wpadłam na pomysł, że zamiast jagodzianek mogłabym upiec porzeczanki, bo reszta, która nie trafiła do konfitur błąkała się po lodówce od kilku dni. Do tego typu słodkich drożdżowych bułek można użyć praktycznie każdy rodzaj owoców, czy też dżemów. Jeżeli są bardzo soczyste, bo świeże, to wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody(...)pracy moimi bułami i od razu zarezerwował sobie 5 sztuk. I tak o godzinie 21 znowu zostałam bohaterką w swoim domu Składniki na 12 sztuk: pół kilograma białej mąki pszennej 1 dojrzały banan 200 ml mleka sojowego 30 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych 100 g cukru opakowanie cukru waniliowego Nadzienie: 300-400 g owoców (u mnie czarna porzeczka
greenscarfSkładniki: 4 duże jajka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z 1,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę(...)otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info
Kocham CzekoladęDziś polecam przepis na bardzo smaczny chlebek rodem z Australii. Minimum produktów, minimalny nakład pracy i mamy pyszny chleb z dodatkiem oliwek i rozmarynu. A najważniejsze
Smaki ArminePuszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i
Blog z Apetytemmasła, cukru i mleka w proszku. Bardzo polecam:) 250 g miękkiego masła 90 g cukru 4 jajka 200 ml słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 75 g masła 50 g cukru pudru 50 g mleka w proszku 25 g wrzątku Miękkie masło ucieramy razem(...)mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej. Następnie, naprzemiennie, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy na babkę (u mnie o średnicy 21cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (pieczemy do tzw suchego patyczka). Pod koniec pieczenia
Smaki Na TalerzuMiękkie i pachnące bułeczki drożdżowe. Ładnie wyrośnięte, lekkie i delikatne jak piórko. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Dobre zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Idealne do
cool and mintyskórka z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 g cukru 120 g zmielonych orzechów laskowych 120 g mąki pszennej 9 moreli Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z masłem, solą, skórką cytrynową, cynamonem, cukrem waniliowym oraz połową ilością cukru, orzechów. Dodajemy mąkę oraz pozostałe orzechy i miksujemy(...)Dodajemy pianę z białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki. Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy na ciasto połowę moreli. Na morele wykładamy 1/3 część ciasta i na to pozostałe morele. Przykrywamy je ostatnią, pozostałą częścią ciasta.Babkę pieczemy przez
Kuchnia w oparachdodatek, a to część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Piekę z pełnej porcji, jeden bochenek po ostudzeniu zamrażam i mam na zapas. Składniki (2 keksówki długości 30cm): 1 kg mąki pszennej 1 litr letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 8 łyżek płatków owsianych (część można zastąpić dowolnymi ziarnami lub otrębami) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki(...)minut. 2. Do zaczynu wsypać 1 kg mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. 3. Ciasto przełożyć do dwóch jednakowych keksówek posmarowanych olejem i oprószonych bułką tartą. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik na 200 st.C góra-dół i piec 1 godzinę. Bochenki ostudzić na kratce. Prawda, że proste? Smacznego
Kuchnia domowa Aniniewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru 3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej(...)należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao. Foremki na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta
Di gotujeniewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają. Koniecznie spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru 3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej(...)należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao. Foremki na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta
Di gotujepozwolę sobie na więcej kawałków Ja je uwielbiam, można z niego tworzyć wiele wersji ciast, z rozmaitymi dodatkami, jest wspaniałe, smaczne, polecam, bo znika szybko! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 100 g rodzynek 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody słoik dżemu jagodowego kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Rodzynki moczę(...)sobą wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne
Zasmakuj KuchniDrożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno
Ostra na Słodko