bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:306/587)

Z tęskonoty za Londynem - scones 202

lubię napychania się bułkami, ale posmakowane w Londynie scones były tak dobre, że jadłam je codziennie. Po powrocie do domu długo o nich myślałam aż w końcu postanowiłam zrobić własne. Scones przygotowałam z delikatnie zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, który trochę zmodyfikowałam. Jednak niewątpliwie nie był to ostatni przepis na scones, jaki wypróbuję. Te maślankowe bułeczki z dżemem własnej roboty...poezja(...)mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cream of tartar 2 łyżeczki cukru 75 g masła 300 ml maślanki 1 jajko Piekarnik rozgrzać do 220 C. Do miski wsypać mąkę, sól, cream od tartar i cukier. dodać miękkie masło. Wymieszać. Dodać maślankę, zagnieść ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkować, tak by było na 4 cm wysokie. Wycinać szklanką lub foremką bułeczki

Humanistka w kuchni
Ciasto z olejem 346

Zachęcam , dobre ciasto. - 6 jaj - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki kakao - 1/2 szklanki oleju - 2 i 1/2 proszku do pieczenia Na formę 24 cm Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, chwilę to trwa, ale warto. Do ubitej masy, ciągle ubijając dodaj stopniowo olej i przesiane mąki z proszkiem(...)pieczenia.   Połowę ciasta wylej do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, a drugą wymieszaj z przesianym kakao. Wylej na białą masę i wymieszaj widelcem lub łopatką, powstanie wtedy marmurkowy wzorek. Piecz w 190° góra-dół przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Smacznego . CMOK

Pasje Jolki
Ciasto miodowo – orzechowe 441

dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych   Składniki polewy: 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (70 % kakao) 1 łyżeczki masła 200 ml śmietanki kremówki(...)Garść uprażonych orzechów laskowych do dekoracji   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać bułką tartą. Nadmiar bułki tartej strzepnąć. Mąkę przesiać z proszkiem do jednej miski. Wymieszać ze zmielonymi orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować. Nie przerywając

Moja Delicja
Kluski leniwe 182

danie dla leniwych ;] robi się je bardzo szybko i jest bardzo smaczne oto przepis: Składniki: - 1/2 kg twarogu - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Utrzeć łyżką twarożek wsypać mąkę i  cukier i dobrze wymieszać. Jajka rozbić i wlać do masy twarogowej i dobrze wyrobić łyżką. Ciasto nie może być ani za twarde(...)rzadkie w razie potrzeby dodać więcej mąki. Na gotującą się osoloną wodę łyżką formujemy kształt i wrzucamy, gotujemy aż do wypłynięcia. Po ugotowaniu podawać z roztopionym masłem z bułką tartą i cukrem. Smacznego! Ciasto przed gotowaniem

Tanio szybko zdrowo
Jagodzianki z kruszonką 180

U mnie niebo jest lekko zachmurzone i dobrze, bo można chwilę odetchnąć. W wolnej chwili podam przepis na jagodzianki z kruszonką. Przepis wzięłam z  TEJ

Na słodko lub wytrawnie
Babka ucierana z malinami 163

cukru 16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie) 200 g miękkiego masła lub margaryny 4 jajka 4 łyżki rumu 250 g malin Cukier do posypania Sposób wykonania: Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło(...)połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu babki posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
ŚMIETANOWE CIASTO Z MALINOWYM MUSEM 275

Lekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto. Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli

Walijskie Pichcenie
Makowiec na kruchym cieście 499

zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka octu.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz(...)czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.  Masa makowa:  puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić

Z miłości do słodkości
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 231

Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce(...)dużych oczkach 300 g pieczarek, pokrojonych w kostkę jedna duża cebula pokrojona w kostkę olej rzepakowy do smażenia sól pieprz czosnek granulowany *dodatkowo: białko do posmarowania bułek Przygotowanie: Kapustę i marchewkę ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Pieczarki i cebulkę podsmażyłam na rozgrzanej patelni, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem. Do kapusty dodałam pieczarki z cebulką i dokładnie wymieszałam. Drożdże i cukier

Kulinarny Pamiętnik
Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta 218

Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i

Magiczne Życie Marty
Majonezowa babka cytrynowa 234

ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1 szkl. cukru3 łyżki majonezu4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy.  Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku(...)masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 277

mleka skondensowanego 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g masła Przygotować kruszonkę, rozcierając miękkie masło z cukrem i mąką pszenną. Wstawić do lodówki lub zamrażarki. Mleko wymieszać z mlekiem skondensowanym i podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie może być gorące. Odrobiną tego mleka zalać drożdże, rozprowadzić i odstawić na około(...)świeżych porzeczek i obsypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C lub 160 *C z termoobiegiem i piec przez około 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na wynos , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , kruszonka , mleko skondensowane , porzeczki

https:KKuchniaMniam
Domowe bułki owsiane - yummy :) 159

jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście w świecie bułek :) Jeśli mielibyśmy określać to raczej jak Piast Kołodziej, ale za to jaki miły i porządny z niego gość. Takie też są nasze bułeczki. Trochę jak Kołodziej, a trochę jak Maciej(...)był idealny. Starczy już opisów przyrody w stylu tolkienowskim hehe, teraz konkrety i zacznijmy od dokumentacji fotograficznej :) Rustykalne owsiane bułeczki  Składniki: 300 g mąki owsianej 200 g mąki pszennej 2 łyżki płatków owsianych 30 g drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżki soli  ziarenka sezamu W misce rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem i dwoma łyżkami mąki

vegetanie
Odrywany chlebek pizza 216

miękkiego masła 2 jajka 1 łyżka ziół prowansalskich   Dodatkowo: 10dkg chudej szynki 10dkg sera żółtego 10dkg sera mozzarella 1pół szklanki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki   *** Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką(...)DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ PUSZYSTE BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY

Blog z Apetytem
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 196

pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego jednak nie sposób odtworzyć. Zdecydowaliśmy się więc na bułki, ale żeby nie było tak prosto, miały to być bułki domowe. Uznaliśmy, że panini (a więc małe chlebowe bułeczki) sprawdzą się tutaj wyśmienicie. Przepis na panini zaczerpnęłam z Moich Wypieków . Przygotowałam je ściśle wg wskazanej tam receptury (poza(...)małych ilości na zaczyn…. no i niewątpliwie czas, jaki trzeba im poświęcić….. ale udało się, wyszły pyszne! Częstujcie się więc i delektujcie:) Zaczyn: 100 g mąki pszennej chlebowej (dałam typ 00, do pizzy) 2,5 g soli 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek pół łyżeczki mleka 70 ml wody 1 g suchych drożdży Ciasto: 600 g mąki pszennej

Smaki Na Talerzu