łyżki mąki pszennej -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka kakao -2 łyżki masła -4 łyżki mleka DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto: - 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Na pianę: - 5 białek - szczypta soli - 1 niepełna szklanka cukru - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - ok. 1 kg śliwek - 2 łyżki cukru - 4 łyżki domowej bułki tartej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie
Apetyczna babeczkajajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Di gotujemąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, 100g cukru, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżka miodu, łyżka mleka. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch
Z miłości do słodkościUpiekłam następny chlebek tym razem z otrębami i taki na dwie osoby można powiedzieć jedni]o dniowy bo zostanie zjedzony tego samego dnia. Taki około półkilogramowy
Różowa kuchniaprostu pyszota. Ciasto naleśnikowe: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol woda 400 ml mleko 500 ml jajka 2 szt pól łyżeczki soli olej 50 ml proszek do pieczenia 1 łyżeczka Farsz: 1 kg kapusty kiszonej grzybki suszone 1 garść przecier pomidorowy 1 łyżka olej do duszenia sól, pieprz Dodatkowo: jajka 2 szt bułka tarta jako panierka Wykonanie ciasta
Różowa kuchnia300g mąki pszennej, 50g masła, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Z miłości do słodkościNastępnie dodajemy mąki pszennej, sól, kminek i wyrabiamy na jednolite, gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy go na ok. 14-16 części. Z każdego kawałka ciasta wałkujemy krążek o średnicy ok. 15 cm. Na środek nakładamy łyżkę kapusty, obrzeża ciasta łączymy jak sakiewkę i stroną sklejonego ciasta układamy bułkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (będą
Moniki Smakołykiszklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, łyżka octu jabłkowego, szczypta soli. Białka ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Z miłości do słodkościPuszysta chałka idealna do kawy lub herbaty, na śniadanie lub podwieczorek, dzięki dodatkowi dyniowego puree wilgotna i świeża nawet następnego dnia. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej
Słodka Kraina Wypiekówdodać przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy(...)pieczenia 4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 45 minut. 5. Aby dodać ciastu jeszcze więcej zdrowia można dodać do mąki łyżkę otrąb pszennych. 6. Po wystudzeniu ciasta posyp cukrem pudrem z cynamonem
AZgotuj!Składniki: bagietka pszenna ser mozzarella pomidorki koktajlowe olia z oliek czosnek mieszanka sałat Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w talarki.Każdy z osobna skrapiamy dobrą oliwą i smarujemy czosnkiem. Zapiekamy piekarniku aż się ze złocą. Na wierzch układamy ulubione dodatki.U mnie ser mozzarella,pomidorki koktajlowe i sałata. Na zdjęciu poniżej wykorzystuję bułkę i ser kozi. Smacznego! Ten i inne
Wielki apetytbabka drożdżowa Składniki: 350g mąki pszennej 100g cukru (ja dałam 70g zwykłego i 30g domowego cukru z wanilią) + 1 łyżeczka do rozczynu 100g masła 100ml mleka lub wody 5 żółtek 35g drożdży świeżych 80g rodzynek 40g kandyzowanych owoców i skórek owocowych (tzw. mieszanki keksowej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: - składniki powinny
Smakołyki BerenikiChrupiące i rumiane paluchy, z przyprawami jakimi lubimy. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi, banalnie proste wykonanie! Składniki: 25 dag dobrego wiejskiego twarogu 25 dag masła
Apetyczna babeczkaMięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy
Domowa cukiernia Ewy