bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:225/587)

Szarlotka z migdałami 91

1/2kg jabłek 2 banany 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru Do ciasta: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka umyć

Danka Pichci
Hamburskie bułeczki cynamonowe-Franzbrötchen 142

półfrancuskie drożdżowe posypane cukrem z cynamonem, zwinięte w roladkę,pokrojone na części .Przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej,ja trochę za słabo wciskałam i nie miały takiego kształtu jak powinny mieć ale mimo to były smaczne. Ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 50 g masła (temperatura pokojowa) 220 ml lekko ciepłego mleka 40 g świeżych

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z porzeczkami 115

borówką amerykańską. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 370 g mąki pszennej 100 g jogurtu naturalnego 250 g porzeczek czerwonych i czarnych (łącznie) 120 g cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bułka tarta Sposób przygotowania: Na początku owoce myjemy, odsączamy z wody oraz usuwamy szypułki. Następnie miękkie masło, cukier

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z mięsem 116

CIASTO: mąka pszenna - 500 g woda ciepła- ok 250 ml olej - 2 łyżki sól- szczypta FARSZ: mięso wieprzowe ugotowane - 500 g cebula - 2 szt czosnek - 1 ząbek jajko 1 szt bułka mała - 1 szt mleko - 1 szkl majeranek - 1 łyżeczka sól pieprz cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać

Camilla w kuchni
BABKA ŁACIATA PRZEKŁADANA 108

waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać.  Ciasto podzielić na 3/4 ciasta jasnego i 1/4 ciasta ciemnego. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe i za pomocą patyczka

Ciastka - domowe słodkości
Wegańskie krokiety z pieczarkami 185

sojowego 1 łyżka oleju do smażenia Naleśniki (na około 20 niewielkich sztuk): 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanka mleka roślinnego 3 szklanki gazowanej wody mineralnej olej do smarowania patelni 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki wody bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki – podobnie

Lamarida.pl
Makowiec na kruchym cieście 165

dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta   *** Przygotowujemy

Blog z Apetytem
CHRUPIĄCY KURCZAK W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 168

SKŁADNIKI : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli trochę pieprzu szczypta oregano, papryki słodkiej i ostrej lub inne wg. uznania ORAZ : olej do smażenia płatki kukurydziane wymieszane z niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub bułki tartej WYKONANIE : Z jajka, mleka, mąki i przypraw robimy gęste ciasto. Dobrze mieszamy, żeby nie było

Pani na deser
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 532

Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku

Różne smaki w kuchni
świąteczne ciasto z choinką 267

kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek  Żółtka ucieramy z cukrem,  dodajemy mąkę, olej, wodę,proszek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka na kruchym cieście 217

jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek 500g cukru (więcej lub mniej - w razie potrzeby) 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: CIASTO: Masło podzielić na małe kawałki. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać

Cakes By Kejt
Przepis na chleb 172

Każdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku

Wiszniówka
bułeczki pszenno - żytnie 188

Bułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach...  składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru  1 łyżka oleju 12 g świeżych drożdży  niepełna szklanka ciepłej wody 1 jajko i 1 łyżka mleka

babka w formie
Metrowiec 617

Strumyczkiem wlewać olej oraz wodę i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać składniki do piany.   Tak przygotowanie jasne ciasto przelać do formy keksówki o długości ok. 30 cm wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40-50 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 142

twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała cebula, drobno pokrojona po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości) i twarogu, rozdrobnione cytryna pieprz masło i bułka tarta jajko, rozbełtane do posmarowania Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy by ruszyły

Dzieje kuchennej Wiewióry