szybką sesję kulinarną. Zabrałam bułki na podwórko, bo już słońce zaczynało zachodzić. Cóż, tak się złożyło, że mój syn już zgłodniał, bo jak tylko zobaczył mnie z drożdżówkami, to nie chciał odpuścić. I tak też zamiast sesji drożdżówek, mam sesję syna ;-) SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)Następnie krótko zagnieść i podzielić na części, każda o wadze 110 g. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć ręką, na środek nałożyć sporą łyżkę budyniu i zlepić naciągając ciasto do góry. Bułki układać na podsypanej mąką ziemniaczaną blaszce sklejeniem w dół (pomiędzy bułkami należy zachować odstępy). Tak przygotowane bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 20-30 minut. Piekarnik
Passions hobbies lifeciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem. Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem(...)ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła sól Owoce jako nadzienie Instructions Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na ciepło ugniatamy lub zimne traktujemy praską. Ze składników zagniatamy ciasto. Urywamy kawałek ciasta, wkładamy do środka owoc, zalepiamy nadając kształt kuli. Gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą zezłoconą na maśle
Mieszam w GarnkuSięgnęłam więc do starego zeszytu z przepisami spisanymi jeszcze przez moją babcię i odnalazłam antyczną recepturę na jedyne w swoim rodzaju parzaki. Niektórzy znają je pod nazwą pampuchy, parowańce, bułki lub kluski na parze, jak zwał tak zwał. U mnie zawsze mówiono na nie parzaki i tak je zapamiętałam :). Postanowiłam wykonać je w dwóch wersjach: tradycyjnej(...)podam Wam przepis na obie z nich, a Wy zdecydujecie, która bardziej do Was przemawia, ja przyznam szczerze, że jestem fanką obydwu :). Składniki: 1 kg + 2 łyżki mąki pszennej 100g drożdży 0.5l + 2 łyżki piwa 0.5 szklanki + łyżka ksylitolu (w wersji tradycyjnej cukru) 10 żółtek laska wanilii (w wersji tradycyjnej cukier waniliowy) 100g oleju kokosowego (w wersji tradycyjnej
Smiling ShrimpBułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką. SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej(...)można użyć maszyny. Ciasto jest bardzo kleiste ale należy się starać dodawać jak najmniejszą ilość mąki w trakcie wyrabiania. Jeżeli dodamy dużo mąki i ciasto będzie zbite to nasze bułki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na porcje po około
Mohiellaserem z niebieską pleśnią . Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, farsz : 6 fig, 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna), 3 żółtka, 300 ml śmietany 30 % 1 – 2 gałązki rozmarynu, 2 – 3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich; Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek
królestwo garówszklanki mleka 2 jajka M Czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól 50 ml.oleju ⧪ Farsz ok. 500/600 gram mięsa mielonego dowolnego 150 gram włoszczyzny z porem(użyłam mrożonej 100 gram ryżu Przyprawa do gyrosa według uznania ok. 1 łyżka sól olej ⧪ Dodatkowo do panierowania 2 jajka Mąka Bułka tarta Tłuszcz do smażenia krokietów ⧪ Mleko wymieszać z jajkami
Andzia PichciSzarlotka z bananami Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) 5 łyżek zimnego masła (82 g) ½ szklanki cukru (110 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego (14 g) 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 12% (24 g) 1 łyżeczka bułki tartej (8 g) Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek
KulinarneImpresje.plsmacznie, prosto! SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane jajko do posypania sezam HELIO olej i bułka tarta do przygotowania formy (opcja: papier do pieczenia) Szklanka
Zasmakuj Kuchnidelikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie
Smak mojego domubiałka i żółtka osobno) 120 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki majonezu. 3 łyżki maku otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny. Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi migdałami Produkty powinny być
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła pokrojonego w kostkę 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1-1,5 kg jabłek cynamon 2 budynie waniliowe 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Podzielić je na 2 równe części
The Sweet Damselbyło naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem w sklepie, to bardzo zachęcam do wykonania ich własnoręcznie w domu - będziecie zachwyceni tym, jak łatwo się je przygotowuje i jak pysznie smakują ( i pachną ! ). Bardzo bardzo polecam :) Oryginalny przepis Basi Ritz: 1 kg mąki pszennej chlebowej ( o zawartości białka minimum
Opowieści z piekarnikajajko łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego sól i pieprz mąka pszenna olej roślinny 1 cebula - opcjonalnie Przygotowanie: Kupuję już zmielone mięso. Bo łatwiej i wygodniej, prawda? W wielu miejscach można wybrać sobie kawałek mięsiwa i poprosić o zmielenie. Jako, że indyk jest delikatny, to do wyrobu kotletów nie dodaję już bułki, jak w przypadku mielonych z wieprzowiny. A zatem wszystkie
Karczma Honoriettybabka zyskuje bardzo ciekawy posmak :) Składniki: - 250 g mąki pszennej - 100 g cukru pudru - szczypta soli - 80 g masła - 2 żółtka - 1 szklanka mocnego zimnego naparu herbacianego - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny - 80 g rodzynek - margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy lukier - 120 g cukru pudru
Zainspirowana w kuchni