mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklana wiórków kokosowych Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: wiórki kokosowe płatki kokosowe Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki pszennej 8 białek wielkości M 200 g cukru 2 małe opakowania cukru wanilinowego (po 8 g) 200 g masła 1 / 2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej) 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyłyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy
Cynamonowe szczęścieszklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (można użyć bułki tartej, ale ja nie przepadam
Mienta blogszklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany 1 puszka masy makowej (850 g) 1 szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa ) 2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka
babka w formieSkładniki: 300g mąki pszennej 250g kefiru 180g cukru pudru 150ml oleju 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej LUKIER 150g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wrzątku Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - białka oddzielić
Smakołyki Berenikijajku i bułce, można tylko obtoczyć w mące. Można podawać ją w większych kawałkach lub rozdrobnić i wymieszać z jarzynami. I jeszcze jedno. W tej potrawie równie ważne jak jarzyny i ryb jest liść laurowy i ziele angielskie. Jedząc, musimy czuć ten aromat! Ryba: ok. 700 g filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka) mąka pszenna (może być krupczatka
bistro mamaMarcińskich po bułki i pachnącą chałkę. To są moje smaki dzieciństwa. Próbowałam odtworzyć ten smak i aromat, ale wiecie jak to jest, nigdy to już nie będzie to samo...ale jest bardzo bliskie ideału. Możecie zrobić jedną bardzo duża, albo dwie całkiem spore chałki. Tu zobaczycie jak je zaplatać Będziecie potrzebowali: 585 g mąki pszennej (użyłam chlebowej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukobtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony, ok 100 - 130 g - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - szczypiorek - sól - pieprz - bulion lub woda ok. 1,5 litra - 2 do 3 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: - 300 g makaronu rurki
Apetyczna babeczkaszklanki mąki pszennej 1 szklanka suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady Opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu Przygotowanie: Jaja+ cukry ubić na puszystą masę, dodać do niej olej i oranżadę oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Delikatnie całość wymieszać. Wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą keksówkę 12x35cm mierzona
W garach u Gosiszklanka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka zmielonych suszonych płatków róży W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę 150-180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, ja piekłam w tortownicy Lekue z ceramicznym dnem i silikonowymi bokami, więc lekko natłuściłam masłem dno i oprószyłam je bułką tartą. Białka ubiłam ze szczyptą
Blondynka Gotujeszklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki śmietany lub zimnej wody Margaryna i żółtka powinny być zimne – wyjęte z lodówki tuż przed zagniataniem ciasta. Na początku warto przygotować blachę do pieczenia. Posmarować ją cienką warstwą masła lub margaryny i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Następnie do dużej
Niebieski kubek z kawatradycyjnego kotleta w bułce tartej polecam kotlecki z dodatkiem sera, papryki i natki pietruszki. Bardzo smaczne i sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zioła włoskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Mięso
Monia miesza i gotujeMiały być bułki, ale po przygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę
Na słodko lub wytrawnieszklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta
Na słodko lub wytrawnieCiasto to ukazało się w 2 gazetkach kulinarnych niestety z błędami: w "Ciasta na stół" redakcja zapomniała napisać o cukrze oraz zmniejszyła ilość malin a w
Bon Appetit Małgorzatyrobienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki razowe): 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 szklanki
Poezja smakupszennej, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka octu. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko. Na sam koniec dodać ocet.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
Z miłości do słodkościpszennej, 200g serka kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń) laska wanilii, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 400g rabarbaru, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru. Ser utrzeć z cukrem pudrem, szczyptą soli, nasionami wanilii, mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
Z miłości do słodkościJakiś czas temu miałem manię kupowania maślanych bułek. Najlepsze chyba było połączenie ciepłego pieczywa z odrobiną masła i koniecznie ze szklanką zimnego mleka! Genialne i harmonijne połączenie. I też trafiłem akurat na odcinek programu Tomka Jakubiaka w Kuchni+. Zrobiłem swój wypiek, mimo uprzedzeń do procedur, wg jego przepisu, z delikatnymi modyfikacjami, o których później... Maślane bułeczki z przepisu Tomka(...)Jakubiaka Przepis i przygotowanie pochodzi ze strony Kuchni+: 4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka 3 dag drożdży 15 dag masła Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże, 2 łyżki mąki i szczyptę cukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier
Right Behind The KitchenDzisiaj upiekłam bułki o smaku pizzy. Rewelacyjne w smaku. Polecam Wam, koniecznie musicie spróbować takie upiec. Można je podawać również z ulubionym swoim sosem. Taka inna trochę wersja pizzy, żeby nie było nudno :) Zaczął się rok szkolny, a wraz z nim szykowanie kanapek do szkoły dla dzieci. Takie bułeczki będą idealne na drugie szkolne śniadanie. Ciasto 250 ml mleka(...)masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2 jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g szynki 200 g startego żółtego sera Sos 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać cukier oraz 3 łyżki letniego
O kuchni z uczuciemW czasie, kiedy rzadziej wychodzimy na zakupy, możemy podszkolić umiejętności pieczenia domowego chleba. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy mąka, drożdże, sól
WiszniówkaPierwszy raz jadłam to ciasto kilkanaście lat temu u mojego kuzyna, kiedy zmęczona wracałam z grzybobrania. Myślałam, że zjem je razem z blachą takie było smaczne
Bułka z ChlebemPrzepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI: 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 g
