bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:270/587)

Kruche z budyniem i kiwi 147

składnikiciasto* 3 szklanki mąki pszennej* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 1/2 szklanki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka octubudyń* 3 budynie śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną

Mix smaku
Drożdżówki z jagodami 253

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony.  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam

Zabawa smakiem
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 150

błonnik, witaminy A, E. Zawiera więcej białka niż zwykła mąka pszenna. A po dodaniu dwóch łyżeczek octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej - wedle uznania) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 gramów(...)roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bolillos - meksykańskie bułeczki 162

letniej wody  1 łyżka miodu  Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej  1 1/2 łyżeczki soli  1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego)  [ dałam olej z awokado] 1 łyżka(...)części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190ºC (z parą), przez około 30-35 minut. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja

Moje domowe kucharzenie
Słodkie bułki z budyniem 173

szybką sesję kulinarną. Zabrałam bułki na podwórko, bo już słońce zaczynało zachodzić. Cóż, tak się złożyło, że mój syn już zgłodniał, bo jak tylko zobaczył mnie z drożdżówkami, to nie chciał odpuścić. I tak też zamiast sesji drożdżówek, mam sesję syna ;-) SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)Następnie krótko zagnieść i podzielić na części, każda o wadze 110 g. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć ręką, na środek nałożyć sporą łyżkę budyniu i zlepić naciągając ciasto do góry. Bułki układać na podsypanej mąką ziemniaczaną blaszce sklejeniem w dół (pomiędzy bułkami należy zachować odstępy). Tak przygotowane bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 20-30 minut. Piekarnik

Passions hobbies life
Knedle z truskawkami 149

ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem. Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem(...)ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła sól Owoce jako nadzienie Instructions Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na ciepło ugniatamy lub zimne traktujemy praską. Ze składników zagniatamy ciasto. Urywamy kawałek ciasta, wkładamy do środka owoc, zalepiamy nadając kształt kuli. Gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą zezłoconą na maśle

Mieszam w Garnku
Parzaki w nowoczesnej i tradycyjnej odsłonie, czyli świętujemy tłusty czwartek 143

Sięgnęłam więc do starego zeszytu z przepisami spisanymi jeszcze przez moją babcię i odnalazłam antyczną recepturę na jedyne w swoim rodzaju parzaki. Niektórzy znają je pod nazwą pampuchy, parowańce, bułki lub kluski na parze,  jak zwał tak zwał. U mnie zawsze mówiono na nie parzaki i tak je zapamiętałam :). Postanowiłam wykonać je w dwóch wersjach: tradycyjnej(...)podam Wam przepis na obie z nich, a Wy zdecydujecie, która bardziej do Was przemawia, ja przyznam szczerze, że jestem fanką obydwu :). Składniki:  1 kg + 2 łyżki mąki pszennej 100g drożdży 0.5l + 2 łyżki piwa 0.5 szklanki + łyżka ksylitolu (w wersji tradycyjnej cukru) 10 żółtek laska wanilii (w wersji tradycyjnej cukier waniliowy) 100g oleju kokosowego (w wersji tradycyjnej

Smiling Shrimp
Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem 180

Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką.   SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej(...)można użyć maszyny. Ciasto jest bardzo kleiste ale należy się starać dodawać jak najmniejszą ilość mąki w trakcie wyrabiania. Jeżeli dodamy dużo mąki i ciasto będzie zbite to nasze bułki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na porcje po około

Mohiella
Tarta z figami i serem z pleśnią niebieską 90

serem z niebieską pleśnią . Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, farsz : 6 fig, 200 g sera z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola pikantna), 3 żółtka, 300 ml śmietany 30 % 1 – 2 gałązki rozmarynu, 2 – 3 łyżki bułki tartej lub mielonych orzechów włoskich; Mąkę, pokrojone masło, żółtka i proszek

królestwo garów
Krokiety Gyros 96

szklanki mleka 2 jajka M Czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól 50 ml.oleju ⧪ Farsz ok. 500/600 gram mięsa mielonego dowolnego 150 gram włoszczyzny z porem(użyłam mrożonej 100 gram ryżu  Przyprawa do gyrosa według uznania ok. 1 łyżka sól olej  ⧪ Dodatkowo do panierowania 2 jajka Mąka Bułka tarta Tłuszcz do smażenia krokietów ⧪ Mleko wymieszać z jajkami

Andzia Pichci
Bajkowa szarlotka z bananami 110

Szarlotka z bananami Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) 5 łyżek zimnego masła (82 g) ½ szklanki cukru (110 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego (14 g) 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 12% (24 g) 1 łyżeczka bułki tartej (8 g) Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek

KulinarneImpresje.pl
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO 102

smacznie, prosto!   SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane jajko do posypania sezam HELIO olej i bułka tarta do przygotowania formy (opcja: papier do pieczenia) Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Jogurtowa babka cytrynowa 164

delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie

Smak mojego domu
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 153

białka i żółtka osobno) 120 g mąki pszennej  120 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 czubate łyżki majonezu. 3 łyżki maku otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny. Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi migdałami  Produkty powinny być

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania