bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:307/587)

Majonezowa babka cytrynowa 203

ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1 szkl. cukru3 łyżki majonezu4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.  Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku(...)masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 232

mleka skondensowanego 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g masła Przygotować kruszonkę, rozcierając miękkie masło z cukrem i mąką pszenną. Wstawić do lodówki lub zamrażarki. Mleko wymieszać z mlekiem skondensowanym i podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie może być gorące. Odrobiną tego mleka zalać drożdże, rozprowadzić i odstawić na około(...)świeżych porzeczek i obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C lub 160 *C z termoobiegiem i piec przez około 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na wynos , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , kruszonka , mleko skondensowane , porzeczki

https:KKuchniaMniam
Domowe bułki owsiane - yummy :) 135

jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście w świecie bułek :) Jeśli mielibyśmy określać to raczej jak Piast Kołodziej, ale za to jaki miły i porządny z niego gość. Takie też są nasze bułeczki. Trochę jak Kołodziej, a trochę jak Maciej(...)był idealny. Starczy już opisów przyrody w stylu tolkienowskim hehe, teraz konkrety i zacznijmy od dokumentacji fotograficznej :) Rustykalne owsiane bułeczki  Składniki: 300 g mąki owsianej 200 g mąki pszennej 2 łyżki płatków owsianych 30 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżki soli  ziarenka sezamu W misce rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem i dwoma łyżkami mąki

vegetanie
Odrywany chlebek pizza 197

miękkiego masła 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich   Dodatkowo: 10dkg chudej szynki 10dkg sera żółtego 10dkg sera mozzarella 1pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki   *** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką(...)DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY

Blog z Apetytem
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 172

pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego jednak nie sposób odtworzyć. Zdecydowaliśmy się więc na bułki, ale żeby nie było tak prosto, miały to być bułki domowe. Uznaliśmy, że panini (a więc małe chlebowe bułeczki) sprawdzą się tutaj wyśmienicie. Przepis na panini zaczerpnęłam z Moich Wypieków . Przygotowałam je ściśle wg wskazanej tam receptury (poza(...)małych ilości na zaczyn…. no i niewątpliwie czas, jaki trzeba im poświęcić….. ale udało się, wyszły pyszne! Częstujcie się więc i delektujcie:) Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej (dałam typ 00, do pizzy) 2,5 g soli 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek pół łyżeczki mleka 70 ml wody 1 g suchych drożdży Ciasto: 600 g mąki pszennej

Smaki Na Talerzu
Cytrynowa babka na białkach 143

wykorzystania zamrożone białka, które bardzo prosiły się o zagospodarowanie ;-) Padło na takie ciasto. Rewelacja - pulchniutkie, mięciutkie, białe o delikatnym smaku cytrynowym. Bardzo polecam! Składniki: 6 białek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka z górką cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki soku z cytryny 1 kopiasta łyżka(...)skórki z cytryny + lukier - sok z cytryny z cukrem pudrem Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160st.C. 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej, sok i skórkę cytrynową. Mokre składniki połączyć

Kuchnia domowa Ani
Kanadyjskie z gruszkami 141

przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie(...)temp. pokojowej) 100 gr gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem

moj przepis na
Bułeczki drożdżowe z kukurydzą 155

przeciąga się niemalże do godziny 11 to zjedzone być musi, bo to najważniejszy posiłek dnia. Mam dla Was jeszcze kilka innych pomysłów śniadaniowych. Pomysł na śniadanie: Zapiekanki z pieczarkami Bułki wrocławskie Omlet Paprykarz z kaszy jaglanej Masło czosnkowe Bułeczki drożdżowe z kukurydzą nadają się świetnie na piknik. Ich struktura jest wyśmienita. Nie są to takie typowo drożdżowe napompowane bułeczki(...)miękisz przeplatany jest złocistymi ziarenkami kukurydzy. Przepis na bułeczki drożdżowe Potrzebujemy: 10 g świeżych drożdży 35 g cukru 250 ml mleka 60 ml wody 330 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej garść kukurydzy z puszki 30 g oleju z pestek dyni, u mnie olej z pestek dyni Koala 1 jajko 1 łyżeczka soli Jak zrobić bułeczki drożdżowe? W rondelku

MamaOskarka
Panierowane pieczarki 3509

obtaczania powinno być dość gęste, a olej do smażenia dobrze rozgrzany. 500 g małych, białych pieczarek 3 jajka 15-20 g Grana Padano lub parmezanu 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, słodka mielona papryka olej do głębokiego smażenia Pieczarki myjemy, odkrawamy trzonki (lepiej jest właśnie odkroić je na wysokości kapelusza, niż odrywać). Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką(...)garnka wbijamy jajka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Dodajemy mąkę, starty parmezan oraz sól i pieprz. Mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Pieczarki zanurzamy w gęstym cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy mocno olej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy, do osączenia. Źródło

Smaki Na Talerzu
Rogaliki maślane 371

musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania(...)piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej 30g masła 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania Przygotowanie: Rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone

Jacob Tastes
BABKA ZEBRA 205

SKŁADNIKI 4 białka, 10 dag cukru, ½ szkl. oleju, 15 dag mąki pszennej, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao WYKONANIE Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Wlewamy olej i nadal miksujemy. Z odważonej mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodajemy do białek i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie(...)części. Do jednej części dodać odłożoną mą, do drugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową

słodki bratek
Metrowiec. 214

olej. Zmiksować, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.Wymieszać. Dwie keksówki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do jednej wyłożyć połowę ciasta. Do pozostałego ciasta wsypać kakao i wymieszać, następnie wyłożyć do drugiej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, około 40-45 minut(...)mnie ciasta upiekły się nie równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty) 1 kostka margaryny W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać mąki i wymieszać. Resztę mleka

Agusiowe smakołyki
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 133

ciastu delikatności i sprawia, że babeczki szybko nie wysychają. Całość? Reweeelacja. Zresztą sami spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Fanex ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna) (*) Lukier: 3/4 szklanki(...)łyżki mleka/wody Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Krokiety z brokułami i camembertem 144

podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni. 6 naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert(...)śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Bullio