Zrobiłam pyszny chlebek , dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny . Całkiem smaczny o chrupiącej skórce . Przepis jest Joasi zainspirowała mnie . Składniki : 350 g
Różowa kuchniamielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta
W Mojej Kuchni Lubięstrony. Składniki na babkę: 225 g masła; 230 g mąki pszennej; 190 g cukru pudru; 4 jaja; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cytryna; 1 pomarańcza; 4 łyżki dżemu pomarańczowego; 50 g rodzynek; 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej; szczypta soli; Wykonanie: Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić z wody
In my kitchentortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki wrzucamy kostke rosolową Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 6-8min. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 łyżki masła i mieszamy aż do rozpuszczenia(...)KOTLETY - składniki: 700 g mielonego mięsa 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka mleko (lub woda) do namoczenia bułki sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania olej do smażenia sposób przygotowania
w mojej kuchnisobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka 4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta A jak to zrobić: Drożdże rozkruszyć
Kuchnia w opałachSkładniki: 1 szklanka mleka 110 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka 20 g drożdży świeżych 1/4 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki pszennej
O kuchni z uczuciemskładnikiciasto* 3 szklanki mąki pszennej* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 1/2 szklanki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka octubudyń* 3 budynie śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną
Mix smakuPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony. Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam
Zabawa smakiembłonnik, witaminy A, E. Zawiera więcej białka niż zwykła mąka pszenna. A po dodaniu dwóch łyżeczek octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej - wedle uznania) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 gramów(...)roboty i posypuję bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comletniej wody 1 łyżka miodu Drożdże wsypać do mąki, dodać wodę i miód. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego) [ dałam olej z awokado] 1 łyżka(...)części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190ºC (z parą), przez około 30-35 minut. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja
Moje domowe kucharzenieszybką sesję kulinarną. Zabrałam bułki na podwórko, bo już słońce zaczynało zachodzić. Cóż, tak się złożyło, że mój syn już zgłodniał, bo jak tylko zobaczył mnie z drożdżówkami, to nie chciał odpuścić. I tak też zamiast sesji drożdżówek, mam sesję syna ;-) SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)Następnie krótko zagnieść i podzielić na części, każda o wadze 110 g. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć ręką, na środek nałożyć sporą łyżkę budyniu i zlepić naciągając ciasto do góry. Bułki układać na podsypanej mąką ziemniaczaną blaszce sklejeniem w dół (pomiędzy bułkami należy zachować odstępy). Tak przygotowane bułki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 20-30 minut. Piekarnik
Passions hobbies lifeciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem. Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem(...)ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła sól Owoce jako nadzienie Instructions Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Na ciepło ugniatamy lub zimne traktujemy praską. Ze składników zagniatamy ciasto. Urywamy kawałek ciasta, wkładamy do środka owoc, zalepiamy nadając kształt kuli. Gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą zezłoconą na maśle
Mieszam w GarnkuSięgnęłam więc do starego zeszytu z przepisami spisanymi jeszcze przez moją babcię i odnalazłam antyczną recepturę na jedyne w swoim rodzaju parzaki. Niektórzy znają je pod nazwą pampuchy, parowańce, bułki lub kluski na parze, jak zwał tak zwał. U mnie zawsze mówiono na nie parzaki i tak je zapamiętałam :). Postanowiłam wykonać je w dwóch wersjach: tradycyjnej(...)podam Wam przepis na obie z nich, a Wy zdecydujecie, która bardziej do Was przemawia, ja przyznam szczerze, że jestem fanką obydwu :). Składniki: 1 kg + 2 łyżki mąki pszennej 100g drożdży 0.5l + 2 łyżki piwa 0.5 szklanki + łyżka ksylitolu (w wersji tradycyjnej cukru) 10 żółtek laska wanilii (w wersji tradycyjnej cukier waniliowy) 100g oleju kokosowego (w wersji tradycyjnej
Smiling Shrimp