bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:309/587)

Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 147

Chleb na zakwasie dziś zarobiony może być upieczony dopiero jutro. Dlatego pomyślałam o upieczeniu bułek, które będą gotowe do zabrania jutro rano do pracy. Będę mogła pospać pół godzinki dłużej :) Nadzienie jest kwestią całkowitego eksperymentu. Planowałam ser z dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego(...)smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru ok. 150 ml ciepłego mleka 2 łyżki miękkiego masła 7 g suszonych drożdży szczypta soli Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka ajerkoniakowo - kawowa 138

masła 130 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 ml ajerkoniaku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i bardzo puszystą masę ( to kolejny warunek udanego wypieku w przypadku ciasta ucieranego - masło z cukrem musi(...)kawy była trochę większa ). Do foremki na babkę o pojemności około 1,5 litra i średnicy w najszerszym miejscu około 20 - 23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyłożyć jasne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto kawowe, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę chwilę przestudzić w formie, następnie

Opowieści z piekarnika
Bagietki z czosnkiem i serem 102

Lubicie pieczywo czosnkowe? Jeśli tak, to śmiało szykujcie produkty, aby upiec te pyszne bagietki z czosnkiem i serem. Ja je uwielbiam i polecam wypróbować ten prosty

Smaki Armine
Bułeczki z owsianką 140

Bułeczki z owsianką, proste do zrobienia i smaczne. Owsianka 2/3 szkl. płatków owsianych 350 ml wody 25 g masła Ciasto właściwe 25 g świeżych drożdży 200

Moje domowe kucharzenie
Puszyste ciasto jogurtowe z borówkami wg Aleex 121

szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Mokre: • 1 jajko • 2/3 szklanki cukru • 1 opakowanie cukru waniliowego • 200 ml jogurtu naturalnego (może być 0% lub inny) • 70 ml oleju • sok z ½ małej cytryny Dodatkowo: • 200 g borówek amerykańskich • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Formę z kominkiem wysmarować masłem i dokładnie wysypać tartą bułką. 2. Przygotować

W mojej kuchni
DWUKOLOROWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 145

mąki pszennej 1 łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Mąkę i proszek przesiewamy i  dodajemy kokos i mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy

Mała w garnku miesza
Ciasto cheeseburger - drożdżowy wypiek nadziany mięsem mielonym i warzywami 183

wyglądu bułki hamburgerowe to przed pieczeniem wierzch ciasta posypałam sezamem oraz czarnuszką. Poniższe ciasto jest bardzo podzielne i wszystkie warstwy idealnie ze sobą smakują. Jestem pewna, że poniższym ciastem cheeseburger zaskoczycie swoich domowników. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm (dla co najmniej 8 osób) ciasto drożdżowe 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Ugotować
Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami 163

 Drożdżowe ślimaki z nadzieniem z budyniu i borówek amerykańskich, do oderwania i zjedzenia ze szklanką mleka. Najlepsze są świeże niedługo po upieczeniu, pycha! :D Składniki

Simply Food
Ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy 126

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy łyżeczka cynamonu skórka starta z dwóch pomarańczy 1 szklanka mleka 2 jaja ½ szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 149

bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia

Trzeci talerz
Drożdżówki z cukinią. 147

takie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody

Izabelawkuchni
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 156

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział

Różowa kuchnia
Babka majonezowa 94

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu (użyłam domowego, przepis TUTAJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąki i proszek przesiać, dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Panierka do kurczaka 126

szklanki mąki pszennej 2/3 łyżki soli 1/2 łyżki bazylii 2/3 łyżki oregano 1 łyżka soli czosnkowej 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 4 łyżki papryki wędzonej mielonej 2 łyżki suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 3 łyżki białego pieprzu 1 łyżka mielonej gorczycy 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka kurkumy 3 łyżki musztardy 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta olej

R'n'G Kitchen
Kluski leniwe. Pierogi leniwe. 153

jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski.  Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy

Aga w kuchni
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem 175

mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 25 g posiekanych orzechów włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem

Posadzone i zjedzone
KOKOSEK 140

Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać mleko, wlać sok wyciśnięty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Biszkopt z kremem waniliowym 113

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około

Smaki Natalii
Mazurek z powidłami i suszonymi śliwkami 158

pszennej,  2 jajka,  1/3 szklanki cukru,  50g suszonych śliwek,  200g masła lub margaryny, szczypta soli, Mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko, szczyptę soli, pokrojone w plastry masło i posiekane śliwki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie połowę ciasta rozwałkować i wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

Z miłości do słodkości
Krokiety czosnkowe z szynką, pieczarkami i serkiem topionym 157

szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3/4 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta pieprzu 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 200g szynki 1 mała cebula 5-6 pieczarek 1/2 puszki marchewki z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 50-100g serka topionego 1 jajko + szczypta soli bułka tarta do obtaczania

Di gotuje
Piaskowa dynia 159

szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie żelek- robaków, lukier plastyczny, krem czekoladowy. Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy

paapilotkaa
Malinianki 161

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek

Domowa cukiernia Ewy
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 160

Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 x 33 cm wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Na wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Babka cytrynowa 105

przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę

Mania Wypiekania
Suflet czekoladowy z truskawkami 200

pszennej,  1/3 szklanki cukru,  250g świeżych truskawek. Wykonanie Masło wraz z czekoladą stopić na małym ogniu, przestudzić.  Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać.  Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą

Z miłości do słodkości
Szarlotka z musem z antonówek 116

szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 szklanki mąki krupczatki troszkę ponad 0,5 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka rozmiar L 25 dag dobrej margaryny MASA JABŁECZNA: około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka bułki tartej do posypania

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania