Pyszna i efektowna tarta biszkoptowa z bitą śmietaną, malinami i borówkami. Swoim wyglądem skusi każdego. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1,2 szklanki cukru 1,2 szklanki mąki pszennej 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 200 gram malin 200 gram borówek listki mięty Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo(...)dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę
Bajeczna Kuchniamogą ich jeść. Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej. Jabłecznik na kefirze (bez jajek) Składniki: ciasto 2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania 1/2 szklanki (135g) kefiru 150g masła 100g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu(...)gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii
Smakołyki Berenikichcecie bardziej słodszy placek) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1,5 szklanki czerwonych porzeczek 1,5 szklanki czarnych porzeczek 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców cukier puder do obsypania Sposób przygotowania: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)masy, wymieszać łyżką. Porzeczki umyć, osuszyć. 2 szklanki wymieszanych porzeczek obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 20x20) wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Pozostałą szklankę wysypać po wierzchu ciasta. Piec około 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto obsypać cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...Pyszne wilgotne ciasto do popołudniowej kawy albo herbatki idealne. Jego zaletą jet również to ,że jest łatwe,szybkie i tanie. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 15 dag masła - 0.5 litra kefiru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 płaska łyżka sody - 2 łyżki dżemu Polewa: - 100 g czekolady - 50 g masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem(...)sodą do miski. Następnie wlewamy kefir, kakao,cynamon,cukier,dżem oraz masło (stopione i wystudzone). Dokładnie mieszamy by ciasto było jednolite. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasta polać polewą czekoladowa. Polewa-czekoladę rozpuścić w kąpieli
magiczna kuchnia Kasipodaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni. 6 naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert(...)śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę
Bulliojedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru; 2 łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia; 20 dkg maku(suchego, nie trzeba mielić); Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 180 0 C. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy. Składniki
In my kitchenMiękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko. Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i kilka kropli(...)Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut
Kuchcik gotujeinne ulubione przyprawy. Co prawda jest już po porze śniadaniowej ale zapraszam na wirtualną jego odsłonę :) Przepis na ten chlebek mam od Zajadam.pl Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 400 ml ciepłej wody 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie, odstawić(...)parę minut. Sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać wodę z drożdżami, wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę
pink envelopednia po upieczeniu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 150 g masła 80 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Kruszonka: 50g mąki pszennej 50g cukru 50g miękkiego masła Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 700 ml mleka 3 łyżki masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 500 g śliwek węgierek ( mogą być(...)łyżki powideł sliwkowych Sposób przygotowania: Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułka tartą, do tak przygotowanej wyłożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozsmarować powidła. W garnuszku zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem pudrem, w pozostałych 200 rozpuścić proszek budyniowy z cukrem waniliowym
Gosia gotujeblogów -osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: CIASTO: 350g mąki pszennej - używam tortowej 1/2 kostki masła roślinnego (125g) 1 płaska łyżka smalcu (15g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1/3 szkl. cukru(...)żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 12% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 3 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 500g śliwek 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [do znalezienia TU] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek
Grunt to przepis!wypróbować wszystkie przepisy ze wspaniałe księgi Hamelmana, która zawiera receptury na wypieki drożdżowe, chleby na zakwasie żytnim, pszennym oraz ciasta dekoracyjne. Jako, że upiekłam już wiele chlebów na pszennym zakwasie, który niestety nie wytrzymał wakacyjnej rozłąki ze mną i umarł z tęsknoty, postanowiłam na razie do wypieków wykorzystywać jedynie zakwas żytni. Wiele osób dziwi się, dlaczego z uporem piekę(...)pierwsze mieszkam na wsi, gdzie świeże pieczywo dostępne jest w sklepie tylko z samego rana. Wracając z pracy mogę mieć szczęści i dostać 3 różne bułki lub kupić paczkę krakersów. Po drugie gdybym miała pod nosem sklep, w którym ciepłe pieczywo dostępne jest nawet po północy obawiałabym się, że dostanę niestrawności albo wyrośnie mi ogon. Nigdy nie wiadomo jakich spulchniaczy
Zapiski Młodej ŻonyPyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska
https:KKuchniaMniamDziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa kawowo czekoladowa na jagodziankach daje nam przyjemne
Różowa kuchniaWitam Serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne domowe bagietki tym razem na zakwasie , są bardzo pachnące , chrupiące i pyszne :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie 3
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z
Uwaga Babcia Piecze Chleb