żółtka, 2 szklanki mąki pszennej, 175g masła, 5 łyżek cukru. Mąkę przesiać, zrobić dołek, dodać żółtka, rozkłócić nożem. Dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać
Z miłości do słodkościSmaki i Smaczki” Składniki: ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - 4 żółtka - 20 dag masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao dodatki: - 4 białka - 30dag orzechów włoskich - 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem - słoiczek powideł śliwkowych - tabliczka gorzkiej czekolady na polewę - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy
Kuchnia co dniapieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę: cukier, mąka masło ponadto: świeże truskawki WYKONANIE: - 300 g mąki pszennej typu babuni, wsyp do miski, zrób wgłębienie - w kubeczku
SMYKWKUCHNISkładniki na 16 szt. Ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu Farsz: 800g kiszonej kapusty 500g pieczarek 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Do panierowania: 2 jajka 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej oliwa do smażenia Kiszoną kapustę zalać
Wiem co jemkostki, zrobiony w mniejszym stężeniu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% do zup 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę
Kuchenne zapiski Edytysię wyspać wstaję o 5 rano i piekę. Chleby, bułki, chałki, bagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki zupełnie zwykły pszenny chleb. Taki najprostszy. Przez moment miałem już dość wymyślnych chlebów
Marder&Marder Manufactureszklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po 1 żółtku powoli i delikatnie mieszając. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i go również delikatnie rozprowadzamy w pianie. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut
MamaOskarkamaślanej ucierając bardzo dokładnie. Nie przerywając ucierania dodałam mąkę pszenną, a następnie proszek budyniowy. Po łyżce dodaję śmietanę i miksuję przez chwilę. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 25 cm smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą, masę serową przekładam, wierzch delikatnie równam i wstawiam
Ciasteczkowy Potwórciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą
Jadło i czytadłoPracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru 50 g masła lub margaryny ( dałam margarynę
Na słodko lub wytrawniestandardowo zmieniając go o tyle, że pomieszałam różne mąki (pszenną i żytnią).Eksperymentuję również z różnymi opcjami wysypywania formy, wiem już ze super jest mąka razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast
Z butelką mleczka w tleoryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim dziękuję za te 300 postów, które powstawały przy dużym Waszym udziale :) niebawem drugie urodziny bloga - wtedy poświętujemy bardziej namacalnie ;)Składniki:600 g mąki pszennej,45 g świeżych drożdży,3 łyżki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:2 szklanki mąki pszennej100 ml mleka20 g drożdży50 g cukru1 jajko40 g masła1/2 łyżeczki soliNadzienie:70 g rodzynek marki Kresto2 łyżki mioduLukier:1/2 szklanki cukru
Emcia PichciCIASTO:150 g masła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy
kolorowotorcikowochłodnika, można zabrać je również np na piknik. Do nadzienia wykorzystałam młodą kapustę, którą poddusiłam do miękkości. Domownicy już wołają o powtórkę;) Bułeczki z młodą kapustą Składniki: 500g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 170ml mleka 2 łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 50g masła 1 łyżka oleju Nadzienie: mała główka młodej kapusty 1 cebula(...)sezam lub mak do posypania Mleko podgrzać. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i mleka przygotować rozczyn. Jajka rozkłócić widelcem, 2 łyżki przelać do miseczki i odstawić do posmarowania bułek. Pozostałe jajka wymieszać z cukrem, śmietaną i solą, wlać wyrośnięty rozczyn. Wsypać przesianą mąkę. Wyrabiać ciasto, dodając miękkie masło, aż będzie odstawać od ręki. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem
Obiad gotowy