szklanka oleju roślinnego (230 g) Szklanka mąki pszennej (170 g) szklanka mąki ziemniaczanej (190 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub otarta skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach
KulinarneImpresje.plSkworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa Skworcu bułka tarta do obsypania foremki Przygotowanie; Maliny
Radość kipiąca uśmiechem.szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki
Blog z Apetytemserka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przepisy Mikołajaszklanki kefiru 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mandarynki gotujemy do miękkości ( około 25 minut) , odcedzamy i blendujemy. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. Wbijamy jaja wlewamy kefir. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Miksujemy na gładko. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temp. 185 stopni. Studzimy
Domowe ciastalenistwem.. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 duże jajko, u mnie L 100 ml mleka, u mnie 2% ¾ szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta
Zasmakuj Kuchnimące, jajku i bułce tartej, prawda? Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta. Naprawdę pycha! Koniecznie spróbujcie. 3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja) pieprz cytrynowy (może być zwykły + sok z cytryny) sól Panierka: mąka pszenna (w przypadku diety bezglutenowej np. ryżowa lub kukurydziana
Di gotujedzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie
Smak mojego domupierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia: 1 kg smalcu
królestwo garówmasła sok z ½ cytryny 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki Farsz: 300 g pieczarek 100 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka (15 g) masła Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: sznurek wędliniarski
KuchniaWeDwoje.plłyżki jogurtu greckiego 350 g mąki pszennej 200 g cukru sok i skórka z całej cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do margaryny razem z jogurtem, sokiem i skórką cytryny. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym
6nieboniekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 3 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego syrop klonowy do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 35 minut, w temp
Moja smaczna kuchniasuchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam
Gotowanie Patkibudyniu śmietankowego, w postaci proszku 150g mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Łyżeczka cukru Wykonanie: Ser przecisnąć przez prasę lub dobrze rozgnieść widelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną i cukrem
W garach u Gosidużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić
kolorowotorcikowoszklanki cukru 1-1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki. Piekarnik nagrzać do 175°C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre składniki
Posadzone i zjedzonecukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka limonek Syrop: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania
Kuchnia u Krysimąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 170 g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem
Kulinarne przygody Gatityprzypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościłyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Bajeczna KuchniaDzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru
Ala piecze i gotujeSkładniki (na blachę 20x22cm): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi) 200 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie
Mango Papajasztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE I 1,5-2 szklanki jagód 1-2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru NADZIENIE
Rozpustne gotowanieszklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady 2-3 łodygi umytego, osuszonego, pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem
Rozpustne gotowaniekruszonką Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 75g mleka - 40g cukru - 4g suchych drożdży - 30g miękkiego masła - 1 jajko - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem 3. Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie
Kuchenne Wariacjeszczypta soli; 4 jajka; 100 g mąki pszennej tortowej; 50 g mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 3-5 średnich jabłek pokrojonych w tzw."szesnastki"; 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (np. 18% zoft); Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem (ja dodatkowo leciutko wysypałam dno bułką tartą). Piekarnik nagrzać do temperatury
In my kitchendużych jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy
Ratunku obiadSkładniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa makowa: 1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera
Na słodko lub wytrawniestole.Od pewnego czasu piekę sama bułki.Zwykłe … z oliwkami … z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami.Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia!Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy!PS. Świetnie smakują posmarowane odrobiną oliwy i odgrzane w piekarniku!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana
Ostra na Słodkoszklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec
Z miłości do słodkościinnego. Zdarza się tak, że brakuje mi bułek a do sklepu nie chce się iść. Więc kombinuję czym by tu zastąpić pieczywo. Ostatnio zrobiłam podpłomyki i żeby nie było nudno to zrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia
Olikowa kuchniaktóry sprawia, że są dłużej świeże i bardziej wilgotne, tym samym ciasto jest bardziej treściwe. Zakręcone w formie ślimaczków, dzięki czemu jagody są w każdym kęsie :) 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250g twarogu zmielonego (użyłam z wiaderka) ok 1 l jagód 1 szklanka kruszonki Drożdże rozetrzeć(...)Żeby jagody przy przecinaniu ciasta pozostały całe, polecam zwykłą nitkę do szycia. Należy ją położyć pod ciastem w miejscu, gdzie chcemy przeciąć, skrzyżować na górze i zacisnąć. Kategoria: Bułki i drożdżówki , Ciasta z owocami , DLA DZIECI , Na wynos , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jagody , kruszonka , mleko , twaróg
