bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:325/587)

Panierowane pieczarki 3481

obtaczania powinno być dość gęste, a olej do smażenia dobrze rozgrzany. 500 g małych, białych pieczarek 3 jajka 15-20 g Grana Padano lub parmezanu 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, słodka mielona papryka olej do głębokiego smażenia Pieczarki myjemy, odkrawamy trzonki (lepiej jest właśnie odkroić je na wysokości kapelusza, niż odrywać). Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką(...)garnka wbijamy jajka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Dodajemy mąkę, starty parmezan oraz sól i pieprz. Mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Pieczarki zanurzamy w gęstym cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy mocno olej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy, do osączenia. Źródło

Smaki Na Talerzu
Rogaliki maślane 288

musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania(...)piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej 30g masła 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania Przygotowanie: Rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone

Jacob Tastes
BABKA ZEBRA 175

SKŁADNIKI 4 białka, 10 dag cukru, ½ szkl. oleju, 15 dag mąki pszennej, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao WYKONANIE Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Wlewamy olej i nadal miksujemy. Z odważonej mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodajemy do białek i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie(...)części. Do jednej części dodać odłożoną mą, do drugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową

słodki bratek
Metrowiec. 189

olej. Zmiksować, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.Wymieszać. Dwie keksówki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do jednej wyłożyć połowę ciasta. Do pozostałego ciasta wsypać kakao i wymieszać, następnie wyłożyć do drugiej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, około 40-45 minut(...)mnie ciasta upiekły się nie równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty) 1 kostka margaryny W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać mąki i wymieszać. Resztę mleka

Agusiowe smakołyki
Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami 185

Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru olej do smarowania patelni  Farsz: 500 g mielonej wołowiny 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona(...)papryka, zioła prowansalskie lub włoskie jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli wyłożyć mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać drobno  posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki wrzucić

Czerwień i błękit
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 108

ciastu delikatności i sprawia, że babeczki szybko nie wysychają. Całość? Reweeelacja. Zresztą sami spróbujcie! (U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości) 75g mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru  3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Fanex ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 szczypta aromatu cytrynowego (solidna) (*) Lukier: 3/4 szklanki(...)łyżki mleka/wody Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Krokiety z brokułami i camembertem 112

podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni. 6 naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert(...)śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Bullio
PIERNIK MARCHEWKOWY 263

witamin:) POTRZEBUJEMY  6 średniej wielkości marchewek startych na tarce o drobnych oczkach 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)  400 g mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (lub mniej) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenie 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka(...)trzepaczką , dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Dodajemy stopione masło, marchew, orzechy, miód, przyprawy, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy łyżką. Formę keksówkę smarujemy masłem i przesypujemy bułką tartą lub mąką i przekładamy masę. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce

WYSPA SZCZĘSLIWA
Krokiety z pasztetem Profi 123

zawsze mamy czas i chęć. Polecam takie zastosowanie, czasem musimy odpuścić. Składniki   4 osoby (ciasto) 4 Pasztety Wielkopolskie firmy Profi 2 jajka 1.1/2 szklanki mąki  pszennej Tyle samo letniej wody 1/2 szklanki  gazowanej wody 2 łyżki  oleju Dwie szczypty  soli *Wszytko  mieszamy dokładnie  mikserem Rozgrzewamy  patelnię i lejemy ciasto okrągłym(...)smażymy z dwóch  stron. Nasze bliny możemy już faszerować Faszerujemy pasztetem Profi Metody  są różne  koperty,Roladki  itp Ostatni etap: 3-4 jajka rozklepane Bułka  tarta  Zawinięte krokiety musimy obtaczać w jajku a później bułce  tartej Rozgrzewamy patelnie zalewamy olejem około 0.5 cm i Smażymy  z obu stron na złoty  kolor

Viola cooks with passion
Babka cytrynowa wilgotna 138

coś lekkiego po tłustym czwartku,,czyli babeczka cytrynowa,wilgotna. Uwielbiam ten smak i zapach cytryny:) Składniki: 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny sok z pół cytryny     Wykonanie: Do misy wsypuje przesianą mąkę z proszkiem(...)cukier i masło miękkie. Składniki miksuje. Na końcu dodaje skórkę ze startej cytry i sok z połowy cytryny. Nadal miksuje. Formę prostokątną taką do babki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą . Przekładam ciasto do formy . Piekę w 170 stopniach koło  godziny. Ostudzoną można posypać cukrem pudrem jak kto woli

Różowa kuchnia
Snickers wg Siostry Anastazji 479

wyczuwalny. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, lekko mieszamy i pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez 25-30 min. CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Orzechy siekamy na drobno. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Potem dodajemy resztę składników i lekko mieszamy(...)temp. 170 stopni przez 25-30 min. KREM Składniki: 2 szkl. mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2,5 łyżki mąki pszennej 40 dag masła Wykonanie: W 0.5 szkl. zimnego mleka rozrobić budyń z mąką pszenną i żółtkami.  Resztę mleka gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego i kryształu. Do gotującego się mleka wlewamy

psgotujemy
Cytrynowa Pianka na biszkopcie 245

mimo to ciasto jest pyszne. Mogłabym jeść tylko i wyłącznie samą śmietankową część. Ciasto jest szybkie i proste. A oto: Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 gr śmietanki 30 % lub 36 % 3 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ( lecz równie dobrze można zrobić inny smak) plasterki cytryny - do dekoracji Wykonanie : Jajka(...)razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić 2 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej

W Moim Magicznym Domu
Mini babeczki czekoladowe 162

zapracowanych- zabieganych łasuchów, bo babeczki są smaczne, mocno czekoladowe – a przede wszystkim łatwe i szybkie do przygotowania ! Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (24 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Przepis : Nagrzewamy piekarnik do 200° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i oprószcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao

Domowe Torty
Tarta malinowo-borówkowa 100

Pyszna i efektowna tarta biszkoptowa z bitą śmietaną, malinami i borówkami.  Swoim wyglądem skusi każdego. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 200 gram malin 200 gram borówek listki mięty Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo(...)dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min.  Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania