morele nie mogły doczekać się ich zjedzenia, więc trafiły do pysznego placuszka ;) Składniki na foremkę o śred. 24 3 jajka 1/2 szkl oleju 100 g cukru 170 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 5-6 małych moreli kilka suszonych moreli cukier puder 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczką na delikatną piankę(...)mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju. Na koniec dodajemy wypestkowane i pokrojone morele. 3. Ciasto wykładamy na blaszkę (np. taka jednorazową lub zwykłą wysmarowaną masłem i wysypaną bułka tartą ) ciasto jest dość gęste ! Pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut Ciasto jest wtedy gotowe, gdy patyczek do niego wbity jest suchy ! Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem
Gotowanie...to proste !babki) 100g masła migdałowego (u mnie Primavika ) 50g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 3 jajka 120g mąki pszennej 20g mąki migdałowej (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g płatków migdałowych (**) Wierzch: polewa z białej czekolady (użyłam gotowej - Helio ) płatki migdałowe do dekoracji Miękkie masło utrzeć z masłem orzechowym(...)mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto może być odrobinę za suche
Di gotujesola i pieprzem. 3. Bagietkę pokroić w plastry. 4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bagietkę. Każda kromkę smarujemy oliwa z przyprawami. Pieczemy ok 5 min do zrumienienia bułki. 5. Pomidor i paprykę kroimy w drobna kostkę. Łączymy z posiekaną bazylią. 6. Na zrumienione bagietki układamy przygotowany farsz pomidorowo-paprykowy. INSTRUKCJA WYKONANIA- KROK PO KROKU: KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa(...)Papryka czerwona 4 15 0.2 0.08 0.99 Bazylia - liście 1 5 0.16 0.03 0.14 Oliwa z oliwek 88 10 0 10 0 Czosnek 7 5 0.32 0.03 1.65 Bagietka pszenna 133 50 3.95 0.36 26.4 Podsumowanie
Atlas Smakówpiekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto na drożdżówki jest słodkie(...)ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało. Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru trzcinowego 1 łyżeczka soli 1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięalbo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka 180 g cukru 75 g mąki ziemniaczanej 150 g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowej 200 g rozpuszczonego masła polewa: 90 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji(...)masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika tylko stopniowo studzić
Simply Foodktóry zawiera w sobie truskawki. Ciasto które szybciutko się robi, jest wilgotne i co najważniejsze jest bardzo smaczne. Składniki na blaszkę 23 x 23 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl oleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru esencja waniliowa bądź 1 całe opak. cukru wanili. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garście truskawek plus u mnie jedna mała(...)się popsuła ;) 1. Całość wykonania jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia sie składników. Wylewamy do wysmarowanej i wysyp bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. źródło Tutaj
Gotowanie...to proste !Składniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z 1,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę(...)otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info
Kocham Czekoladęzupełności do zwykłych kanapek mogą być. Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystko wyrobić i odstawić. Przepis znalazłam na blogu Szefowa w swojej kuchni . Składniki: 680 g mąki pszennej 200 ml wody 200 ml mleka łyżeczka cukru 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam do posypania Masło rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki wsypać do miski(...)około 1 godzinę. Ciasto podzielić na około 10 części, uformować kulki i lekko je rozpłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut
Ewusiowe Smakiteż temperatura wszystkich składników – pokojowa. Jajka lepiej wyjąć trochę wcześniej, żeby się ociepliły. Drukuj Prosta babka majonezowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 duże jajka 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej mały słoiczek majonezu (ok 225 ml) 3/4 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny Lukier 2 łyżki soku(...)przesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać ok 5 min. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lukier Składniki ucieramy na gładką i gęstą masę. Smarujemy lukrem
Mieszam w GarnkuJeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej(...)szkl płatków owsianych (użyłam górskich) 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju 1 szkl wrzątku płaska łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej 1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy
charlotte gotujeŚniadaniowe bułeczki w formie uroczych misiaczków. Smaczne zarówno same jak i z dowolnym nadzieniem. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności plastycznych, poradzi sobie każdy. Na weekendowe
maniapieczeniaszarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej (może być 1/2 mąki krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 300 g zimnego masła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany masa z jabłek: 2 kg twardych jabłek(...)cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny pianka budyniowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić
Kuchcik gotujecreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); TORT PIJAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie biszkoptu: Składniki używamy, gdy znajdują się w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pod koniec partiami dodając cukier, a następnie (wciąż ubijając) żółtka. Mąki(...)nich mieszankę jajeczną. Mieszamy szpatułką, pamiętając by nie zmieniać kierunku mieszania. Nie robimy tego za szybko i zbyt brutalnie. Nie wolno użyć tutaj miksera. Dno formy natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną albo całość formy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy z formy po przestudzeniu i dopiero
Życie zamknięte w smakuUwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę z tego przepisu , a dziś od rana w moim domu pachnie drożdżowymi, słodkimi bułkami. Ciasto jest dość luźne i może wydawać się kłopotliwe w trakcie wyrabiania, ale dzięki temu bułeczki są puchate i wyjątkowo mięciutkie. Ja nadziałam je pysznym dżemem z pomarańczy i moreli o pięknym(...)swoim ulubionym dżemem, najlepiej oczywiście własnej produkcji ;) Polecam!!! Składniki na buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli : na formę o średnicy 30 cm ZACZYN: 500 g mąki pszennej tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka
Rozpustne gotowanieSkładniki: mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba drożdże rozkruszyć do misy robota i zalać je ciepłą wodą, wsypac cukier, zostawić na 10 minut wsypać obie mąki, sól, olej i hakiem robota(...)wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę ciasto kilka razy wyrobić i formować kule na bułki, obsypac je zmielonymi płatkami owsianymi i kłaść na blachę z papierem do pieczenia naciąć bułki wzdłuż nożem i zostawić na 20 minut piekarnik nagrzany 200C, grzanie góra/dół, 2 poziom - bułki piec 20 minut, następnie nastawić termoobieg i piec
W Mojej Kuchni Lubię