https:KKuchniaMniamjuż 3 razy i za każdym były idealne! Co mam na myśli pisząc „idealne"?? Przede wszystkim to, że są niezwykle maślane, puchate i bardzo lekkie. Smakują jak bułki z najlepszej piekarni! Brioche wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele(...)kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam! Składniki: (na dwie Brioche) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka 1 60 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru
Nastoletnie WypiekanieDalszy ciąg katowania mąki orkiszowej i żytniej. Ale tym razem dosypałem jeszcze pszenną. A co, mam to używam :) A mam, bo mi ziom z e-maka.pl kopsnął parę sztuk na wypróbowanie. I wiecie co? I odkąd dostałem tę przesyłkę to znacznie częściej piekę, bo te mąki mają tam naprawdę dobre, aż mi się chce coś z nich robić. Naprawdę. Chociaż(...)wszystkich, które dostałem największe wrażenie na mnie zrobiła orkiszowa typ 550. Jak z nich bułki w lipcu wykręciłem ( tutaj ) to do dzisiaj jeszcze ten smak czuję. A przepis na ten chleb znalazłem w moim zeszycie, w którym spisuję wszelkie ciekawe pomysły, które mnie nawiedzają. I zapisałem tam, przy tym przepisie, że znalazłem go na blogu Liski . A skoro tak zapisałem
Marder&Marder Manufactureprzed Świętami Wielkanocnymi są dostępne w praktycznie każdym markecie;) Moje babeczki zostały upieczone w silikonowej formie. Przed nałożeniem ciasta do takiej formy koniecznie wysmarujcie ją masłem i oprószcie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu babki do formy. Oczywiście dekoracja babeczek to sprawa indywidualna. Z dekoracją czy też bez i tak są pyszne! Jeśli jednak zdecydujesz się na polewę(...)mojej mamy nie ma sobie równych. Przepis na cytrynową babkę pojawi się za kilka dni;) Drukuj Składniki 100 g masła 130 g cukru 2 jaja 130 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej 50 g rodzynek szczypta soli Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę
Rusty ForkDla wszystkich łasuchów opracowałam przepis na krem rabarbarowy, który w połączeniu z delikatnym biszkoptem i kokosem tworzy doskonałe trio, a rabarbar w tym kremie wcale nie
Bułka z Chlebemfrytki - użyliśmy batatów, bo akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę nie jest niczym trudnym. ser - kładziemy cienkie plasterki na mięso pod koniec jego smażenia, patelnia - grillowa jest przydatna, wystarczy posmarować cienką warstwą oleju(...)niej nie przywiera - zależy nam, aby mięso nie kąpało się w tłuszczu. Można też upiec je w piekarniku na kratce. BUŁECZKI: SKŁADNIKI (6 bułeczek) 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 100 ml wody 2 jajka opakowanie suchych drożdży (7 g) 50 dag masła czubata łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru (można użyć mniej) sezam lub czarnuszka do posypania - opcjonalnie
Kuchnia od dwojgaNiebo w gębie!"- takimi słowami określił je mój Tata. Jagodzianki to jedne z nielicznych słodkich bułek, które mu smakują, więc taka opinia jest dla mnie bezcenna! Wilgotne, puchate i obficie nadziane jagodami. Nie powstydziłby się ich nawet najlepszy piekarz. Wiecie, co jest w nich jeszcze takiego niesamowitego?? Ich nieziemski zapach roznoszący się po domu. Od razu wiadomo, że jagodzianki(...)piecu :) Polecam! Składniki: (na ok. 12 dużych jagodzianek) Ciasto: 500 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania 1 łyżka mąki żytniej razowej typ 2000 30 g świeżych drożdży szczypta soli 4 żółtka 1/2 szkl cukru 200 ml letniego mleka 2 łyżki serka mascarpone 80 g masła, stopionego Nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka
Nastoletnie Wypiekaniebułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650 200 g mąki orkiszowej razowej 8 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli 200 ml letniej wody(...)elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie tylko jajko] .Piec w 200 st C przez
Moje domowe kucharzeniełkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu. Składniki na 8 szt mąka pszenna tym 700 Kłos Pol 800 g czosnek granulowany Kłos- Pol 1 łyżeczka drożdże świeże 50 g masło 150 g jajko 2 szt woda ciepła(...)minut. Krok 4 Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Krok 5 Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy
Różowa kuchniaknedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową . Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli(...)przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy mąki pszennej. W dużym garnku nastawiamy wodę, w której będą gotowane knedle. Śliwki rozkrajamy do połowy i usuwamy pestki. W miejsce pestki wkładamy kostkę cukru. Z ciasta robimy wałeczki , kroimy na kawałki
mojewypiekiinietylkodwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca(...)migdałami Toscabullar ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 szczypty soli 1 jajko 420 g mąki pszennej typu 550 nadzienie: 55 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 55 g mielonych migdałów wierzch tosca: 50 g masła 90 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mleka
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypta * truskawki KRUSZONKA: * mąka pszenna – 100 g * masło – 100 g * cukier – 60 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i drożdże przesiewamy ze sobą. Dodajemy letnie mleko i wyrabiamy mikserem z hakami kilka minut. Wlewamy roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia
Ostra na Słodkomajonezem. Składniki 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka (wielkości L) o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyBardzo aromatyczne i lekkie danie na wszystkie dni tygodnia Co potrzeba na sos: 400 g schabu, 800 g pieczarek, 1 duża czerwona, mięsista papryka, 2 duże
Bułka z Chlebemszklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili) 150 g sera cheddar sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona Ponadto: 2 jajka szklanka bułki tartej szklanka zmielonych płatków kukurydzianych Przygotowanie Mąkę przesiewamy
e-PrzepisyKulinarnedrugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody. W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski. Na koniec wsypać ziarna. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Ponownie zostawić do wyrośnięcia
