ulubionych dań. Składniki na quiche z pieczarkami i mięsem mielonym Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnej margaryny 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Nadzienie: 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Śmietanowo-jajeczna mieszanka: 300 ml śmietany 30% 4 jajka sól
niecodziennikparyDostałam zaproszenia od Amber do wspólnego pieczenia ...bułek hamburgerowych. Ale bardzo potrzebowałam chleba i z podanego przepisu upiekłam bardzo smaczny bocheneczek. Składniki : 300 g zaczynu na zakwasie (100% nawodnienia) 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej, ja użyłam mąki z pszennym płatkiem (z młyna braci Górskich) 125 g białej mąki pszennej 150 g wody
Proste Potrawymiękkie i smaczne. Podoba mi się, że po rozwałkowaniu ciasta, praca idzie szybko. Nie trzeba, formować bułek. Wystarczy, wyłożyć ser i owoce, zawinąć i kroić. Bułeczki są gotowe. Wypróbowałam i polecam. Sprawdźcie, a myślę, że też będziecie polecać. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 25 g. drożdży
Agusiowe smakołykipropozycja dania obiadowego na słodko. Składniki: 1kg ziemniaków (waga po ugotowaniu) 2 jajka około 300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Posypka: 70g bułki tartej 75g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem
Szalona Kuchnia Ewelinyantonówką i orzechami Czas przygotowania: 180 minut Składniki Ciasto: 100 g owsianych otrębów 150 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa jabłkowa 600 g antonówek na zimę 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Owsiane otręby dokładnie miksujemy w blenderze. W ten sposób uzyskamy owsianą mąkę
Kulinarne przygody Gatityśmietany 12% - 2 jajka (ok. 100 g), - 115 g mąki pszennej, - 115 g mąki pszennej pełnoziarnistej, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 120 g masła, - 130 g drobnego cukru, - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g), - do wysmarowania formy: masło i bułka tarta. Sposób przygotowania 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 2. Mleko mieszamy ze śmietaną. 3. Jajka roztrzepujemy. 4. Mąkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawę oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Na wierzchu ciasta ułożyć jabłka, delikatnie przyciskając. Oprószyć cynamonem i posypać płatkami migdałami. Piec
CookYourselfotrębów owsianych ) - 1 szkl. cukru białego (wzięłam cukier trzcinowy) - 1/2 szkl. suchego maku - 1/2 szkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby
Różne smaki w kuchniKUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki bułki tartej po ok 600 g śliwek i antonówek 50 g cukru łyżeczka cynamonu Mąkę umieszczamy w misce
Dzieje kuchennej Wiewióryprosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;) Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Pianka: 4 łyżki cukru 4 białka kisiel np.wiśniowy 1 kg śliwek cukier puder do posypania
Smakołyki AsiSkładniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 80 dag mąki pszennej 2 op. suszonych drożdży 1 szkl. cukru 3 jajka 4 czubate łyżki drobno posiekanych migdałów szczypta proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego tłuszcz i bułka tarta Sposób przygotowania: Mleko i 1/2 kostki masła podgrzewaj , aż masło się rozpuści, przestudź. Do miseczki wsyp
Różne smaki w kuchniSKŁADNIKI : na ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)JABŁKA: 5 jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej BUDYŃ: 2 budynie waniliowe z cukrem 3 szklanki mleka
Kulinarne Fantazje Marioliprzygotować w tańszej wersji, zastępując otręby - płatkami owsianymi, parmezan - serem grana padano, natomiast płatki migdałowe - bułką tartą. Oczywiście najpierw zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji, bo jest naprawdę pyszna!😍 SKŁADNIKI: 1 pęczek zielonych szparagów (mogą być tez białe) 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich albo płatków owsianych 3 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Słodko-Słony Świat Ilonyziemniaki – ok 650 g 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1 łyżka masła Farsz: 1 ugotowana pierś kurczaka 1 cebula 4-5 suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant
Smaki Na Talerzupieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto 1: 250 g mąki pszennej, 250 g miękkiego masła, ciasto 2: 250 g mąki pszennej, 4 żółtka, 120- 130 ml śmietanki słodkiej
królestwo garów