ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka aromatu migdałowego Składniki na kruszonkę: 50 g mąki 30 g cukru 40 g drobno krojonych migdałów 35 g zimnego masła Składniki na wiśniowy środek: 600 - 650 g wiśni 80 g cukru 1 budyń śmietankowy z cukrem 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę
Smak mojego domuspód: 300 g mąki pszennej 105 g masła 150 g cukru kryształu szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, sól i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 h do lodówki. Formę do tarty (20 cm) smarujemy masłem, posypujemy lekko bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy
Made By Mom And Sontłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Luksusową pszenną typ 550, którą otrzymałam
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu) 60 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 cukru 2 łyżki rumu (u mnie wódka orzechowa) skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Nadzienie 300 g zmielonych orzechów włoskich 125 ml gorącego mleka 150 g cukru 2 łyżki tartej bułki 30 g miękkiego masła
Mieszam w Garnkumoże być też inna pszenna) 2 łyżki miodu (bądź 4 łyżki cukru) 140g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko (dla bezjajecznych wystarczy dodać 1-2 łyżki zimnej wody) 500g rabarbaru (nie więcej!) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki miodu (bądź cukru) 0,5 łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny ziarenka z jednej laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części. Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy
chili & sugartartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków szynki parmeńskiej beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka
Stare Garymargaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Żółtka zmiksować z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa będzie bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Drugą część
Praktyczna plmisce wymieszać: mąkę pszenną oraz żytnią, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić
KreatywnePinymąki pszennej, 75 g cukru, 100g czekolady mlecznej Lindt Creation, 2 łyżki kakao. Wykonanie Czekoladę połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. , Dodać przesianą mąkę wraz z kakao. Wymieszać. Stale mieszając, dodawać stopioną, ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlewać do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą ceramicznych kokilek
Z miłości do słodkościpostem: (bułki na piwie ) pijane bułeczki :) A dzisiaj moje ulubione ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem oleju. Lekkie, delikatne ciasto z owocami i chyba najłatwiejsze. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, a nie miałam czasu na poprawianie ale co tam. :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Na słodko lub wytrawniepszennej, szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek wody, 2 łyżki kakao. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować, po czym przestudzić. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą
Z miłości do słodkościDawno nie było bułeczek...takich np.na śniadanie... i są...mój mały eksperyment..ale udany..35 g drożdży250 ml ciepłego mleka1 łyżeczka cukru80 g mąki żytniej pełnoziarnistej320
Moje domowe kucharzeniemargaryna 1/2 kostki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 2 sztuki, śliwki 22 sztuki, cukier puder - ile potrzeba jajka "L", cukier, miękka palma utrzec mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, startą skórkę z 1 sparzonej pomarańczy i miksować z 2 minuty tortownica 20cm - nasmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować
W Mojej Kuchni LubięTe małe płaskie chlebki pochodzą z Iranu. Mogą mieć różną wielkość. Można na przykład upiec dwa duże krążki, połamać je na kawałki i podać do dipów
Apetyczna babeczka