miodzie z orzechami, pychotka! Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pakowanie cukru wanilinowego 16g 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 130g masła Nadzienie: 1kg jabłek(...)około 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków Wierzch: garść posiekanych orzechów włoskich 50g cukru około 70-80g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz
Mała Cukierenkawarto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy(...)KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka - 2- 4 łyżki bułki tartej - sól, pieprz - ewentualnie posiekana natka pietruszki w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera. PONADTO: - bułka tarta do panierowania - 2 jajka - olej rzepakowy Naleśniki po usmażeniu układamy
SMYKWKUCHNImieszamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.160-180 st.C przez 25-30 minu t składniki na ciasto orzechowe; 15 dag orzechów 5 biał ek 2 ły żki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczeni a 3 łyżki cukru kryształu wykonanie ciasta orzechowego; połowę orzechów pokr oić, a d rugą połowę zmieli ć białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę(...)nagrzanym piekarniku przez 25 minut W ykonanie kremu; składniki; 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru kryształu 2 1/2 łyżki mąki pszennej 2 kostki masła wykonanie; w 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy budyń z mąką pszenną i żółtkami reszt ę mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i krysz tału wlewamy przygotowany budyń
Gorący kąsekjajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 200 g wydrylowanych świeżych wiśni odrobina maki do obtoczenia wiśni czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały(...)oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki
Niezły Młynekjakimiś nasionkami..przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj .. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie mleko] Miód rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól, olej i rozmieszane(...)minut). Podzielić na 8 kawałków i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę, posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upieczone ostudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniepółkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :) Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 2 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tart a - do posypania wyłożonej piany RABARBAR: 1 kg rabarbaru - przed obraniem 4 łyżki cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę
Grunt to przepis!przepis na babkę marmurkową. Jest baaardzo stary, ale zapewniam, że babka jest pyszna. Robi się ją szybko i jest idealna na każdą okazję :) Polecam! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 2 łyżeczki ckru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao odrobina ulubionego aromatu lub laska wanilii 180 ml oleju lub 3/4 kostki(...)wanilią). Cały czas miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wybrany przez nas tłuszcz. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pozostałe ciasto wymieszać z kakaem. Wylać na jasne ciasto, robiąc wgłębienia łyżką tak, żeby oba kolory się połączyły i utworzyły jakiś wzorek :) Piec w rozgrzanym
The Sweet Damseluformować bułeczki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie piec 20 minut i pyszne chrupiące bułeczki gotowe :) Składniki : 2 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej) 1/2 łyżeczka suchych drożdżych 1 łyżeczka soli 1 i 1/4 szklanka wody (letniej ale nie gorącej) lub więcej jeśli masa będzie zbyt gęsta Przygotowanie : W dużej misce(...)wyrośnięcia na noc (najlepiej koło kaloryfera, przykryte folią ) Rano wylewamy masę na stół posypany mąką, i formujemy masę, następnie kroimy ją na pół i jeszcze raz na pół, formujemy bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, następnie pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze ok 200 stopni. Tutaj
zdrowa vege kuchniaciasto znika , uświadamia to mnie tylko w przekonaniu ,że ciasto jest smaczne i na pewno nie raz jeszcze wykorzystam ten przepis :) zaliczam do udanych przepisów. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml kremówki 30% 2 opakowania galaretki truskawkowej 350 - 400 g mrożonych trskawek Wykonanie(...)porcjami: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej ( można miksować lecz na najniższych obrotach, bądź ręcznie). Gotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką / bułką tartą. Pieczemy w temp. 200*C przez 10 minut, studzimy. Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy
W Moim Magicznym DomuSkładniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa 180g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej(...)mąkę wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta
Grunt to przepis!przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki maślanki, cytryna, 1 szklanka startej cukinii, szczypta soli, 2 płaskie(...)wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą na średnich oczkach. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 min w temp. 180st. Źródło: Brunetka w kuchni
Z miłości do słodkościskładniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa * 50 g czekolady mlecznej * 50 g białej czekolady * 1/2 łyżeczki oliwy Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie(...)czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C, ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie
Mix smakukostkę galaretki i na wierzchu też jest galaretka. Można dobierać sobie różne kolory galaretek, u mnie duet - niebieski i różowy, galaretki z firmy Wodzisław. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 galaretka niebieska 1 galaretka turkusowa(...)wcześniej. Rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia w płaskim naczyniu. Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż sie rozpuści. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie
Monia miesza i gotujeprzyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka; 1 cukier waniliowy; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g masła roztopionego i schłodzonego; 2 łyżki śmietany kwaśnej; Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać(...)gładkie ciasto. 1/4 część ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek; 0,5 kg rabarbaru; 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy; około 6 łyżek cukru; Wykonanie: Rabarbar i truskawki umyć
In my kitchenproszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier wanilinowy – 1 op * laska wanilii – 1 szt * cukier puder – 5 łyżek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Margarynę roztapiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku(...)Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie. Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut
Ostra na Słodko