bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:316/587)

Babka budyniowa 184

końcu kroję, w środku wygląda fajnie, mniam ...... jest pyszna, wilgotna i ma taki fajny, budyniowy posmak. Polecam :) Składniki: 4 jajka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej, tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budynie(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką. Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i mleko. Zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, 50-55 minut. Po wystudzeniu, dowolnie udekorować

Agusiowe smakołyki
Bananowiec 148

Jajka – 2-3 szt Banany – 4-5 szt Mąka pszenna – 23 dag Cukier puder – 20 dag Masło -15 dag Rodzynki – 5 dag Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Sól- szczypta Masło utrzeć z cukrem na jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku

ciasta i desery czyli na słodko
Potrawka z kurczaka w warzywach , delikatne danie 156

delikatne i pyszne danie . Doskonale sprawdzi się przy małych dzieciach lub wtedy kiedy po prostu chcemy zjeść coś zwyczajnego Doskonały pomysł na obiad , warzywa i mięso w jednym . Wystarczy bułka lub jakiś ziemniak i obiad lub kolacja gotowa Szybkie , tanie , pyszne , idealne Polecam ! Składniki : 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką i kukurydzą ( lub mała(...)pokrojone gotowane marchewki ) 2 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku mąka pszenna , rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu 1 szklanka wody Filety kroimy na plasterki . Podsmażamy na maśle , jak się zrumienią , dodajemy warzywa . Zalewamy jedna , szklanką wody . Doprawiamy gałką , czosnkiem , cukrem

Ogrodnik w podróży
Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami 209

propozycja na słodkie popołudnie! SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ!   Składniki w temp. pokojowej na tortownicę 23 cm: truskawki mrożone bez rozmrażania – ok. 300 g 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru 300 g jogurtu naturalnego, u mnie Bakoma gęsty 5 łyżek wiórków kokosowych opakowanie proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju Przygotowanie: Cukier(...)kilka minut mikserem. Do masy dodajemy jogurt naturalny oraz olej, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wrzucamy truskawki oprószone bułką tartą. Pieczemy grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 45-50 minut w temp. 180 C. SMACZNEGO!   Zainspirowana przepisem na ucierane ciasto ze świeżymi truskawkami z Ostra na słodko

Zasmakuj Kuchni
Keks świąteczny 180

jajka L 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g bakali (żurawina, rodzynki,orzechy nerkowca, płatki migdałów, mieszanka keksowa-skórki) 1,5 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie bakalie przełożyć do naczynie wsypać 1,5 łyżki mąki i wymieszać. Wodę, masło,cukry zagotować. Przestudzić dodać żółtka i energicznie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. dodać(...)jednolitą masę. Do masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie. Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić

Ala piecze i gotuje
Kruchy torcik z truskawkami 204

stwierdziłam, że smutno tak bez żadnego wypieku je obchodzić. Ten kruchy torcik jest rewelacyjny w smaku, więc koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI Na kruchy spód i kruszonkę: 340 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli 200 g zimnego masła 4 żółtka Nadzienie: 600 g truskawek 4 białka + szczypta soli 100 ml maślanki 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)łyżki cukru pudru WYKONANIE Kruchy spód i kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, szczyptę soli i dodać posiekane nożem zimne masło. Masło wetrzeć w mąkę, tak aby przypominało bułkę tartą. Następnie dodać żółtka i całość szybko zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić spód i boki formy o średnicy 22 cm, po czym włożyć

Passions hobbies life
Dwukolorowa babka majonezowa 197

jaką babkę upiec na Wielkanoc to mam dla Was propozycję - wilgotną i szybką babkę majonezową. Pychotka  Składniki: 4 jajka szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez. Ubijamy razem(...)dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość delikatnie. 3. Ciasto dzielimy na dwie porcje i do jednej dodajemy kakao. 4. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. 5. Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki. 6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać

Cukiernia Pychotki
Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 237

jajka, żółtka osobno od białek 150 g roztopionego masła 200 g cukru 150 g rodzynek skórka otarta z pomarańczy kruszonka: po 100 g masła i cukru 200 g mąki pszennej W 4 łyżkach mleka rozprowadzamy drożdże. W misie miksera łączymy mąkę, żółtka, resztę mleka, masłem oraz rozczyn oraz pozostałe składniki. Mikserem z hakiem lub rękoma zagniatamy ciasto. Białka ubijamy(...)Zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy ja w ściereczkę i umieszczamy w misce z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie. Wyjmujemy je i wkładamy do dużej blachach wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą, Zagniatamy szybko kruszonką. Okruszkami posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy w piecu nagrzanym do 190 st.C ok godziny. Mój piekarnik szybciej dopieka i wystarczyło 35 minut na tak wielkie ciasto! Pierwsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 194

SKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g  4 łyżki oleju  1 jajko  gorąca woda do zagniecenia ciasta  Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło(...)wieprzowej 1 marchew, pietruszka, kawałek selera  3 cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu   2 litry bulionu  1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze  sól, pieprz, majeranek i magi do smaku olej do podpieczenia cebuli

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka majonezowa 195

Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu Wykonanie: Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)Masę jajeczną połączyć z mąkami i majonezem. Wszystko delikatnie  mieszamy drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.  Piec w temperaturze 180° przez 40 minut. Po wystudzeniu wyjąc z foremki polukrować lub posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z rabarbarem z migdałową kruszonką 201

mogę coś upiec, a potem zdałam sobie strawę, że z tego co jest w domu można coś szybciutko przygotować i wyszło słodkie cudeńko. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 70 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru(...)migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( wyłożoną papierem pergaminowym albo natłuszczoną i posypaną bułką tartą) formę zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rabarbar obieramy i tniemy w kawałki 1 cm. Do rondelka wsypujemy rabarbar, cukier i dodajemy sok z cytryny

Niezły Młynek
Jesienna tarta z gruszkami 205

cukru, w masie też jest go niewiele, tak więc gruszki osłodziły całość. Wyszła naprawdę bardzo dobra. Przepis na tę tartę znalazłam w TUTAJ. Ciasto 150 gram mąki pszennej 30 gram mielonych migdałów 110 gram margaryny ok 3-4 łyżki wody Do przesianej mąki dodajemy mielone migdały, oraz posiekaną margarynę. Dolewamy wodę, a następnie wyrabiamy na jednolite, miękkie ciasto. Gotowe formujemy(...)folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki, bądź na 15 minut do zamrażalnika, uważając aby nie zamarzło całkowicie. Po tym czasie ciastem wykładamy natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę do tarty, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i ponownie umieszczamy w lodówce.  W tym momencie zabieramy się za robienie masy.  Masa 3 gruszki (najlepiej nie za miękkie

Kuchenne aromaty
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 263

ciasta ucieranego już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”. Składniki na dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła lub margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g chałwy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem(...)Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto

Na słodko lub wytrawnie