Pierożki z grzybami smakują świetnie na ciepło i zimno, można je przygotować z grzybami leśnymi lub pieczarkami. Pieczone w piekarniku są chrupiące a po ostygnięciu mięciutkie
Kulinarne Fantazje MarioliCIASTO KRUCHE: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru 15 dag masła 4 żółtka opcjonalnie łyżka śmietany CIASTO KOKOSOWE: 4 białka 15 dag wiórek kokosowych 15 dag cukru łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO ORZECHOWE: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag zmielonych orzechów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pani na deserprzekładamy zmielony twaróg, dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera ustawionego na najniższe obroty) *** *** Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo puch jajeczny, cały czas delikatnie mieszając *** *** Dno tortownicy (o średnicy 23cm) wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki delikatnie natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub również wykładamy papierem *** *** Całą
Blog z ApetytemŁadnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI
cool and mintySKŁADNIKI Ciasto 500 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka 5 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 50 g roztopionego masła lub oleju 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania 1 łyżeczka soli papier do pieczenia Nadzienie 500 g grzybów 200 g żółtego sera 1 nieduża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka bułki tartej olej z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zielonacukinkaCIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 2 jajka 350 g zimnego masła (pokrojonego w większą kostkę) 2,5 łyżeczki proszku do oieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 łyżeczki masła 2 kg jabłek 3 - 4 łyżki cukru (do smaku) 3 łyżeczki cynamonu (do smaku) 2 łyżki bułki tartej plus cukier puder do posypania WYKONANIE
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki ciasto 300 g mąki pszennej 120 g dobrego zimnego masła 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia
Raj dla Podniebieniastołu. Składniki: Ciasto: 280g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200ml kefir szczypta soli Farsz: 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1/2 puszki pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 ząbek czosnku około 14-16 paluszków 3-4 jajka bułka tarta olej sól pieprz Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinyszczypiorek według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około
IzabelawkuchniPodaję w bułce z warzywami i karmelizowanym jabłkiem. Karmelizowane jabłka 1 kg jabłek szara reneta szczypta cukru kilka łyżek masła kilka łyżek masła orzechowego Na maśle smażę pokrojone w dużą kostkę jabłka. Po kilku minutach dodaję cukier oraz masło orzechowe. Duszę całość jeszcze 2 - 3 minuty i ściągam z ognia. Pszenne bułeczki - zawsze
Mango Papajawsypujemy przesianą ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do masy. Na końcu wlewamy rozpuszczone, jeszcze ciepłe masło lub margarynę. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy
VioletoweKucharzenieCIASTO: 400 dkg mąki pszennej 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 1/4 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka soli(...)DODATKOWO : 1 paczka paluszków olej do smażenia 3 jajka bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy startą
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto kruche: 500 g mąki pszennej 160 g cukru pudru 250 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko+żółtko łyżka śmietany szczypta soli Masa jabłkowa: 2,5 kg kwaśnych jabłek cukier do smaku sok z 1 cytryny 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki 20 g żelfixu 3:1 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: kilkanaście połówek orzechów pekan
Smakołyki Asizdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) ok. 50 sztuk herbatników (250-300 g) 1,2 l mleka 1 szkl cukru 50 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 2 żółtka 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej cukier puder
Nastoletnie WypiekanieLubicie smakowe pieczywo? My uwielbiamy bułki i chlebki z różnymi dodatkami. Taki cebulowy chlebek najbardziej pasuje nam do kiełbaski z ogniska lub pikantnych gulaszy. Jest bardzo aromatyczny, po jego upieczeniu dom pachniał przez cały dzień. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu, od jego chrupiącej skórki wprost nie można się oderwać. Składniki: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia