złamanie dekretu wiąże się z całoroczną karą na ich zakup. Takim sposobem bułeczki zaczęto wypiekać w domowych zaciszach i ulepszać ich recepturę, może właśnie dlatego zyskały sobie przydomek bułek przynoszących szczęście i pomyślność w domu. Legendy głoszą, że powieszona bułeczka Hot Cross Bun przy piecu gwarantuje udane wypieki pieczywa i chroni przed pożarami, zabrana w morską podróż przynosi powodzenie podróży(...)Proste, smaczne i z naprawdę ładną historią. Hot cross buns z żurawiną na 12 szt. Potrzebujesz: 20g świeżych drożdży / 10g suchych drożdży 300ml letniego mleka 75g cukru 500g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu skórka otarta z 1 cytryny 40g masła 80g suszonej żurawiny 2 szczypty soli 1 jajko Pasta na krzyżyki 75g mąki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBoczniaki w kukurydzianej panierce Lubicie boczniaki? Ja uwielbiam. Od czasu do czasu z ogromną przyjemnością przygotowuję je w tradycyjnej panierce na bazie bułki tartej (przepis znajdziecie tutaj ). Dziś jednak polecam Wam ciut inny przepis. Boczniaki w kukurydzianej panierce są równie pyszne i proste w przygotowaniu. Tak przygotowane boczniaki możecie podać jako dodatek lub jako danie główne w towarzystwie świeżego pieczywa(...)wersję lubię najbardziej. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 2 jajka czarny mielony pieprz i sól do smaku kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Boczniaki myjemy, obcinamy ogonki. Szykuje dwa głębokie talerze. Do jednego bijamy jajka i doprawiamy je (solidnie) pieprzem i solą. W drugim talerzu mieszamy oba rodzaje mąki. Każdego boczniaka maczamy
Słodkie okruszkimazurkami, które piekła Mama. Jednym z moich ulubionych był mazurek bakaliowy . Pełno bakalii na kruchym, delikatnym cieście, zapieczonych w migdałowej masie. Po prostu pyszny. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, nadzienie : 500 g pokrojonych bakalii – migdały, orzechy, rodzynki, figi, daktyle(...)marmolady – u mnie z mirabelek z nalewki, polewa : 1 jajko, 1 żółtko, 70 g cukru pudru, cukier waniliowy, 70 g stopionego masła, 50 g mielonych migdałów, 30 g tartej bułki, sok z 1/2 cytryny, Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć
królestwo garówróżne zapiekanki. Wielkość prodiżu może być dobrana do potrzeb gospodarskich, gdyż w sprzedaży są prodiże różnej wielkości.” Składniki: 4 duże jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ opakowania cukru waniliowego Owoce sezonowe – około 500g – u nas maliny, jeżyny, rabarbar 1 łyżka cukru trzcinowego Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Jajka(...)białości, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Owoce oczyszczamy, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym, żeby nabrały słodyczy. Prodiż smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do prodiża i wykładamy na nie owoce. Pieczemy ok 40 minut. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Grażynka, jeszcze raz dzięki :* Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Tajemnice Smakujakieś domowe pieczywko. Składniki (na 10 sztuk): 20g świeżych drożdży 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 460 g mąki pszennej (typ 550) 1 jajko Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 1. Zrobić zaczyn: drożdże połączyć z wodą, połową jogurtu, miodem i 1 łyżką mąki. Wymieszać i odstawić(...)pozostałymi składnikami, wymieszać, miskę z ciastem przykryć folią na 30 minut. 3. Blat posmarować olejem, wyrobić na nim chwilę ciasto, utworzyć wałek 60x8cm. Mocno posypać mąką, nożem odcinać bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, przykryć ściereczką na 30 minut. 4. Przed pieczeniem umieścić na dnie piekarnika kokilkę z wodą. Bułki piec w 180 st.C przez
Kuchnia domowa AniTort idealny na Dzień Kobiet dla moich Pań w rodzinie :) Skladniki: Biszkopt: - 5 jajek, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 szklanka cukru, - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. Krem: - 660 ml śmietany 30%, - 150 g gorzkiej czekolady, - 100 g mlecznej czekolady, - 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 1 łyżeczka żelatyny. Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem na sztywno(...)dodać żółtka i jeszcze raz zmiksować. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać i delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki z masą jajeczną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty. Przed przełożeniem można nasączyć ciasto herbatą. Czekoladę rozpuścić w części śmietany, dodać kawę rozpuszczalną
Przepisy Mikołajadrugie śniadanie - tak bardzo im zasmakowały! 😋 P.s. Mój Syn stwierdził, ze na zdjęciu muffinki wyglądają jak.. brykiet! I chyba ma rację! 😂 😁 🤣 SKŁADNIKI SUCHE: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/21 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru SKŁADNIKI MOKRE: 1/3 szklanki oleju 1 jajko (roztrzepane) 3/4 szklanki(...)szklanki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Przygotuj formę na muffinki, najlepiej silikonową. jeśli masz metalowa, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę , proszek, sól, gałkę, cynamon i cukier). W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (olej, jajko, mleko). Połącz zawartość obu misek i wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonywypiek typowy na przyjęcia urodzinowe dla dzieci- „łapie oko”, cieszy wyglądem i smakiem.Sto lat dla Pati! Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy(...)jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy
Domowe ciastamilk Trio. Dekoracja ze świeżych owoców i miętowe przybranie nawiązują do wnętrza- co z oczu…to w środku😃 Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier(...)jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni . Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego
Domowe ciastasię było pokusić o kolejny trójkącik tortu J Polecam więc Wam wykonanie tortu o tych smakach zimową porą. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier(...)jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego
Domowe ciastazatopionymi owocami ciemnego winogrona… Całość bardzo deserowa, nieprzesłodzona , mięciutka i przyjemna do smakowania w letnich okolicznościach przyrody. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier(...)jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego
Domowe ciastasłodko, a po schłodzeniu coś a’ la lodowy deser z nutą wiśni- w sam raz na te upały! Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier(...)jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego
Domowe ciastasmaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :) Składniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam(...)ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut. 2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika. Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut
Gotowanie...to proste !jajka 1 szklanka mleka 3 jabłka ( 750 g ) Cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę, wsypać proszek do pieczenia i sodę, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, a także imbir, gałkę muszkatołową i kardamon. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Jabłka opłukać, osuszyć(...)kostkę średniej wielkości usuwając gniazda nasienne. Pokrojone w kostkę jabłka dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Formę do ciasta ( 22*32 cm ) natłuścić i oprószyć tartą bułką lub mąką. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto imbirowe z jabłkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec na funkcji grzania góra-dół
WSZYSTKO SMACZNENiedziela to zazwyczaj dzień gdy nie muszę się spieszyć. Mogę pozwolić sobie na poranne działania w kuchni, leniwe gotowanie kakao, zagniatanie bułek, pieczenie chałki. To miły czas, wspólne jedzenie drugiego śniadanie i pogaduchy. Ta chałka to wspomnienie sprzed tygodnia, ale wspomnienie warte powtórzenia :) Wilgotne lekko gliniaste ciasto, piękny zapach, w sam raz słodki smak. Cała chałka zniknęła(...)brzuchach domowników! Drożdżówka kardamonowa z makiem 50 g masła 250 ml mleka 25 g drożdży 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu 500 g maki pszennej jajko do posmarowania do posypania cukier perlisty i mak Tłuszcz rozpuszczamy, łączymy z mlekiem i lekko podgrzewamy. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy kilkoma łyżkami mleka z masłem, mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy
Dzieje kuchennej Wiewióry