bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:275/587)

WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI 114

szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść truskawek   Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza

Kuchnia w oparach
Bułka mleczna 203

też dać go niewiele i mieć fantastyczne bułki a’la hamburgerowe. Prezentuję przepis pośredni, a Wy sami dobierzcie ilość cukru do Waszych upodobań i zastosowań tych bułeczek Składniki: 3/4 szklanki mleka w proszku 1 szklanka letniej wody 10g drożdży 2 łyżeczki cukru 50g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mleko

Jacob Tastes
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 208

łyżeczki * mąka pszenna – ok. 4 szkl ( 1 szkl = ok. 170 g ) PASZTET JAJECZNY + BIAŁA KIEŁBASA: * jajka na twardo – 5 szt + 2 szt * surowe jajko – 1 szt * duża cebula – 1 szt * natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek * masło – 2 łyżki * świeżo tarty chrzan – 1 łyżka * bułka tarta – 2 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ostra na Słodko
Babka piaskowa z bakaliami 113

Babka wielkanocna próba generalna. Składniki: 400 g mąki pszennej 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 200 g cukru 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mieszanki keksowej Helio 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy i 1 łyżka bułki tartej do jej posypania cukier puder do dekoracji Wszystkie składniki

MojaQchnia.pl
Szarlotka z miechunką 218

lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica 22 cm. Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto makowo-serowe 6514

Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku  1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka + białko, które zostało od spodu 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie

Kuchcik gotuje
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE 202

31cm x 21cm) Na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 220 g masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 puszka masy makowej (850 g)   4 białka (które zostały nam od kruchego ciasta) 2 łyżki bułki tartej 100 g suszonej żurawiny 50 g posiekanych orzechów

Walijskie Pichcenie
Krokiety z pieczarkami i fetą 199

pieczarkami i fetą Składniki : naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej około 600 ml mleka lub 300 ml mleka + 300 ml wody gazowanej 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie sera feta 1 łyżka masła  sól, pieprz, czosnek do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 173

litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia.   Farsz: 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 kg kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta.  1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki umyć

Gospodyni Miejska
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką 173

lepsza .   Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 16 g drożdży sypkich Babuni  250 ml mleka 1/4 szklanki oleju jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli  Dodatkowo na farsz: karkówka 600 g pieczarki 200 g pomidor 1 szt marchew 3 szt pietruszka 3 szt bułka tarta 3 łyżki wywar z rosołu

Różowa kuchnia
Maślane bułeczki z czekoladą 157

może trochę cierpliwości wymaga. Przepis jest prosty i bułki są cudnie dobre. Może trochę szybko schną, ale nie będą jak te sztuczne twory ze sklepu – wiecznie sprężyste. Potrzebujemy: 1 szklankę ciepłego mleka 110 g rozpuszczonego i ostudzonego masła ½ szklanki brązowego cukru 2 rozmieszane jajka ¼ łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka pasty waniliowej (można

ladykitchen
Pierogi z selerowym nadzieniem 159

był pyszny obiad. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 150 g selera korzeniowego 100 g szynki wieprzowej gotowanej 1 ząbek czosnku pół cebuli 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka bułki tartej do gotowania: pół łyżeczki soli, 1 łyżka oleju

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 203

dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki

Smakołyki Asi
Tiropsomo- greckie bułeczki z fetą 148

Wypieków . Składniki: (na 4 bułeczki) Ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera feta suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie) oregano, ulubione zioła 1 łyżka masła, stopionego (do posmarowania bułek) 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania

Nastoletnie Wypiekanie
PRZEPIÓRCZE UDKA 122

Składniki na ciasto: 300 ml kefiru 1 jajko 1 płaska łyżeczka sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 szklanki mąki pszennej sól do smaku Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki(...)Farsz :  300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania