bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:279/587)

LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 211

gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków - mają już, siłą rzeczy, mniej wody w sobie, a więcej skrobi. Uff, mam nadzieję, że o wszystkim Wam napisałam, więc zaczynajmy... :) SKŁADNIKI: 2,5 kg mącznych ziemniaków 25g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej) sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
ŚLIWKOWE CIASTO Z DYNIĄ I PUSZUSTĄ PIANKĄ 217

dynia – 1 średnia sztuka śliwki – 6 sztuk mąka pszenna – 300 gram – 1½ szklanki jajka – 4 sztuki cukier – 230 gram olej słonecznikowy– 1 szklanka – 200 ml proszek do pieczenia – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki mleko – 250 ml olejek waniliowy – kilka kropel ( można pominąć ) margaryna do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy PRZYGOTOWANIE : Dynię otworzyć i wydrożyć

kuchniabellissima.wordpress.com
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem 203

Dziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy. Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150

Różowa kuchnia
Ciasto podwójnie czekoladowe 172

szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Pączki pieczone 257

być z piekarnika! Myślałam, że będą smakować jak bułki z marmoladą. Jednakże pomyliłam się, po naciśnięci powracają na swoje miejsce, marmolada nie wypływa, a dodatkowo są o wiele zdrowsze od pierwowzoru, a wraz z lukrem to kompozycja doskonała! :) Składniki: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej + do podsypywania 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli

Piekę, bo lubię
PUSZYSTA, MARMURKOWA BABKA NA MAJONEZIE 186

puszystości. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąką ziemniaczana oraz proszek do pieczenia .Następnie ciągle ubijając dodajemy majonez. Jeszcze chwilę ubijamy po czym dzielimy ciasto  na 2 części: do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do 2 aromat cytrynowy. Mieszamy. Foremkę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką (lub bułką tartą). Wlewamy ciasto na przemian - warstwa jasnego

Walijskie Pichcenie
Chleb z pestkami dyni 149

  Pachnie chlebkiem i pieczonymi pestkami dyni . Tym razem ziarna królują, jest ich sporo. Taki pyszny chleb można zjeść z wędlinką czy powidłami .     

Różowa kuchnia
Zimowa szarlotka z żurawiną 177

Ciasto   250 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła

sierotka maRysia w kuchni
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 119

łyżeczki cukru Z tych składników robimy zaczyn, najlepiej jeśli wszystkie składniki mają temp. pokojową, albo mieszaninę podgrzewamy do 37 stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 jabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli(...)rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 9 sztuk dosyć pokaźnych wymiarów. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku przez

MamaOskarka
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 159

tego wczoraj zarabianego chleba są włoskie drożdżowe bułki z rozmarynem i rodzynkami. W mieszkaniu wciąż unosi się zapach rozmarynu :) Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki owsianej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka pomarańczowa 133

Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki stopniowo dodaję do masy jajecznej. 2. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Mieszam. 3. Do ciasta dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Mieszam. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 50-55 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowy chleb ala Focaccica najlepszy !!! 123

Dziś upiekłam pyszny domowy chrupiący chlebek. Na końcu trochę o  wartościach odżywczych oliwy z oliwek. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu: Składniki na ciasto: - 3

Tanio szybko zdrowo
Pizza ze szpinakiem 142

ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę, nie zastanawiałam się dłużej, co by tu wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu   Kwestia Smaku .  Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

pink envelope
Bułki z pieczarkami 169

Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig  :) Przepis wzięłam od  Doroty   Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju

Na słodko lub wytrawnie
Tort migdałowy 163

będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.piec

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania