bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:248/587)

Biszkopt z masą malinową 136

cukru, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1/4 szklanki kakao, - 2 łyżki mąki pszennej, - łyżka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego

Przepisy Mikołaja
Kruche ciasto z dżemem i bezą 728

wymiarach 22×27 cm.     Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Dodatkowo: 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn

Blog z Apetytem
Odrywane bułeczki maślane / Break-off butter buns 184

down for recipe in English. Składniki: (15 szt.) 550 g. mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g. świeżych drożdży 30 g. mleka w proszku 100 g. masła 130 ml. mleka 235 ml. wody Oraz: 20 g. rozpuszczonego masła do posmarowania bułek po 1/2 łyżeczki maku, sezamu, płatków drożdżowych do posypania (opcjonalnie) Mąkę wsyp

Delicious Place
Mini krokiety z pastą pieczarkową 266

białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz : 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy szczyptę soli

Ogrodnik w podróży
TORCIK NA ZIMNO WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI 854

cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja herbaciano

Ciastka - domowe słodkości
DOMOWE BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 160

pieczywo. Chrupiące i puszyste bułeczki z suszonymi pomidorami. Proste i szybkie bułki, które możecie zrobić zawsze wtedy kiedy braknie Wam pieczywa w domu. Do wykonania bułeczek potrzebujesz drożdży instant trochę mąki i suszone pomidory w oleju. Wypróbuj a nie pożałujesz. PRZEPIS NA BUŁECZKI ŚNIADANIOWE - 400 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 opakowanie drożdży instant - 6 łyżek

SMYKWKUCHNI
Ciasto z gruszką 176

przepisu udaje się zawsze, super smakuje z dobrą herbatką. Składniki: Mąka pszenna 30 dag Cukier 20 dag Jajka 5 szt. Margaryna 1 szt. Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Jogurt naturalny 2 łyżki Płatki migdałowe 10 dag Aromat cytrynowy 1 szt. Gruszki 1 kg Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka jajek, margarynę, cukier, jogurt, i kilka

Tradycyjna Kuchnia
Ravioli ze szpinakiem! 174

dużej ilości jaj. - 4- 5 żółtek - 200 g mąki pszennej typ 480 - łyżeczka oliwy z oliwek - 2-5 łyżki letniej wody Całość zagniatamy na jednolite ciasto i postępujemy tak samo jak wyżej napisałam. FARSZ DO RAVIOLI: - 250 g mrożonego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki bułki tartej - 2 łyżki serka śmietankowego - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz - oliwa Na oliwie

SMYKWKUCHNI
Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce 271

całą pewnością taka wersja będzie znacznie zdrowsza od pieczywa pszennego. No dobrze to tyle w temacie, poniżej znajdziecie przepis…. a właściwie propozycję podania. Składniki pieczywo (żytnie, wieloziarniste) ogórek zielony kilka pomidorków koktajlowych rukola szynka masło mała cebulka jajko Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce – przepis Bułkę przecinamy wzdłuż uważając aby nie przeciąć do końca. Jedną połówkę smarujemy masłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI (BUŁKI) Z PASTĄ WARZYWNĄ 183

smaku grillowanego kurczaka   Rolnik . Pasta idealnie nadała się do bułek nadając im lekko pikantnego smaku. Myślę, że takie ślimaczki idealnie nadały by się jako mała przekąska na różnych imprezach. Można je także zapakować w pudełko i zabrać na śniadanie do pracy. Składniki: * 500 g mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Zrób to smacznie
Razowe buleczki czosnkowe 183

akcentem. CIASTO: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1/2 paczki suchych drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka cukru (20 g) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego mleko do posmarowania bułek  PASTA CZOSNKOWA: 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek szczypior

Kuchnia od dwojga
Śmietankowa babka budyniowa z szafranem 185

nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 160 g śmietany 18% 40 g oleju 2 łyżki amaretto Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki

Smak mojego domu
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 273

łyżką mleka, posypujemy z wierzchu równomiernie makiem lub sezamem.   Bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego, zaparowanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Pyszne są i same, i z odrobiną masła, i z dżemem. SKŁADNIKI 350g mąki pszennej typ 500 /+50g na zapas/ 60g drobnego białego cukru 2 płaskie łyżeczki

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi z kurkami 240

pierogi z grzybami ! Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej ok. 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana, podsmażona cebulka Farsz: 500 g kurek 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego 2 cebule 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 183

Składniki: 250 g masła 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Mazurek z masą orzechową i czekoladą 263

przerażająco szybkim tempie...  Ciasto:    150g mąki pszennej,  3 żółtka, 60g masła lub margaryny,   50g cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać surowe żółtka oraz cukry. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o śr. 22cm. Nakłuć widelcem. Podpiekać

Z miłości do słodkości
Bułki hamburgerowe 141

się przepyszny i z czystym sumieniem mogę go polecić, zarówno jako bułki do hamburgerów jaki bardziej puszyste bułeczki śniadaniowe. Przepis z 1/2 składników czyli u mnie wyszło 6 bułeczek, akurat na 6 mięsek :) Oryginalny przepis na większą liczbę bułeczek tutaj Składniki na 6 bułeczek 340 g mąki pszennej u mnie typ 450 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżeczka

Piekielna Kuchnia Pati
Babka marmurkowa pomarańczowa 171

Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 180 masła szczypta soli 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 50 ml pomarańczowego soku starta skórka z jednej dużej pomarańczy tłuszcz i tarta bułka do formy cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg

codojedzenia
puszysty maślany chlebek odrywany 153

                 maślany chlebek Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o

Miód i pieprz
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 109

całą noc do wyrośnięcia. Ciasto: 230g mąki żytniej 300g mąki pszennej 400g wody 1 płaska łyżka soli zaczyn Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto pagórki jabłkowe 153

Ciasto pagórki jabłkowe Składniki: ciasto: - 40dag mąki pszennej (u mnie typ 450) - 190g margaryny roślinnej - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   nadzienie: - 4 i 1/2 jabłka - mały cukier waniliowy - 1 1/2 łyżki bułki tartej   dodatki: - cukier puder do posypania Forma: u mnie duża blacha prostokątna

Kuchnia co dnia
Pagórki jabłkowe 160

piekły:... Składniki na prostokątną blaszkę (taka od piekarnika): 80 dkg mąki pszennej 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 201

Dziś na kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik ze śliwkami 192

minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną, jeśli też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy

Kuchnia Prezydentowej
Tarta z jabłkami i budyniem 203

delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki  cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier puder do posypania masło do nasmarowania formy łyżka bułki tartej  Przygotowanie: Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem

Piąty grzech główny
Szarlotka tradycyjna 130

jeść to trzeba trochę czasu poświęcić :) Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę

Kolorowy Przepisownik
Ciasto drożdżowe z borówkami 169

dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie wybierałam tą, gdzie jeszcze było jej najwięcej.  Kończąc wpis zajadam się kolejnym kawałkiem, a Wam serwuję prosty przepis :) Miłego dnia!  Składniki 50g świeżych drożdży szklanka mleka szklanka cukru 2 jajka 4 szklanki mąki pszennej 150g margaryny szczypta soli kruszonka 50 g margaryny 60 g cukru

pink envelope
"Słodkie środy" - ciasto zebra z polewą 412

Ciasto zebra        SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Na polewę potrzebujemy: 70 g masła 0,5 szklanki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kartacze z mięsem 274

podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu

Świat Domowej Kuchni
Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 206

sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie >TAM<. Przejrzyjcie również inne przepisy Karoliny, ja wiem, że będę do niej zaglądać częściej ;)Składniki:250 g mąki pszennej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia,płaska łyżeczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
KLUSKI KŁADZIONE 217

umiejętności, ani wielu produktów. Można je jeść polane masłem i zrumienioną bułką tartą, mogą stanowić dodatek do zup albo mięsnego obiadu.  U mnie podane w podobny sposób, w jaki podaję szare (ziemniaczane) kluski: czyli z cebulka i boczkiem oraz zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszota! Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 całe jajko woda 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Do mąki wbijamy

Walijskie Pichcenie
Jagodzianki drożdżowe 153

  Wyśmienite, niezastąpione na leniwe weekendowe śniadanie,  pyszne jagodzianki. Przepis sprawdzony, więc zapraszam po szczegóły.  Składniki na ok. 20 bułeczek: 1,2 kg mąki

Apetyczna babeczka
Seromak na kruchym cieście 462

makowiec, takie dwa w jednym:)  Ciasto: 500g mąki pszennej,  200g masła,  200g cukru,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa

Z miłości do słodkości
Tort Dusty "Samoloty" z maślanym kremem waniliowym 196

jajek,  3/4 szklanki cukru,  czubata szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowo - orzechowe 286

kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  200 g margaryny,  2 żółtka, łyżka cukru waniliowego.  Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 24x27cm. Masa:  100g mlecznej czekolady

Z miłości do słodkości
Ciasto imprezowe 257

wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole, tylko mi się trochę przypiekło :) Ciasto kruche: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 5 żółtek 1 łyżka śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce(...)ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C Krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Cynamonowe szczęście
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 319

Mieszamy razem, cebulę delikatnie rumienimy, zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Średnio wysoką (4-5cm) formę wielkości 21/28cm smarujemy smalcem i wysypujemy tartą bułką lub kaszą kukurydzianą. Odciskamy dokładnie masę ziemniaczaną, dodajemy do niej całą przestudzoną zawartość patelni, z całym tłuszczem, wsypujemy mąkę, przyprawiamy, nie dodając jeszcze jajek – i próbujemy – smakując (nie zjadamy masy(...)pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 pełnej łyżeczki soli ½- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego (zielonego) 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3-4 czubate łyżeczki majeranku 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki bułki tartej lub drobnej kaszy kukurydzianej do wysypania formy

Karo in the Kitchen
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 181

smakują na ciepło jak i na drugi dzień :)  Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki :  - 250 g mąki pszennej typ 550  - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850  - 160 g maślanki temperatura pokojowa  - 200 ml letniego mleka  - 13 g świeżych drożdży  - 1 jajko  - 5 g cukru ( mała łyżeczka(...)każda )  i formujemy okrągłe bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut . W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni , wyrośnięte bułki smarujemy maślanką i posypujemy ziarnami , wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut ,tak pięknie rosną wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego

Wypieki Rene