bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:294/587)

Bułki pszenne śniadaniowe. 113

Bułki z przepisu mojej facebookowej koleżanki, też Agnieszki :) Tak mi posmakowały, że muszę je mieć na swoim blogu. Oczywiście za zgodą autorki :) Przepis nie jest identyczny. Odrobinkę pozmieniałam proporcje, mąki i wody. Piekłam też w wyższej temperaturze, ale to akurat Aga uznała za plus i teraz, też tak piecze. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu,  Kuchnia domowa Agi. Przy okazji(...)zapraszam Was do odwiedzania bloga Agnieszki. Znajdziecie tam mnóstwo przepisów na domowe obiady, słodkości i inne pyszności. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki masła Wykonanie: Mąkę wsypać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, na drożdże

Agusiowe smakołyki
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 134

już kolejny dzień wcinam. Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen 250 g mleka 1 łyżka cukru skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżki soli 50 g miękkiego masła 200 g rodzynek namoczonych na noc w wodzie (u mnie gorąca wodaz dwoma łyzkami amaretto) do posmarowania: rozbełtane jajko(...)wyrastania na 1-2 h, aż podwoi objętość. Ja odstawiłam na noc do lodówki a rano wyjęłam na godzinę przed dalszymi etapami pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 okrągłych bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią. Smarujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulki twarogowe czyli Niedzielne Sniadanie odc. 116 250

takich bułeczek. Przygotowuje sie je bardzo łatwo i są wielce smakowite. Przepis pochodzi z Magazynu KUCHNIA nr.04/2018. Bulki twarogowe 2 łyżki mleka 10 g drożdzy 500 g mąki pszennej 25 g cukru pół łyżki soli jajko 2 żółtka 250 g chudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy(...)kuleczek. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy znowu ściereczką i zostawiamy do rośnięcia na godzinę. W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Gdy bułki urosną smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi posypkami. Pieczemy ok 25-30 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanadyjskie z gruszkami 176

przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie(...)temp. pokojowej) 100 gr gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem

moj przepis na
Bułki z serem 178

Na podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 96

Dziś zachęcamy do przygotowania domowych bułek z dodatkiem ziół i chrzanu . Ja przygotowałam bułeczki z koperkiem i zieloną cebulką, ale można puścić wodze fantazji i wykorzystać do ich przygotowania również inne dodatki.  Bułeczki były pyszne, miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Smak chrzanu był delikatny, więc jeśli chcecie uzyskać mocniejszy efekt radzę dodać go więcej.  Bułeczki ziołowo(...)chrzanowe SKŁADNIKI: 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki letniej wody 275 g mąki pszennej 30 g majonezu kieleckiego 1 łyżka chrzanu luksusowego 1 łyżka posiekanego koperku zielona cebulka 125 ml letniej wody 1 łyżka mleka PRZYGOTOWANIE: Drożdże należy pokruszyć i wymieszać z 1,5 łyżki wody i cukrem. Odstawić na kwadrans. Mąkę wymieszać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Maślankowe ciasto z truskawkami 140

mało słodkie) 375 gr mąki pszennej (u mnie tortowa z Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder

moj przepis na
Proziaki - bułeczki z patelni 109

Pyszne pachnące bułeczki gotowe do zjedzenia w  jakieś 20 minut . Przygotowywane z mąki, sody, jajek i zazwyczaj kefiru. Ja zrobiłam na jogurcie greckim i wyszły

Andzia Pichci
Kruche ciasto z malinami Anulka 157

Kruchy, cieniutki spód, bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach masa z pachnącymi malinami. Czego więcej trzeba. To kolejne z moich autorskich ciast, które warte jest spróbowania

Bułka z Chlebem
DROŻDŻOWE PIEROŻKI NA KEFIRZE Z GRZYBAMI+ FILMIK 96

Pierożki z grzybami smakują świetnie na ciepło i zimno, można je przygotować z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Pieczone w piekarniku są chrupiące a po ostygnięciu mięciutkie

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO POEZJA 113

CIASTO KRUCHE: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru 15 dag masła 4 żółtka opcjonalnie łyżka śmietany CIASTO KOKOSOWE: 4 białka 15 dag wiórek kokosowych 15 dag cukru łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO ORZECHOWE: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag zmielonych orzechów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pani na deser
Sernik wiedeński z truskawkami i czekoladą 118

przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera ustawionego na najniższe obroty) *** *** Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo puch jajeczny, cały czas delikatnie mieszając *** *** Dno tortownicy (o średnicy 23cm) wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki delikatnie natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub również wykładamy papierem *** *** Całą

Blog z Apetytem
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZARNUSZKĄ 141

Ładnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI

cool and minty
Paszteciki z grzybami i serem 136

SKŁADNIKI Ciasto 500 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 5 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 50 g roztopionego masła lub oleju 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania 1 łyżeczka soli papier do pieczenia Nadzienie 500 g grzybów 200 g żółtego sera 1 nieduża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej olej z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

zielonacukinka
NAJLEPSZA SZARLOTKA - DUŻA BLACHA 681

CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 2 jajka 350 g zimnego masła (pokrojonego w większą kostkę) 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 łyżeczki masła 2 kg jabłek 3 - 4 łyżki cukru (do smaku) 3 łyżeczki cynamonu (do smaku) 2 łyżki bułki tartej plus cukier puder do posypania WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka z figami 105

Składniki ciasto 300 g mąki pszennej 120 g dobrego zimnego masła 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia

Raj dla Podniebienia
Oszukane mini "udka" z tuńczykiem 129

stołu. Składniki: Ciasto: 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200ml kefir szczypta soli Farsz: 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1/2 puszki pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku około 14-16 paluszków 3-4 jajka bułka tarta olej sól pieprz Wykonanie

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą. 167

szczypiorek według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około

Izabelawkuchni
Pulled beef czyli pieczona łata wołowa w domowej bułce z jabłkami szara reneta w maśle orzechowym oraz marchewką i porem 88

Podaję w bułce z warzywami i karmelizowanym jabłkiem.  Karmelizowane jabłka 1 kg jabłek szara reneta szczypta cukru  kilka łyżek masła  kilka łyżek masła orzechowego  Na maśle smażę pokrojone w dużą kostkę jabłka. Po kilku minutach dodaję cukier oraz masło orzechowe. Duszę całość jeszcze 2 -  3 minuty i ściągam z ognia.  Pszenne bułeczki - zawsze

Mango Papaja
Babka cytrynowa 157

wsypujemy przesianą ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do masy. Na końcu wlewamy rozpuszczone, jeszcze ciepłe masło lub margarynę. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy

VioletoweKucharzenie
OSZUKANE UDKA PRZEPIÓRCZE IDEALNE NA IMPREZKĘ + FILMIK 127

CIASTO: 400 dkg mąki pszennej 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 1/4 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka soli(...)DODATKOWO :  1 paczka paluszków olej do smażenia 3 jajka  bułka tarta do panierowania                                                                       PRZYGOTOWANIE  :  Mięso przekładamy do miski, dodajemy startą

Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka z orzechami pekan 149

Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 160 g cukru pudru 250 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko+żółtko łyżka śmietany szczypta soli Masa jabłkowa: 2,5 kg kwaśnych jabłek cukier do smaku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki 20 g żelfixu 3:1 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan

Smakołyki Asi
Napoleonka na herbatnikach 6440

zdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)   ok. 50 sztuk herbatników (250-300 g) 1,2 l mleka 1 szkl cukru  50 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 2 żółtka 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej cukier puder

Nastoletnie Wypiekanie
łatwy chlebek cebulowy 161

Lubicie smakowe pieczywo? My uwielbiamy bułki i chlebki z różnymi dodatkami. Taki cebulowy chlebek najbardziej pasuje nam do kiełbaski z ogniska lub pikantnych gulaszy. Jest bardzo aromatyczny, po jego upieczeniu dom pachniał przez cały dzień. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu, od jego chrupiącej skórki wprost nie można się oderwać.  Składniki: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto metrowiec super przepis :-) 844

