bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:281/587)

Szarlotka z orzechami pekan 176

Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 160 g cukru pudru 250 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko+żółtko łyżka śmietany szczypta soli Masa jabłkowa: 2,5 kg kwaśnych jabłek cukier do smaku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki 20 g żelfixu 3:1 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan

Smakołyki Asi
łatwy chlebek cebulowy 194

Lubicie smakowe pieczywo? My uwielbiamy bułki i chlebki z różnymi dodatkami. Taki cebulowy chlebek najbardziej pasuje nam do kiełbaski z ogniska lub pikantnych gulaszy. Jest bardzo aromatyczny, po jego upieczeniu dom pachniał przez cały dzień. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu, od jego chrupiącej skórki wprost nie można się oderwać.  Składniki: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto metrowiec super przepis :-) 875

łyżki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka kakao -2 łyżki masła -4 łyżki mleka DODATKOWO  100g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pleśniak ze śliwkami 236

ciasto: - 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Na pianę: - 5 białek - szczypta soli - 1 niepełna szklanka cukru - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej  Dodatkowo: - ok. 1 kg śliwek - 2 łyżki cukru - 4 łyżki domowej bułki tartej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie

Apetyczna babeczka
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 210

jajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
Mleczna kostka Toffi 442

mąki pszennej,  łyżeczka sody oczyszczonej,  100g cukru,  100g masła lub margaryny,  jajko,  łyżka miodu,  łyżka mleka.    Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch

Z miłości do słodkości
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 754

300g mąki pszennej,  50g masła,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 kg jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną 138

Następnie dodajemy mąki pszennej, sól, kminek i wyrabiamy na jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy go na ok. 14-16 części. Z każdego kawałka ciasta wałkujemy krążek o średnicy ok. 15 cm. Na środek nakładamy łyżkę kapusty, obrzeża ciasta łączymy jak sakiewkę i stroną sklejonego ciasta układamy bułkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (będą

Moniki Smakołyki
Ciasto z musem czekoladowym i malinami 237

szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  łyżka octu jabłkowego,  szczypta soli. Białka ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Chałka z dyniowym puree 148

Puszysta chałka idealna do kawy lub herbaty, na śniadanie lub podwieczorek, dzięki dodatkowi dyniowego puree wilgotna i świeża nawet następnego dnia. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej

Słodka Kraina Wypieków
Szarlotka pachnąca orientem 159

dodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy(...)pieczenia 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 45 minut. 5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia można dodać do mąki łyżkę otrąb pszennych. 6. Po wystudzeniu ciasta posyp cukrem pudrem z cynamonem

AZgotuj!
Crosstini "Inspiruje nas Fit&Easy" 116

Składniki: bagietka pszenna ser mozzarella pomidorki koktajlowe olia z  oliek czosnek mieszanka sałat Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w talarki.Każdy z osobna skrapiamy dobrą oliwą i smarujemy czosnkiem. Zapiekamy  piekarniku aż się ze złocą. Na wierzch układamy ulubione dodatki.U mnie ser mozzarella,pomidorki koktajlowe i sałata. Na zdjęciu poniżej wykorzystuję bułkę i ser kozi. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Wielkanocna babka drożdżowa 459

babka drożdżowa Składniki: 350g mąki pszennej 100g cukru (ja dałam 70g zwykłego i 30g domowego cukru z wanilią) + 1 łyżeczka do rozczynu 100g masła 100ml mleka lub wody 5 żółtek 35g drożdży świeżych 80g rodzynek 40g kandyzowanych owoców i skórek owocowych (tzw. mieszanki keksowej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: - składniki powinny

Smakołyki Bereniki
Paluchy serowe do piwa 171

Chrupiące i rumiane paluchy, z przyprawami jakimi lubimy. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi, banalnie proste wykonanie! Składniki: 25 dag dobrego wiejskiego twarogu 25 dag masła

Apetyczna babeczka
Trójplacek 386

budyniowym. Dla mnie poezja. Ciasto jest podzielne, na dużą blachę. Długo poleży a im bardziej sobą przesiąknie tym lepiej Bardzo polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 1 łyżka śmietany 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy(...)pieczenia. Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto orzechowe: 150 g zmielonych orzechów 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do ich połączenia. Formę o wymiarach

Made By Mom And Son
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 476

drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.Polewa:50 g białej czekolady;25 g masła;1 i 1/2 łyżki mleka;70 g cukru pudru.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy.Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Jagodzianki 327

Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3

Oryginalny smak
jabłka z budyniem z nutą kurkumy... 188

szklanki, jajka 4 sztuki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 2 opakowania, kurkuma mielona 1 łyżeczka miękka palma, cukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i na dnie rozsmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Bloomer z makiem 182

pieczywa to brytyjska odmiana długiej bułki znanej w całej Europie. Ciasto na chleb bloomer zawiera jednak mniej drożdży i poddawane jest dłuższemu wyrastaniu. Dzięki temu wypiek dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy smak. Ciasto wyrasta około 8 godzin, więc należy zacząć je wyrabiać wcześnie rano. Składniki na dwa bochenki bloomera: 1350 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 3 g drożdży

Apetyczna babeczka
Mielone w sosie pieczarkowym (na parze) (porcja 200 g mięsa - ok. 500 kcal) 194

(przepraszam Was za nieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) ) Składniki (porcja - zdjęcie; z dodatkiem np. ziemniaków myślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):Mielone: 200

Malowane smakiem
Krautstrudel - strudel z kapustą 189

Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju lub roztopionego masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku 1 cebula pęczek pietruszki 100 g żółtego sera pieprz kolorowy sól  kminek mielony liść laurowy ziele angielskie olej rzepakowy do podsmażenia bułka tarta Przygotowanie: Ze wszystkich składników

Ze smakiem i z pasją
Babka majonezowa 162

Rewelacyjna babka z dodatkiem majonezu. Prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym puszysta i przepyszna. Przepis znalazłam w internecie, niestety nie zapisałam strony. Polecam jako

Praktyczna pl
CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM 186

przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc  bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł na ciasto(...)TUTAJ. Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik.Składniki na ciasto:- 200 g mąki pszennej- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru pudru- 100 g zimnego posiekanego masłaWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać w lodówce na czas przygotowania wypełnienia.Składniki na wypełnienie:- 1/2szkl kaszy

Walijskie Pichcenie
Słodkie, Przytulone Bułeczki Na Serwatce 252

już mam gotowe drugie śniadanie, swoje, domowe ;) Składniki na około 12 bułeczek: Zaczyn: 15 g drożdży 3/4 szkl serwatki 1 łyżka cukru Ciasto: 2 i 1/2 czubate szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 całe jajko 25 g roztopionego i ostudzonego masła parę kropel esencji waniliowej Nadzienie: marmolada różana gęste powidła konfitura truskawkowa 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy(...)kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po łyżeczce marmolady/powideł lub konfitury ( u mnie każda bułeczka miała inne nadzienie) , zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. 4. Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut. Bułeczki pieczemy w 190 stop. przez około 20-25 minut

Gotowanie...to proste !
BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 150

wyjdą równie smaczne, przekonajcie się sami i koniecznie spróbujcie :) Do nadzienia wykorzystałam marmolady różanej od  Dagoma . Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 50 ml letniej wody * 400 g mąki pszennej * szczypta soli * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju * 3/4 szklanki letniego mleka * 1 jajko * nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma Wykonanie: Zrobić  zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać(...)minut. Po tym czasie wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bułeczki około 20 minut. Wystudzić na kratce. Zimne bułki nadziewać marmoladą różaną, można polukrować albo posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 148

kilka dni temu, tuż przed wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością, ale nie myślałam, że aż taką. A tu proszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek(...)celu zakupienia mąki żytniej, która figurowała na liście składników. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że na stanie takowej brak! Nic to, myślę sobie, zastąpię pszenną. W domu jednak okazało się, że pszenna prawie wyszła... Zmieniłam więc znacząco proporcje, i muszę przyznać, że nie jest źle. Jedynym problemem może być fakt, że bułeczki nieco się kruszą. Są też

Pożeraczka, czyli raz adobrze