Szarlotka z papierówek 350pierwszymi, pysznymi papierówkami, które zaczęły pojawiać się na straganach. Zdecydowanie polecam ich zakup i wypróbowanie przepisu. A ciasto najlepiej smakuje w plenerze ;) Szarlotka z papierówek 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek pół laseczki wanilii 3/4 szkl(...)suchymi i kruchymi jabłkami, więc do szarlotki nadają się wprost idealnie. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a blachę o wymiarach mniej więcej 33x20cm wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą (najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden
Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułeczki owsiano-żytnie w Lipcowej Piekarni 250pieczywko śniadaniowe :) Po dłuższej nieobecności, z chęcią powróciłam do kolektywnego wypiekania pieczywa w ramach Piekarni Amber . W jej lipcowej edycji mierzyliśmy się tym razem z przepisem Adama Piekarza : Bułki owsiane ekstremalne . Urodziwe mu te bułeczki wyszły i z przyjemnością zabrałam się za realizację wypieku, choć z drobnymi modyfikacjami. Nieprzewidziany splot okoliczności nie pozwolił mi niestety na opublikowanie przepisu zgodnie(...)ciemnego rzepakowego - w oryginale był to słód jasny pszeniczny 3g drożdży instant FAZA 2 - ciasto właściwe: ok 620g rozczynu o temperaturze pokojowej - cała faza poprzednia 150g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania przy wyrabianiu - typ 500 8g soli - 1 łyżeczka 20g oleju rzepakowego DO OBTOCZENIA: ok 100g płatków owsianych górskich - NIE błyskawicznych; ilość "na oko", może być
Grunt to przepis!
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 377szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli KRUSZONKA : 1 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru Rabarbar pokroić na ok 1,5 cm kawałki. Rozpuścić masło z cukrem na dużej patelni albo na dwóch mniejszych. Tak, aby kawałki rabarbaru leżały koło(...)ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części. Formować placki, na które wykładać porcję rabarbaru i sklejać nadając kształt bułce. Gotowe bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch bułeczek smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika
https:KKuchniaMniam
Toskańskie bułeczki 156Toskańskie bułeczki to mój autorski przepis . Powstał w prosty sposób , jak zawsze kiedy kucharzę z chłopakami… zaczynamy od jednego , a kończymy na czymś zupełnie innym Do ciasta na bułki wrzuciłam to co lubimy najbardziej , czyli zioła toskańskie . Starszy syn uwielbia suszone pomidory więc kazał dodać ich sporo , a młodszy kocha parmezan więc wsypał porządną ilość zanim się zorientowaliśmy(...)okazało się że nasze wspólne kucharzenie dało genialny efekt , obecnie to nasze ulubione bułeczki Zachęcam Was do zrobienia swojej wersji lub powtórzenia naszej , pycha Składniki : 4,5 szklanki mąki pszennej luksusowej 550 14 g drożdży suszonych ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 200 ml mleka 100 ml wody 3 łyżki oliwy 2 torebki ziół toskańskich
Ogrodnik w podróży
Domowy Big Mac 1444jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego(...)jemy. Domowy Big Mac - S kładniki: Bułeczki: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej
Słodka Strona
Chleb pszenny razowy z burakami 235razowej.Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków.Pełen ziaren słonecznika.Polecam!Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem. Składniki:700 g mąki pszennej razowej;25 g świeżych drożdży;300 ml letniej wody;1 łyżka oliwy z oliwek;200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki;1 łyżeczka soli(...)czasie ciasto ponownie przez krótką chwilę wyrobić (u mnie robot z hakiem do ciasta drożdżowego) i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/otrębami.Chleb przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.Podrośnięty chleb posmarować po wierzchu mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejska
straciatella 164proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 200g masła, 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 15g cukru waniliowego, 100g czekolady Ponadto: 4 opakowania herbatników, wiórki czekoladowe do dekoracji Ciasto : Białka oddzielamy od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łączymy z cukrem(...)dodjemy po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (24x40cm) i pieczemy 35 minut w 180st C. Masa : 2 szklanki mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dajemy żółtka, budyń, obie mąki. Dokładnie
Słodki Zakątek
Migdałowe, kruche ciasto z wiśniami i bezą 842Pyszne, letnie, migdałowe, kruche ciasto z wiśniami. Dacie się skusić? Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 8 0 g cukru 80 g zimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru Składniki na wiśniowy środek: 600 g wiśni(...)cukru 1 budyń śmietankowy z cukrem 50 g blanszowanych migdałów siekanych -------------------- 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie drylujemy. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, mąkę migdałową, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz olejek migdałowy i całość zagniatamy, do połączenia się składników
Smak mojego domu
Mleczna kanapka 162Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3,5 łyżki kakao Masa: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mleka 250 g margaryny (ja dałam Tortową) 2 łyżki cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 1,5 łyżki kakao 4-5 łyżek mleka garść posypki (orzeszki, czekoladowe płatki(...)czekoladowe kamyczki itp.) Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (moja forma ma 22x30cm). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę, po czym dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto wylać do formy i włożyć
Gotowanie jest łatwe
Cholera - zapiekanka z jabłek, wędliny i...... 208gdzieś koło 1836 roku. Ludzie uziemieni chorobą, nie opuszczali domów, jedli to co mieli w spiżarni lub gospodarstwie. I to ich skłaniało do kreatywności. Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka krupczatki łyżka masła 5 łyżek oleju jajko płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu jajko kilka łyżek zimnej wody płaska łyżeczka sody oczyszczanej(...)ziemniaki ugotowane al dente 2 średnie jabłka duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody to tyle ( ja dałam 4 łyżki) aby ciasto się ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki
Dieta moja pasja
TARTA Z JABŁKAMI 308mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 180 g mąki pszennej 55 g cukru pudru 1 żółtko 110 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki porządna szczypta soli 1 łyżka zimnej wody – opcjonalnie NADZIENIE JABŁKOWE: 6-7 średnich jabłek najlepiej antonówka(...)szara reneta, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w małą kostkę pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO: 1 łyżka bułki tartej 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać krótko i dynamicznie nożem lub malakserem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól
Calzonella.com
BABKA MARMURKOWA 209SKŁADNIKI : 200 g margaryny 4 duże jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2-3 figi(...)mieszamy, po chwili wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Z ciasta odlewamy mniejszą część, którą mieszamy z kakao. Keksówkę o wym. 36/10 smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Wylewamy ciasto jasne a na to ciasto kakaowe, wyrównujemy wierzch. Figi kroimy na plastry i układamy na cieście. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około
Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka z budyniem 225font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 450 g mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić(...)części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować ciasto z lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować
kulinarnyswiatdomi
Ciasto wuzetka 296Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Katarzynę Prosińska SKŁADNIKI: Biszkopt: 1. 6 jajek 2. 1 szklanka cukru 3. 1 szklanka mąki pszennej 4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6. 3 łyżki kakao Masa śmietanowa: 1. 1 litr śmietany kremówki 30% 2. 1 łyżka cukru pudru 3. 3 łyżki żelatyny 4. 1/2 szklanki wody Polewa czekoladowa(...)tabliczki gorzkiej czekolady 2. 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: 1. Mały słoik dżemu porzeczkowego 2. Margaryna do wysmarowania formy 3. Bułka tarta do wysypania formy 4. Opakowanie bitej śmietany PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia
Tradycyjna Kuchnia