bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:375/587)

Krucha tarta ze śliwkami 117

smaki dzieciństwa to coś najwspanialszego.  Tarta ze śliwkami zerwanymi z własnego ogrodu i śmietaną od swojskiej krowy to czyste błogosławieństwo.  Składniki:  ciasto 300 g mąki pszennej 200 g masła 1 płaska łyżeczka cukru 1 jajko śliwkowe wypełnienie   4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku 3 łyżki zimnej wody  1 kg wydrylowanych śliwek(...)posiekać nożem, następnie szybko zagnieść na kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, nakłuć widelcem i piec ciasto w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut.  śliwki przełożyć do garnka i zasypać cukrem, następnie zasypać cukrem i gotować na małym

Niezły Młynek
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 176

inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą - tę domową. Ciasto robię jakie chcę, jeśli chodzi(...)ziołami. Są delikatnie wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy.  Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana mielona bazylia i oregano - opcjonalnie, do woli, ciasto będzie

Zasmakuj Kuchni
Ciasto słonecznikowy karmelek-z prażonym słonecznikiem i kremem karmelowym 297

łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej MASA 2 budynie karmelowe 40g 8-10 łyżek cukru 2 łyzki mąki pszennej 1 litr mleka 250g masła lub margaryny SŁONECZNIK PRAŻONY 300g słonecznika 120g masła 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 0,5 szkl cukru pudru PONCZ 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka(...)żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko delikatnie miksujemy, na koniec dodajemy olej-miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wylewamy masę. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni. Studzimy, ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. MASA  Mleko wlewamy do gara. Zostawiamy tylko około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort czekoladowy 142

domową masą cukrową  i czekoladowymi serduszkami. Duma mnie rozpiera i powoli odżywam po imprezie. ;) Proporcje na blaszkę o średnicy 26cm. 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Decomorreno 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 4 łyżki kakao Decomorreno 400 gram masła 4 łyżki śmietany(...)ubijać. Do sztywnej piany dodać pojedynczo żółtka i krótko wymieszać. Mąki z proszkiem i kakao partiami przesiać do miski i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć dno papierem do pieczenia a tylko boki nasmarować. Przełożyć ciasto biszkoptowe do blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40 minut, do suchego patyczka, ale nie nakłuwać

Czerwony Gupik
Chlebek kukurydziany na maślance 125

najbardziej wilgotny, a zarazem puszysty chlebek kukurydziany, jaki kiedykolwiek jadłam. To zasługa dodanej maślanki. Składniki: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 11/4 szklanki mleka ¾ szklanki oleju 3 jajka ½ szklanki maślanki 1 puszka kukurydzy tłuszcz do formy Wykonanie: Wymieszać wszystkie suche(...)utrzeć mikserem. Następnie wsypać pokruszone orzechy, kukurydzę i ponownie wymieszać. Przelać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Polecam inne przepisy na domowe chleby, bułki, drożdżówki

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem 163

Składniki na ciasto: 5 średnich ziemniaków- ugotowanych 1 jajko 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej około 3 łyżek mąki pszennej sól, szczypta gałki muszkatołowej składniki na farsz: 10 dag świeżego szpinaku 5 dag żółtego sera  około 10 dag sera białego 5 ząbków czosnku masło klarowane do smażenia sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko(...)być ciut luźniejsze Rozwałkować rękoma i odkrawać po kawałku na taką wielkość, by po ułożeniu farszu na środku móc sklejać na niewielkie kotlety Maczać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano. Przygotowanie farszu: Umyty szpinak pokroić dość drobno i podsmażyć na maśle, dodać przecisnięty czosnek oraz pokruszony biały ser Wszystko składniki wymieszać i podsmażyć

Proste Potrawy
Babka z serkiem mascarpone 210

Lekko wilgotna, nie za sucha, nie za słodka, rewelacyjna!  W Biedronce znajdziecie właśnie promocję na Silikonowe formy na babkę.   Składniki:   4 jajka,  2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  170g masła lub margaryny,  łyżka cukru waniliowego,  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g serka mascarpone,  biała polewa do dekoracji (użyłam Helio(...)się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp. 160st. Ostudzić i polać polewą

Z miłości do słodkości
Królowa ciast Karpatka 151

Wyrobiłam ciasto na bułki i tak siedzę i myślę co zrobić w te dwie godziny wyrastania drożdżowego(...)Ciasto podałam x 2 ponieważ na taką dużą blachę robię dwa razy blat ,więc potrzebna jest podwójna porcja składników - 1 szklanka wody (250 ml) x 2 - 1 szklanka mąki pszennej typ od 400 -550 ( u mnie 550) x2 - 100 g masła x 2 - szczypta soli x 2 - 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia x 2 - 4 jajka

Wypieki Rene
Ciasto kokosowe bez jajek, bez tłuszczu, z bakaliami 210

dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm: 100g wiórek kokosowych 190g mąki pszennej 180g cukru 300ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dowolne bakalie - u mnie: 1 garść suszonej żurawiny; 2 garście rodzynek; 1 garść kandyzowanych, kolorowych kawałków(...)mleko i dokładnie wymieszać. Na końcu dosypać bakalie i przemieszać krótko łyżką. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym

Grunt to przepis!
Koszyczek wielkanocny 117

W tych ostatnich godzinach Wielkanocy, chciałam wszystkim, którzy zabłądzą na strony mojego dziennika kulinarnego, złożyć serdeczne życzenia spokojnych i ciepłych świąt, przemoczonego do suchej nitki poniedziałku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 154

ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na  ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami ,  buchty z rabarbarem , czy  bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę(...)Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką:  na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli MASA: 2-3 łyżki

Rozpustne gotowanie
Dietetyczne pizzerki 191

Wczoraj wieczorem pochłonęło mnie jedno z moich ulubionych zajęć, czyli przeglądanie przepisów w internecie, bardzo dawno tego nie robiłam! znalazłam przepis na chłodnik, który jest właśnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułeczki 166

jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej razowej szklanka wody 15 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki słonecznika trochę słonecznika do oprószenia łyżeczka soli W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże.  W misce umieszczamy mąki(...)czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Mmm Pycha! Zapraszam

NA MOIM TALERZU
Focaccia mocno cebulowa 121

Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego

Apetyczna babeczka
Babka majonezowa 185

Babeczka majonezowa jest bardzo delikatna i puszysta. Można ją wzbogacić dowolnym aromatem lub otartą skórką z cytrusów. składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki majonezu 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny Białka odzielić od żółtek. Następnie białka ubić(...)składniki się połączą dodać majonez. Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Foremkę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować

Monia miesza i gotuje