Themo przepisyBardzo lubię dania z drobiu i ciągle szukam nowych inspiracji do ich przyrządzania. Ostatnio planując na obiad kotlety, zastanawiałam się czym zastąpić tradycyjną panierkę. Szybko wpadłam
Kolizje SmakówWarto, bywa bardzo przydatne. Polecam! składniki 220 g letniego mleka 2 łyżeczki cukru 80 g świeżych drożdży lub 4 łyżeczki drożdży instant 1000 g mąki (dałam pszenną typ 550) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soli 360 g jogurtu naturalnego 2 całe jaja przygotowanie w niewielkiej misce wymieszać letnie mleko, cukier i drożdże. Odstawić(...)dobrze wymieszane, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde) lub mąki ( jeżeli zbyt się klei). Po zagnieceniu możemy ciasta użyć natychmiast - upiec bułki lub pizze - lub schować je do lodówki i użyć w ciągu 3 dni. Jeżeli nie zamierzamy użyć ciasta natychmiast, należy włożyć je do plastikowej torby, wycisnąć powietrze i zamknąć. Można
Stare Garyskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła, schłodzonego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem dopieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każde z osobna rozwałkowujemy(...)Pieczemy przez ok. 20-30 min. w 190 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Połowę orzechów mielimy, a drugą połowę siekamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy Orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz
Domowy Smak Jedzeniapłaskie łyżeczki soli 1 jajko 1 kopiaste łyżki masła około 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo: pół słoiczka dżemu Łowicz z rokitnika pół słoiczka dżemu Łowicz z czarnego bzu mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe jajko kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut(...)zrumienienia. 5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy. 6. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 10 bułek
Izabelawkuchniszkl mąki pszennej tortowej 3/4 szkl wody gazowanej dwie szczypty proszku do pieczenia sól Farsz: 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, utłuczone i ostudzone (mogą być wczorajsze) 350 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 łyżki startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia Panierka bez jajek: około 1/2 szkl mleka bułka tarta Oczywiście możecie
Gotowanie...to proste !200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 500g rabarbaru 3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 150g konfitury malinowej 2 łyżki kaszki manny Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej do obsypania foremki
Blog z Apetytembułką czy roztopionym masłem (tak woli je mój mąż). Bez względu na sposób podania są pyszne i sycące. Idealna propozycja na obiad. Minimalna ilość składników. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam Składniki: około 500 g ziemniaków 250 g tłustego białego sera 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 1 i 1/2 mąki pszennej + do podsypania Propozycja podania
Słodkie okruszkiSkładniki: ciasto: mąka pszenna 3,5 szklanki, cukier kryształ 3,4 szklanki, masło 200 g, jajko 1 szt, śmietana 12% 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania
kulinarne odsłony patiszklanki mąki pszennej tortowej 1 kg twardych jabłek Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie nam biała masa. Następnie dodajemy do ubitych jajek następujące składniki: kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, mąkę. Na sam koniec ciurkiem wlewamy olej. Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką bądź bułką tartą. Do masy wrzucamy
W Moim Magicznym Domuoraz łyżkę mąki pszennej, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, podgrzane mleko oraz zaczyn, na końcu dodajemy ziarna i olej, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki, układamy na formie
słodki bratekszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka 600 ml śmietanki 30 % 3 galaretki o róznych kolorach; ja dałam cytrynową, agrestową i wiśniową 750 ml gorącej wody 5 kostek gorzkiej czekolady Przygotować biszkopt. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić
Monia miesza i gotujekcal) Składniki: mąka pszenna 65g sól 1 szczypta ciepła woda 45ml masło roztopione 25g ocet balsamiczny 60ml ksylitol lub cukier 15g orzechy włoskie 10g buraczki marynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia 1 łyżeczka szpinak 125g bułka tarta 20g mleko
rabarbarowochleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam.Przepis znaleziony tutaj . 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej typu 480 - 3 żółtka - 2 łyżki oliwy z oliwy - woda ciepła (około 120 ml, dodajemy tyle aby zagnieść ciasto, w zależności od wilgotność w kuchni) - 1/4 łyżeczki soli farsz: - 1 serek Arla Apetina Papaja i Curry - 1 dojrzałe i soczyste mango - 1 jajko małe - 2 czubate łyżki kaszy manny instant - 1 łyżka bułki tartej - sól do smaku Całość
SMYKWKUCHNIszkl. mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy , 3/4 szkl. cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, wiórki kokosowe, cukier puder WYKONANIE Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym dnem smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy
słodki bratekużywam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej
Stare Garymisce mieszamy mąkę pszenną z sodą oraz ewentualnie, jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie ciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest pysznie). Ciasto przelewamy do keksówki (23cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy
Rozpustne gotowaniepszennej, żółtko, 2 łyżki cukru, 130g masła lub margaryny, 35ml zimnej wody, szczypta soli, 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką
Z miłości do słodkościszklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta do formy Wykonanie
Kuchenne zapiski EdytyTarta nie jedno ma imię. Można zrobić ją z jakichkolwiek składników. Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta
Bon Appetit MałgorzatyPuszysta babka o smaku cytrynowym, oblana cytrynowym lukrem. Jest to zmodyfikowany przepis na babkę majonezową, który znajduje się tutaj. Tym razem użyłam:4 duże jajka1 szklanka
Praktyczna plszkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę
Z miłości do słodkościmnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka. Ciasto: 3/4 kg ziemniaków, 3/4 szklanki mąki pszennej, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Przestudzić i zmielić. Mąkę przesiać, dodać zmielone ziemniaki, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zrobić(...)gładkie ciasto. Rozwałkować placek o gr. ok. 1cm, wycinać niewielkie kwadraty. Farsz: 4 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Jajka oskubać i posiekać, zmieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować
Z miłości do słodkości