łyżki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka kakao -2 łyżki masła -4 łyżki mleka DODATKOWO  100g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pleśniak ze śliwkami 208

ciasto: - 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Na pianę: - 5 białek - szczypta soli - 1 niepełna szklanka cukru - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej  Dodatkowo: - ok. 1 kg śliwek - 2 łyżki cukru - 4 łyżki domowej bułki tartej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie

Apetyczna babeczka
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 185

jajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
Mleczna kostka Toffi 418

mąki pszennej,  łyżeczka sody oczyszczonej,  100g cukru,  100g masła lub margaryny,  jajko,  łyżka miodu,  łyżka mleka.    Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch

Z miłości do słodkości
Chleb pszenny z otrębami żytnimi 128

Upiekłam następny chlebek tym razem z otrębami i taki na dwie osoby można powiedzieć jedni]o dniowy bo zostanie zjedzony tego samego dnia. Taki około półkilogramowy

Różowa kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne 158

prostu pyszota. Ciasto naleśnikowe: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol woda 400 ml mleko 500 ml jajka 2 szt pól łyżeczki soli olej 50 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka Farsz: 1 kg kapusty kiszonej grzybki suszone 1 garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz   Dodatkowo: jajka 2 szt  bułka tarta jako panierka Wykonanie ciasta

Różowa kuchnia
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 721

300g mąki pszennej,  50g masła,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 kg jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Bułki pszenno orkiszowe z kapustą grillowaną 108

Następnie dodajemy mąki pszennej, sól, kminek i wyrabiamy na jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy go na ok. 14-16 części. Z każdego kawałka ciasta wałkujemy krążek o średnicy ok. 15 cm. Na środek nakładamy łyżkę kapusty, obrzeża ciasta łączymy jak sakiewkę i stroną sklejonego ciasta układamy bułkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (będą

Moniki Smakołyki
Ciasto z musem czekoladowym i malinami 216

szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  łyżka octu jabłkowego,  szczypta soli. Białka ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Chałka z dyniowym puree 123

Puszysta chałka idealna do kawy lub herbaty, na śniadanie lub podwieczorek, dzięki dodatkowi dyniowego puree wilgotna i świeża nawet następnego dnia. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej

Słodka Kraina Wypieków
Szarlotka pachnąca orientem 133

dodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy(...)pieczenia 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 45 minut. 5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia można dodać do mąki łyżkę otrąb pszennych. 6. Po wystudzeniu ciasta posyp cukrem pudrem z cynamonem

AZgotuj!
Crosstini "Inspiruje nas Fit&Easy" 96

Składniki: bagietka pszenna ser mozzarella pomidorki koktajlowe olia z  oliek czosnek mieszanka sałat Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w talarki.Każdy z osobna skrapiamy dobrą oliwą i smarujemy czosnkiem. Zapiekamy  piekarniku aż się ze złocą. Na wierzch układamy ulubione dodatki.U mnie ser mozzarella,pomidorki koktajlowe i sałata. Na zdjęciu poniżej wykorzystuję bułkę i ser kozi. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Wielkanocna babka drożdżowa 422

babka drożdżowa Składniki: 350g mąki pszennej 100g cukru (ja dałam 70g zwykłego i 30g domowego cukru z wanilią) + 1 łyżeczka do rozczynu 100g masła 100ml mleka lub wody 5 żółtek 35g drożdży świeżych 80g rodzynek 40g kandyzowanych owoców i skórek owocowych (tzw. mieszanki keksowej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: - składniki powinny

Smakołyki Bereniki
Paluchy serowe do piwa 147

Chrupiące i rumiane paluchy, z przyprawami jakimi lubimy. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi, banalnie proste wykonanie! Składniki: 25 dag dobrego wiejskiego twarogu 25 dag masła

Apetyczna babeczka
Truskawkowe twisty 131

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy

Domowa cukiernia Ewy
Trójplacek 363

budyniowym. Dla mnie poezja. Ciasto jest podzielne, na dużą blachę. Długo poleży a im bardziej sobą przesiąknie tym lepiej Bardzo polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 1 łyżka śmietany 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy(...)pieczenia. Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto orzechowe: 150 g zmielonych orzechów 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do ich połączenia. Formę o wymiarach

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania