bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:326/587)

Domowy Big Mac jak z McDonald's 485

jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula.  Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera.  Uwielbianego(...)McDonald's - S kładniki: Bułeczki:   30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody

Słodka Strona
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 148

Bułeczki z oregano Składniki: 16 bułeczek 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody 1 łyżka miodu 1 jajko + 1 kajko do posmarowania 200 g mąki durum 550 g pszennej mąki 2 łyżeczki soli 50 g utartego parmezanu 3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego 3 łyżki czarnego sezamu Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj obie mąki, jajko(...)uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz bułki przez 25 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione. The post Oregano i parmesan – włoskie bułeczki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bułki poznańskie (wrocławskie) - bułki z przedziałkiem 134

Bułki z przedziałkiem - znane też jako bułki poznańskie, wrocławskie albo siedleckie. W mojej okolicy bułki wrocławskie znam pod postacią podłużnej bułeczki, z nacięciami, natomiast poznańskie piecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia  więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne(...)później tuż przed pieczeniem - kształt wtedy gwarantowany. Polecam serdecznie :) Składniki: 10 g soli 5 g cukru 1 jajko 150 g letniego mleka 100 g letniej wody 550 g mąki pszennej typ 450 20 g świeżych drożdży 30 g miękkiego masła Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie

Kocham..lubię..gotuję..
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 219

aktualnie przez jego kuzyna.  Dalej następuje podział na rozdziały: Rozdział I Teoria. Rozdział II Zakwas i pieczywo na zakwasie. Rozdział III Drożdże i chleby na drożdżach. Rozdział IV Bułki i płaskie chleby. Rozdział V Potrawy z chlebem i do chleba. Pierwszy rozdział zawiera bardzo wiele przydatnych informacji, które na zawsze zmienią Wasze spojrzenie na wszystkie wypieki. Autor zaczyna(...)pomyślała, że może być to takie łatwe, ale dzięki autorowi poznajemy całe mnóstwo przepisów, dzięki którym już po krótkim czasie jesteśmy w stanie tworzyć swoje własne. Mój pierwszy bochenek pszennego chleba tak wspaniale pachniał i miał tak chrupiącą skórkę, że zjedliśmy go z mężem prawie cały na kolację :-) Ten rozdział pokazuje nam, że nie ma lepszego chleba, niż domowe

Passions hobbies life
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 183

Chciałam upiec bułki w foremkach od mufinek, jednak wydały mi się bardzo duże, zdecydowałam się więc piec na blasze. Z mojej rolady wyszło osiem całkiem sporych i bardzo smacznych bułek.  Zawijane bułeczki ze szpinakiem podaję za Tosią Składniki Szpinak:200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 4-5 łyżek śmietany 18% lub śmietanki kremówki ząbek czosnku łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki(...)praskę czosnek, śmietankę, miód, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze kilka minut, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i studzimy. WERSJA NA ZAKWASIE: 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (dokarmionego ok. 10 godzin wcześniej) 450 g mąki pszennej typ 650 (można zastąpić typem 550) + 100 g + do podsypania 320 ml letniej wody 2 łyżeczki soli szpinak Do misy wsypujemy

Stare Gary
Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą 279

Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Rozglądam się za kolejną dynią, bo coś czuję, że dyniowe bułeczki będę piekła przez całą jesień. Słodkie bułeczki Składniki: 24 bułeczki 700 g pszennej mąki 35 g drożdży 500 ml podgrzanego mleka 150 g cukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego(...)dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami 139

ulubionym dodatkiem, gdyż nie cierpiałam ciepłego mleka z kożuchem. Babcia urodziła się i wychowała w Niemczech i stamtąd przywiozła przepis na te bułki (mówiła że piecze Luciakatzen), piekła też bułki maślane z makiem, czy z sezamem. Ciasto na Bułeczki wyrasta tylko 30 minut, a bułeczki pieką się ok. 15 minut, więc jest to ekspresowy przepis jak na wypiek drożdżowy. Polecam(...)dzień świętej Łucji, tymi bułeczkami Szwedzi dzielą się z bliskimi Jak upiec drożdżowe bułeczki z rodzynkami i szafranem: Składniki: 50 g rozpuszczonego masła z 1/3 łyżeczki szafranu 500 g pszennej mąki 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych) 1 jajko 250 ml mleka 10 łyżek cukru rodzynki namoczone w ciepłej wodzie 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 94

kuchni. Udostępnij Składniki na kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu Kotlety ziemniaczane: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Nadzienie z mięsa z rosołu: 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu(...)pietruszka, seler) 1 cebula 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu czubek noża chili sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki wspólne kotletów i nadzienia: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Pęczek natki pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Kotlety ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki

niecodziennikpary
PINA COLADA 154

gorącej wody  1 puszka ananasa 3 - 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Biszkopt -  Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem(...)pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu

Ciastka - domowe słodkości
KAWUŚ 134

litra mleka Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody  Przygotowanie: Biszkopt -  Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki(...)pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie

Ciastka - domowe słodkości
KOKOSOWA ROZKOSZ 91

cukru kokosowego 250 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 ml mlek 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Jajka z cukrem i cukrem kokosowym ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt, wymieszać(...)dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia wymieszana z wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Na koniec wierzch ciasta obsypać wiórkami kokosowymi.  Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka". Rada: zamiast mleka można użyć

Ciastka - domowe słodkości
Daktylowe Ciasto Z Jabłkami 169

toffi ;) Składniki na tortownice o śred. 24 cm: 150 g masła 100 g cukru  3 jajka kl M 100 g sproszkowanych daktyli  <- klik 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 5 łyżek mleka 2 jabłka  1. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 2. Teraz dodajemy(...)część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest

Gotowanie...to proste !
Tarta jabłkowa 152

ciast, a dostępnych w naszych sklepach, a także inne ciekawostki. Serdecznie zapraszam Składniki na tortownicę 25cm (lub 20 cm jeżeli lubicie odrobinę grubsze ciasto) CIASTO : – 260 g mąki pszennej – 80 g cukru pudru – 170 g zimnego masła – 1 żółtko Wszystkie składniki należy połączyć, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić minimum na godzinę do lodówki. NADZIENIE(...)kostkę (u mnie miały one dość duże kawałki) – 2 łyżki soku z cytryny – łyżeczka cukru (dosładzamy w zalezności od upodobań) – cynamon (do smaku) – 2 łyżki bułki tartej Pokrojone jabłka należy wrzucić na patelnię i podgotować je chwilę razem z cytryną, cukrem i cynamonem. Gdy jabłka będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać, u mnie trwało

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania