bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:303/587)

Bułki bez wyrastania -ekspresowe 221

Mimo , że nie wyszły zbyt piękne, ale były zjadliwe.U mnie prawie jak zawsze pieczywo do zdjęcia rozkrojone na gorąco .Czasem tak bywa, że tak szybko są

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką 217

Te bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na

Smaki Armine
Cebularze z makiem i tuńczykiem 250

Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo

https:KKuchniaMniam
Rogale 190

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką

Moje domowe kucharzenie
CHLEB ŻURAWINOWY 112

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem

Kulinarne Fantazje Marioli
Kokosowe bułeczki cukrowe 209

Te bułeczki w kształcie spirali mają kokosowy smak. Podaje się je na ciepło lub na zimno, z masłem lub dżemem albo z konfiturą. Po składniki na

Apetyczna babeczka
Makowe bułeczki z gwiazdką 340

Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła lub margaryny 1 łyżeczka kakao MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g żurawiny(...)posmarować każdą bułeczkę. Przykleić gwiazdkę, posmarować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , mak , śmietana , żurawina

https:KKuchniaMniam
Bułki pszenne na podmłodzie 252

uzyskać smak bułek z dzieciństwa, takich z chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem potrzebna jest odrobina zachodu, bo są to bułki na podmłodzie (cóż to takiego- piszę poniżej). Coraz rzadziej można takie kupić, dlatego warto zadać sobie trochę trudu i przygotować je w domu. Przygotowanie zaczynu drożdżowego służy rozmnażaniu drożdży. Kiedyś pozwalało to piekarzom przygotować dużą ilość ciasta przy użyciu małej ilości(...)jest zaczynem luźnym, popularna jest też we Francji, gdzie przygotowuje się z nią bagietki, które zawdzięczają jej swój smak i chrupiącą skórkę. Podmłoda powstaje z połączenia wody i mąki pszennej chlebowej typu 750 w równych proporcjach oraz dodatku niewielkiej ilości drożdży. Miksturę odstawia się na kilkanaście godzin, a następnie dodaje do pozostałych składników. Wypieki zawdzięczają jej swój smak, kolor, zapach

Smakowity Blog Kulinarny
Miodowe bułeczki z mąką ryżową 219

łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ryżowej 2 łyżki miodu prawdziwego 1 jajko ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek : 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył(...)minut do ładnego zrumienienia się. 5. Podanie: Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek

Izabelawkuchni
Babka piaskowa Rudnicka – kuchnia podkarpacka 151

pszennej cukier waniliowy 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżka oleju Miękkie masło ucieramy z połową cukru i z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy do niego żółtka. Do masy przesiewamy mąkę, dodajemy amoniak i olej. Mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy białka z pozostałym cukrem i dodajemy je do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką

Trzeci talerz
Ciasto pomarańczowe nasączone sokiem z pomarańczy 141

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pomarańcze Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką otartą z pomarańczy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, miksując na średnich obrotach. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, po czym wsypujemy do utartej uprzednio masy i mieszamy dokładnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką

Słodki Blog
Ciasto kakaowe z gruszkami i płatkami migdałów 147

pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 4 gruszki garść płatków migdałów Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao mieszamy a następnie przesiewamy przez sitko. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy margarynę i znów razem miksujemy. Do masy jajecznej partiami dodajemy mąkę cały czas ucierając. Blachę wielkości 20x30cm smarujemy masłem i wysypujmy bułkę

Życie ze smakiem
CYTRYNOWIEC ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 207

Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać  mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać olej i olejek cytrynowy - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać(...)gładką masę.  Przełożenie: Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową

Ciastka - domowe słodkości
Baranek piaskowy 163

wielkanocnego, który będzie piękną ozdobą świątecznego stołu. Mój został poświęcony i spałaszowany podczas wielkanocnego śniadania ;) 250 g masła w temp. pokojowej 4/5 szkl cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku a następnie(...)ekstrakt waniliowy i przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami wymieszać z ciastem.  Foremkę na baranka posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do 4/5 wysokości formy. Z pozostałego ciasta upiekłam babeczki. Baranka piec ok 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić w foremce. Posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi