bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:290/587)

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem 142

Składniki:  ciasto: m ą ka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, masło 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, jajko 1 szt, budyń: mleko 1 l. budyń waniliowy słodzony 2 opakowania po 35 g, dodatkowo: gruszki konferencyjne 7 szt, bułka tarta 2 łyżki, cukier puder do posypania

kulinarne odsłony pati
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym. 80

szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej strony. Następnie wrzucamy do gotującego się na małym ogniu bulionu i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła

Moje-pitraszenie
Zrazy z karkówki z mięsem mielonym 212

żabki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej  3 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Olej do smażenia Wykałaczki Kasza gryczana Stoisław Sposób przygotowania: Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pieczarki odsączamy z zalewy, wszystko kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone warzywa, namoczoną i odciśnięta bułkę tarta, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Anielska szarlotka 167

ciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego sok z połówki cytryny 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i prosciutto 232

pyszne zapiekanki. Składniki: 1 bagietka pszenna 1 kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 3-4 plasterki prosciutto 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie : Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ząbki czosnku rozetrzeć. Roztartym czosnkiem natrzeć kromki pieczywa, następnie skropić je oliwą z oliwek. Mozzarellę pokroić w plasterki, na każdej kromce bułki ułożyć porcję sera. Na ser położyć kawałki prosciutto

kolorowotorcikowo
Pyszne bułki z bazylią i serem 138

sztuk: - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki suszonej bazylii - 4 dag świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy smakowej, u mnie chili - 12 dag startego żółtego sera - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 1 niepełna szklanka letniej wody - 1 kopiata łyżka roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania bułek 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru

Apetyczna babeczka
Kruchy placek z rabarbarem 132

Lekko ostudzić.  Kruszonka: 185 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła 2 łyżki cukru z wanilią Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ponadto: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1 łyżka tartej bułki Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić

Kubki smaku
Rolada z kremem na szybko 159

łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie:  : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę

W Moim Magicznym Domu
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 192

Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru

kawawszklance
Tort - piłka nożna 227

jajek,  szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  herbata z cukrem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, do ubitej piany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm

Z miłości do słodkości
Drożdżowe muffinki z cynamonem i jabłkami 188

zmianami. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej T 500 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego  0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek

Ala piecze i gotuje
Ciasto ze śliwkami i pianką + film 141

przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz miękką margarynę . Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane

Smakowite Dania
Szarlotka na kruchym cieście. 170

Szarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy

Serce zamknięte w formie pyszności
Bułeczki scones z żurawiną 160

piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki brązowego cukru,  czubata

Z miłości do słodkości
Babka na oleju według Siostry Anastazji 144

mąki pszennej,  180ml oleju rzepakowego,  180g cukru,  czubata łyżeczka proszku do pieczenia.  Wykonanie Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian z olejem. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (jeszcze lepsza jest forma silikonowa). Przelać ciasto

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania