bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:218/587)

Drozdzowki z wisniami i kruszonka czyli Slodki Czwartek odc. 154 166

kruszonka: po 40 g mąki pszennej, cukru i masła Do misy miksera wkruszamy świeże drożdże dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by zaczyn wyrósł. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wbijamy jedno jajko, drugie rozkłócamy i odlewamy z niego 3 łyżki do posmarowania wyrośniętych bułek, resztę rozmąconego jajka dolewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem 186

sztuk: – 450g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 15g drożdży instant – 280ml ciepłego mleka – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 3 łyżki cukru Nadzienie: – 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony) – 300g rabarbaru – 1op. budyniu waniliowego – 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek przed pieczeniem) – 4 łyżki cukru (ewentualnie posłodzić

Smaki Armine
Serowe bułki na jogurcie 107

pretekst do tego, by wrócić do domowego wypieku bułek i chleba. Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a zapach gorącego pieczywa wynagradza poświęconą chwilę. Zachęcam do upieczenia delikatnych bułeczek na jogurcie. Ja posypałam je serem, ale równie dobrze będą smakować bez :) 10 szt: ciasto: 250 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml ciepłej wody kubeczek(...)formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Serowe bułki na jogurcie pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Drożdżówki z żurawiną 171

mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Z podanej porcji wyszło 12 bułek. Znikają bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Polecam! Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Inspiracja mojewypieki.com Ciasto 540 g mąki pszennej 80 g cukru 10 g suchych drożdży 75 g masła(...)wymiarach 40x50 cm  posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm. Wykładać na blaszkę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły się. Nakryć blaszkę z bułkami ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Przepyszna babka puszek z jogurtem 163

dodawać po jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche dodać do masy maślanej i wymieszać. Na koniec dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Uzyskując gładką i puszystą masę. Pieczenie – formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Jeśli macie sylikonową formę nie trzeba smarować. Wlać ciasto(...)czasy zdjąć ciasto z boków naczynia za pomocą kopystki i mieszać dalej podczas mieszania dodawać po 1 jajku, mieszać obroty 5 aż do całkowitego połączenia i wmieszania jajek mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko dodać składniki suche do masy maślanej, wymieszać obroty 6, czas 30 sekund dodać jogurt, wymieszać obroty 5 czas 1 minuta pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Biszkopt czekoladowy z masą serową i orzechami 170

Z przepisu wychodzi pyszne ciasto na delikatnym, czekoladowym biszkopcie. Wymiary blachy: 28 X 36 cm Co potrzeba na biszkopt: 8 jajek, 1/5 szklanki cukru, 6 nie

Bułka z Chlebem
Bułki z czosnkiem 146

Wspaniałe aromatyczne bułeczki , lekko chrupiące.  Bazowałam na przepisie z TEJ STRONY Składniki na 12 bułeczek: 400 g mąki pszennej chlebowej 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego 20

Na słodko lub wytrawnie
Bułki z mąki gryczanej 235

SKŁADNIKI: 1 faza: 300 ml letniej wody, 15 g świeżych drożdży, 2 łyżki miodu, 150 g mąki gryczanej pełnoziarnistej Kłos-Pol , 100 g mąki pszennej chlebowej

Aga w kuchni
Chleb żytni z ziemniakami 261

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą

Grahamka, weka i kajzerka
Solanki 213

Kiedyś już robiłam solanki, ale na zakwasie...tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj. 50 dkg mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1/2

Moje domowe kucharzenie
Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym 192

zrobić również z piersią z kurczaka lub schabem. Porcja na 2 osoby.   SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy(...)majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki. Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i  rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną

Passions hobbies life
Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą / Fish sticks and mozzarella toasts 309

chrupiące bułki z sosem pomidorowym, paluszkami rybnymi zapieczone pod ciągnącą warstwą mozzarelli z pewnością sprawdzą się na kolację jak i na pożywne śniadanie. Dlaczego akurat paluszki rybne FRoSTY? Ano dlatego, że mają doskonały skład: 65% filetów z białych ryb, z certyfikowanych łowisk MSC, zamrażanych jeszcze na pokładzie kutra rybackiego, 15% panierki składającej się z mąki pszennej, soli, papryki, kurkumy(...)przepis! Scroll down for recipe in English Zapiekane kanapki z paluszkami rybnymi i mozzarellą (4 tosty) Składniki : 4 paluszki rybne od FRoSTY , przygotowane zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 2 bułki, przekrojone na pół i opieczone w tosterze lub piekarniku 4 łyżki sosu do pizzy lub innego gotowego pomidorowego 1/2 szklanki startej mozzarelli Przygotowanie: Rozsmaruj 1 łyżkę sosu pomidorowego na każdej

karmelowy
Chleb biały bez zaczynu 210

oraz delikatną skórkę, która bardziej przypomina skórkę bułki, a nie chleba. Chleb biały bez zaczynu 2017-10-01 21:32:17 Z podanej proporcji uzyskałam jeden bochenek o wadze 1 kg. Polecam jednak podzielić ciasto na dwie części i upiec dwa mniejsze bochenki. Zapisz przepis Drukuj przepis Składniki 680 g mąki pszennej typ 650 460 g wody 14 g soli

Chlebki.pl
Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 215

Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 244

Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 275

Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 237

Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm). Składniki:540

Grahamka, weka i kajzerka
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 232

Pszenny chleb w kolorach tęczy. Nigdy chleby mi się nie kojarzyły z żywymi kolorami, ale właściwe...dlaczego nie? Czy tylko torty i ciastka mogą być kolorowe

Grahamka, weka i kajzerka
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 176

Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus 243

Kuskus najczęściej produkowany jest z pszenicy, ale twardej (makaronowej) o nazwie durum. I dlatego, że jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum i wody

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza jaglana 200

Konstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak

Grahamka, weka i kajzerka
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 164

Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 171

Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w

Grahamka, weka i kajzerka
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 138

Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 345

Co prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 361

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do

Grahamka, weka i kajzerka