanie-gotowanie
Idealne bułki do hot-dogów 204

młoda cebulka. Wszystko zostało polane ketchupem. Zachęcam do przygotowania własnych bułek, wiecie jaka to radość i satysfakcja, że to jednak Wasza, własnoręcznie wykonana buła, a nie jakiś zgnieciuch ze sklepu... :) Także ten... podwijamy rękawy i hop hop, robimy ciasto drożdżowe! :)   Składniki: 30g drożdży 680g mąki pszennej 2 łyżki cukru 235ml mleka 120ml wody 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła(...)więcej dodacie mąki, tym twardsze wyjdą Wasze buły. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy podłużne bułki. Jak to zrobić? Najfajniejszy kształt wychodził mi gdy rozpłaszczałam kawałek ciasta na prostokąt, którego dłuższy bok ma mieć tyle długości, ile chcielibyście żeby miała Wasza bułka. Krótszy bok miał około

Czerwona Porzeczka
Bułki do hot dogów. 200

wyjmujemy patyk i gotowe) Polecam :) Składniki na 7 bułek do hot dogów: ROZCZYN: 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki 125 ml ciepłego mleka      Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy mąkę, mleko, dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 10 minut. RESZTA SKŁADNIKÓW: 350 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 1/2 łyżeczki soli(...)minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 7 równych kawałków. Każdy z nich formujemy w podłużną bułkę długości kiełbasek, układamy na blasze wyłożonej papierem (można je teraz delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki

Rozpustne gotowanie
Bułki z kruszonką 173

bardziej były smaczniejsze polecam domowe masło  i dżem . Na blogu w zakładce BUŁKI znajdziecie inne pomysły na bułeczki, rogale itp. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. źródło: mojewypieki.com Składniki 550 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 45 g roztopionego masła 30 g świeżych drożdży(...)wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i kroić kawałki o wadze 80 g . Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  do momentu aż bułki będą rumiane. bułki z kruszonką

O kuchni z uczuciem
Bułeczki owsiano pszenne 164

mąka pszenna ( u mnie typ 750 ) - 100 g - płatki owsiane błyskawiczne - 50 g - jogurt naturalny - 110 g - woda 150 ml , u mnie pół na pół z mlekiem ale to wg gustu i smaku :) - sól 1.5 małej łyżeczki - cukier 1 mała łyżeczka - 15 g świeżych drożdży - olej lub oliwa 2 duże łyżki Dodatkowo na wierzch bułek - jajko - płatki owsiane Drożdże

Wypieki Rene
bulki żytnie z ziarnami 143

ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem ale dziś piekły

babka w formie