Agusiowe smakołykiimprezowe krokiety z tortilli. Składniki: 2 placki pszennej tortilli około 300 g pieczarek 1 kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania pół cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach pieprz i sól do smaku 1-2 łyżki masła 1 jajko 4 plastry żółtego sera (wybierzcie taki, który ładnie się topi) bułka tarta do obtoczenia krokietów olej do smażenia
Słodkie okruszkitradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne! Składniki: 400 gram mięsa mielonego z kurczaka 1 średnia marchew 3 łyżeczki koperku 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka kaszy manny Mleko do zalania płatków 1 szklanka rosołu 4 łyżki jogurtu naturalnego Mąka kokosowa+pszenna/ kukurydziana 0,5 -1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Tradycyjna Kuchniaprzygotowania rolady makowej. Ciasto: 25 dk mąki pszennej 7,5 dkg margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 2,5 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1 jajko Masa makowa: 20 dkg maku 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki skórki z cytryny bułka tarta do wysypania formy 1 łyżka margaryny
mecooksmielonych orzechów 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami: 1 łyżka cukru pudru 40 g drożdży 300 g mąki tortowej 150 g masła 4 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe
Smaki Na Talerzupół zwykłej pszennej) 150 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (schłodzić) 50 g smalcu (schłodzić) 3 żółtka 2 łyżki śmietany Masa z jabłek: 2 - 3 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 2 -. 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej
Kuchcik gotujeCiasto: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru skórka starta z cytryny szczypta proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru szczypta soli 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Ponadto: ok 600 g czerwonej porzeczki 3 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta Obie mąki mieszamy
Niespełnione zdolności kulinarneBułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;) Składniki na około 8-10 bułeczek 300 gr
Gotowanie...to proste !Jakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem
Różowa kuchniażółtka i białka oddzielnie ), 2 łyżki mąki pszennej ( 40g ), 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt
W kuchni u MonikiBardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe: 300 g gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić
6nieboDziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto drożdżowe
Różowa kuchniawypiekam domowe pieczywo. Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ... Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej
Kuchnia u Krysiszkl.kaszy mannej 1 szkl.mąki pszennej 1 szkl.cukru ( u mnie 1/2 szkl.) 1 mały słoiczek konfitury różanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy dosłownie odrobiną 1 kg.uprażonych jabłek z łyżeczką cynamonu 20 dag.masła ********************************************************* Do miski wsypać kaszę mannę,proszek do pieczenia .Wymieszać.Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Następnie równomiernie wysyła dno formy 1/3 porcji
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiękkiego masła 200 g mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne duża miska, mikser Blaszkę należy wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą Masło z cukrem i solą utrzeć
Niebieski kubek z kawaSkładniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 4 duże jajka 3/4 szklanki łagodnego majonezu Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta lub kasza manna do podsypania formy
My Culinary ArtChlebek ze słonecznikiem z dwóch rodzai mąki -pyszny chleb z ziarnami Składniki na jeden większy bochenek: 250 g mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol
Różowa kuchniasmakuje z borówkami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ kostki masła Dodatkowo: Cukier puder Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto. Układamy na wierzchu
Bajeczna KuchniaPrzepyszne rogaliki , delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik . Składniki na 12
Różowa kuchniaSkładniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania
Nie tylko w kuchniTradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Puszyste, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju. Zdecydowanie smaki dzieciństwa! Polecam! Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto
Nastoletnie Wypiekaniejajka 1/2 łyżeczki soli ok 400g mąki pszennej Farsz: 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści) 750g pieczarek 250g boczku wędzonego bez skóry 3 łyżki oleju Kujawskiego smakowego (czosnek, bazylia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: ok 4 jajka 1/4 szklanki mleka 3.2% 1 mała szklanka mąki ok 2.5 szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladzieSmaki dzieciństwa! Te bułeczki bardzo często kupowałam w pobliskiej piekarni i zajadałam ze smakiem ;D Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie każdego, bez wyjątków... ;) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto
Nastoletnie WypiekanieDrożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem
Miód i pieprzRogaliki jak z najlepszej piekarni! Puszyste, delikatne i niezwykle maślane. Ze szklanką gorącego mleka na pewno umilą Wam poranek ;) Polecam! Składniki:(na około 12 rogalików) Ciasto
Nastoletnie Wypiekaniegofra chwytacie zamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją. Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak 1 jajko 100 g startego żółtego sera ( może być gouda) pęczek posiekanego szczypiorku 100 ml mleka 50 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku odrobina oleju
Niezły MłynekSKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta do foremki PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisypkiej stewii)100 g masla150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie owocowe:1 kg owocow1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy)2-4 lyzki cukrudodatkowo:2 lyzki mielonych migdalow lub bulki tatrejPRZYGOTOWANIE :Suche skladniki na spod ciasta wsypac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec
bastalenaPrzepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj... 240 ml mleka 120 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka) 55 g masła
Moje domowe kucharzenie