Mimo , że nie wyszły zbyt piękne, ale były zjadliwe.U mnie prawie jak zawsze pieczywo do zdjęcia rozkrojone na gorąco .Czasem tak bywa, że tak szybko są
Moje domowe kucharzenieTe bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na
Smaki ArmineNiewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo
https:KKuchniaMniamWspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką
Moje domowe kucharzeniePyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem
Kulinarne Fantazje MarioliTe bułeczki w kształcie spirali mają kokosowy smak. Podaje się je na ciepło lub na zimno, z masłem lub dżemem albo z konfiturą. Po składniki na
Apetyczna babeczkaWnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła lub margaryny 1 łyżeczka kakao MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g żurawiny(...)posmarować każdą bułeczkę. Przykleić gwiazdkę, posmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , mak , śmietana , żurawina
https:KKuchniaMniamuzyskać smak bułek z dzieciństwa, takich z chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem potrzebna jest odrobina zachodu, bo są to bułki na podmłodzie (cóż to takiego- piszę poniżej). Coraz rzadziej można takie kupić, dlatego warto zadać sobie trochę trudu i przygotować je w domu. Przygotowanie zaczynu drożdżowego służy rozmnażaniu drożdży. Kiedyś pozwalało to piekarzom przygotować dużą ilość ciasta przy użyciu małej ilości(...)jest zaczynem luźnym, popularna jest też we Francji, gdzie przygotowuje się z nią bagietki, które zawdzięczają jej swój smak i chrupiącą skórkę. Podmłoda powstaje z połączenia wody i mąki pszennej chlebowej typu 750 w równych proporcjach oraz dodatku niewielkiej ilości drożdży. Miksturę odstawia się na kilkanaście godzin, a następnie dodaje do pozostałych składników. Wypieki zawdzięczają jej swój smak, kolor, zapach
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ryżowej 2 łyżki miodu prawdziwego 1 jajko ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek : 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył(...)minut do ładnego zrumienienia się. 5. Podanie: Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek
Izabelawkuchnipszennej cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżka oleju Miękkie masło ucieramy z połową cukru i z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy do niego żółtka. Do masy przesiewamy mąkę, dodajemy amoniak i olej. Mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy białka z pozostałym cukrem i dodajemy je do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką
Trzeci talerzpszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pomarańcze Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką otartą z pomarańczy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, miksując na średnich obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po czym wsypujemy do utartej uprzednio masy i mieszamy dokładnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Słodki Blogpszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 4 gruszki garść płatków migdałów Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao mieszamy a następnie przesiewamy przez sitko. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy margarynę i znów razem miksujemy. Do masy jajecznej partiami dodajemy mąkę cały czas ucierając. Blachę wielkości 20x30cm smarujemy masłem i wysypujmy bułkę
Życie ze smakiemKruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać(...)gładką masę. Przełożenie: Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową
Ciastka - domowe słodkościwielkanocnego, który będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Mój został poświęcony i spałaszowany podczas wielkanocnego śniadania ;) 250 g masła w temp. pokojowej 4/5 szkl cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku a następnie(...)ekstrakt waniliowy i przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami wymieszać z ciastem. Foremkę na baranka posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do 4/5 wysokości formy. Z pozostałego ciasta upiekłam babeczki. Baranka piec ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić w foremce. Posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asi