bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:266/587)

Ciasto bananowe / Banana cake 287

26/12 cm.) 3 i 1/2 dojrzałego banana 270 g. mąki pszennej duża szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczuszczonej 70 g. masła 170 g. drobnego cukru 2 jajka 2 łyżeczki esencji bananowej (najlepiej takiej ) skórka otarta z 1/2 cytryny Oraz: masło do posmarowania formy bułka tarta do obsypania formy kilka plasterków banana na wierzch Masło rozpuść

Delicious Place
Ciasto z czerwoną porzeczką 154

foremka nieduża.  składniki: 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany 200 g czerwonej porzeczki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Foremkę keksową 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką.  Szklanka do odmierzania składniów o pojemności 250 ml. Do miski

Monia miesza i gotuje
Krucha tarta z rabarbarem 145

rabarbaru to połączenie idealne.  Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię

Smakołyki Asi
Mazurek Paryski Wielkanocny 190

łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki pszennej 45 g cukru 50 g masła 2 jaja dodatkowo: marmolada wieloowocowa 260 g - użyłam firmy Jamar puszka kajmaku  - użyłam o smaku kakaowym migdały, nerkowce, kandyzowana skórka pomarańczy, żurawina - na co macie ochotę na wysmarowanie blachy: masło i bułka tarta Przygotowanie ciasta kruchego: Mąkę z masłem siekam nożem, dodaję

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie) 110

moja ulubiona wersja... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ciasto: 500g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 500g ziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie:   boczek + cebula lub masło i bułka tarta  Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko

Di gotuje
soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety... 104

cebulę, kucharka, pieprz ziołowy i czarny, wbić jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka 172

Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny (lub masła) 1 duża łyżka smalcu Nadzienie: 1,2 kg jabłek cukier waniliowy cynamon 1 łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do mąki dodajemy pokrojone

Trzeci talerz
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 85

kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki pszennej • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli Jagody • 2 szklanki jagód • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze • 2 łyżki bułki tartej Kruszonka • 100 g mąki • 60 g masła • 60 g cukru pudru

To co kocham
PROSTY CHLEB MADZI 117

spróbowałam przepis Madzi.Ona jednak kupuje mąkę chlebową, Ja piekę ze zwykłej pszennej z Biedronki(tanio i dobrze) .Jest spora różnica w wyglądzie chlebka-cóż-każdy ma wybór.Zapraszam!. 0.5 kg.mąki chlebowej+3łyżki mąki na zaczyn 1/2litra ciepłej wody 25g.drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy bułka tarta do formy -(ja piekłam na papierze do pieczenia na dużej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 152

kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :) Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos Pol ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol masło kostka żółtka 5 szt proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki Dodatkowo: truskawki 500 g rabarbar 300 g białka 5 szt ksylitol 1 szklanka Kłos Pol bułka tarta 3 łyżki Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę

Różowa kuchnia
Krokiety z mięsem i kapustą 114

mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko

Wędrówki po kuchni
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 198

łyżeczki papryki słodkiej mielonej 4-5 łyżeczek mąki pszennej 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego po 1 łyżce masła i oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam ten po ugotowaniu mięsa do pasztetu , był zbyt smaczny, by się miał zmarnować) 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Przygotowanie: Ciecierzycę przygotuj wg tego przepisu . Zagotuj rosół. Obierz warzywa

Anioszek w kuchni
Babka dyniowo-cytrynowa 139

kominem lub keksówka)   240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej  2 duże jajka 120 g cukru  150 g masła 130 g puree z dyni   2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny  masło i bułka tarta do wysypania formy 1. Masło rozpuścić i wystudzić

Kto ugości moich gości?
Orkiszowe bajgle 97

zakwasie a czasem z maszyny do chleba z różnymi dodatkami. Bułki piekę zazwyczaj z odpowiednim przeznaczeniem: do hamburgerów lub właśnie ciekawych kanapek. Ten przepis testowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje. Bajgle są mięciutkie i pyszne.   Składniki (na 6-7 bajgli): 450 gram mąki orkiszowej typ 2000 lub pszennej typ 1850 10 gram drożdży łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka

Mango Papaja
Pieczone pierożki z mięsem. 148

zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania