bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:288/587)

Norweskie bułeczki cynamonowe 217

Smaki dzieciństwa! Te bułeczki bardzo często kupowałam w pobliskiej piekarni i zajadałam ze smakiem ;D Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie każdego, bez wyjątków... ;) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
buła drożdżowa 176

  Drożdżowa buła z waniliową kruszonką Taka buła, nieważne czy podana z domową konfiturą, twarogiem, masłem czy miodem, zawsze zachwyca delikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem

Miód i pieprz
Maślane rogaliki śniadaniowe 241

Rogaliki jak z najlepszej piekarni! Puszyste, delikatne i niezwykle maślane. Ze szklanką gorącego mleka na pewno umilą Wam poranek ;) Polecam! Składniki:(na około 12 rogalików) Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Wytrawne gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem 198

gofra chwytacie zamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją.  Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak 1 jajko 100 g startego żółtego sera ( może być gouda) pęczek posiekanego szczypiorku 100 ml mleka 50 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku odrobina oleju

Niezły Młynek
Słodkie środy - Murzynek z bitą smietaną i czekoladową pajęczyną 346

SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa biała polewa mleczna tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta do foremki  PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 190

sypkiej stewii)100 g masla150 g maki pszennej pelnoziarnistej (lub zwyklej bialej)50 g maki ziemniaczanej1,5 lyzeczki proszku do pieczeniaWierzch ciasta:2 lyzki platkow migdalowych120 g cukru3 bialka Nalozenie owocowe:1 kg owocow1 budyn waniliowy (lub 2 lyzki m. ziemniaczanej+cukier waniliowy)2-4 lyzki cukrudodatkowo:2 lyzki mielonych migdalow lub bulki tatrejPRZYGOTOWANIE :Suche skladniki na spod ciasta wsypac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nadział babę na pisiorka 215

średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku  Wykonanie:  ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec

bastalena
Bułeczki ekspresowe 180

Przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj... 240 ml mleka 120 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka)  55 g masła

Moje domowe kucharzenie
Cebularze 112

pochodzi z rewelacyjnej książki Piotra Kucharskiego „Chleb, domowa piekarnia”. Polecam! Składniki: Zaczyn: 10 g drożdży 100 ml wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 750 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody Dodatkowo: 2 duże cebule 2 łyżki oleju  3-4 łyżki maku sól i pieprz 1 białko (do posmarowania) Przygotowanie(...)każda po około 100 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki, następnie spłaszczyć i rozciągnąć ciasto ze środka na boki, aby po bokach powstała obwódka. Do środka nałożyć nadzienie cebulowe. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. 5.  Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 250 st.C około

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki do odrywania z garnka żeliwnego 147

buchty - bułki do odrywania z ziołami prowansalskimi, kminkiem i miodem. Bardzo fajnie puszyste, i o dość sporych dziurach w cieście. Samo ciasto jest dość luźne, i trochę klejące przy wyrabianiu, ale dzięki temu potem w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza, a samo ciasto jest puszyste. Sprawdźcie listę składników i pieczemy ;-) SKŁADNIKI: - 1 paczka drożdży instant - 400 g maki pszennej tortowej(...)Garnek odstawiamy na 20 do 30 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy u mnie 165 stopni C, grzanie dół + termoobieg (piekłam na połówce piekarnika - Dual cook- i niestety góra bułek aż dotykała "sufitu", więc piecz na całej powierzchni piekarnika) Odrywaj kawałek i życzę smacznego! ;-))) Podoba Ci się mój przepis, udostępnij go proszę na swoim Facebooku. Zapraszam Cię do śledzenia mojej

SMYKWKUCHNI
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 216

miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać(...)małym uchwytem, ozdobić płatkami owsianymi, posypać makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić.SKŁADNIKI : na 3 lub 4 mniejsze miseczki650 g mąki pszennej (użyłam 550 )2 łyżeczki soli1 łyżkę cukru2 łyżki oliwy 7 gram drożdży suchych 425 ml ciepłej wody 1 żółtko plus 2 łyżki mleka do posmarowania płatki owsiane

Basia w kuchni
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 143

chleba, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a przyrządzenie go zajmie Wam dosłownie kilka chwil Składniki: – 350g mąki żytniej (typ 720) – 100g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml ciepłej wody (około 40 stopni C) – 8g drożdży instant (2 czubate łyżeczki) – 2 łyżeczki miodu – 1 łyżka oliwy z oliwek(...)godzinę. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na około 45-50 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Można dodatkowo posypać bułką tartą.Zwilżyć dłonie wodą, wyrównać wierzch bochenka i posypać ziarnami. Foremkę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około

Smaki Armine
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 165

smaczne!  Pamiętajcie jednak, że gdy pieczecie je z mrożonymi owocami czas jaki muszą spędzić w piecu zdecydowanie się wydłuża!!! ja nie wpadłam na to by wykonać test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony.  Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie(...)upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu i rosły, i rosły... :P Zawijaki wygnanowskie 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli 3 jajka 300 g umytych owoców (wiśni, jagód, jeżyn, mogą być również mrożone ale wówczas wydłuża się czas pieczenia) Z drożdży, 60 ml ciepłego mleka, łyżki cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczna babka piaskowa + filmik 145

kilka kropel aromatu do ciasta (polecam rumowy) 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka cukier puder do posypania Wykonanie: 1. 250 g miękkiego masła ucieramy z niepełną szklanką cukru, na puszystą masę. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, i 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem dodajemy paczkę cukru waniliowego i kilka kropel aromatu (polecam rumowy). 4. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy stopniowo zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. 5. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez ok. 45-50 minut

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania