francuskie - 7160 przepisów (strona:89/478)

TARTA MOJITO 171

Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym 128

Mały eksperyment. Połączyliśmy ulubiony sos kurkowy z ciastem francuskim i wyszła pyszna tarta.  Składniki 500 g kurek 2 duże młode cebule łyżka masła łyżka mąki 400 g śmietany 18 % szklanka mleka łyżeczka roztartego tymianku sól pieprz opakowanie ciasta francuskiego natka pietruszki     Przygotowanie Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w grube talarki, zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem(...)kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia. Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika udekorowałem

R'n'G Kitchen
Pasteis de Nata. 195

spróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu. Podjęłam się tej próby i nie żałuję! To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie... Składniki: ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 100 g cukru 4 żółtka 40 g mąki pszennej sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z jednej(...)oraz skórkę z cytryny umieścić w garnku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać laskę cynamonu i gotować przez 15 minut na małym ogniu (uwaga: łatwo się przypala!). Wystudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem.. Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Parówki w cieście francuskim 391

Parówki zapiekane w cieście francuskim lub taka troszkę inna pizza. Pięknie się prezentuje i dobrze smakuje.  Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika. Idealne na kolacje czy przekąskę na ciepło. Można wykorzystać do tego kabanosy lub inne cienkie kiełbaski. Sos możecie zrobić również swój ulubiony. Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł na takie jedzonko. Składniki 2 ciasta francuskie(...)podnieś kolejne i tak do końca. Żółtko rozbełtać i posmarować ciasto pędzelkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. parówki w cieście francuskim

O kuchni z uczuciem
Błyskawiczne ciateczka z jabłkiem i pizzerki z ciasta francuskiego. 486

łyżek wody do jabłek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  4 łyżki wody do rozmieszania mąki 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia 1 ciasto francuskie 1 ciasto francuskie kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków pomidora ketchup Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę, następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon

Sama słodycz i szczypta chili
WEGETARIAŃSKI OMLET Z WARZYWAMI 451

Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Eliza Reis-Kawka – KOBIETA, KTÓRA TANECZNYM KROKIEM PRZECHODZI PRZEZ ŻYCIE 160

rozpoczęła nowe życie, zbudowała nowy dom w nowym kraju. Mieszka w Gandawie już 17 lat. Jest szczęśliwą żoną i mamą 10-letniego Gabriela i 4-letniego Filipa. Znajomość języka francuskiego, flamandzkiego i angielskiego szybko pozwoliła jej się odnaleźć na gruncie zawodowym i otworzyła nowe możliwości. - Elizo, opowiedz jak wyglądał początek nowego życia tutaj w Belgii? Doktorat męża był powodem wyjazdu(...)kraju. Z uwagi, że posługiwałam się językiem francuskim wybraliśmy Belgię, ale niestety okazało się, że w Gandawie ważny jest też język flamandzki, który dość szybko udało mi się przyswoić. Miałam ogromne szczęście, gdyż już po kilku miesiącach pobytu w Belgii p rowadziłam zajęcia języka francuskiego ze studentami i doktorantami w Centrum Kultury dla Studentów z Zagranicy przy Uniwersytecie w Gandawie

Z notatnika
TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI 178

Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CZEKOLADOWE SMOOTHIE Z DAKTYLAMI 158

Pożywne, energetyczne smoothie w wersji fit, które proponuję Wam na śniadanie lub na podwieczorek.   Dla 1 osoby: ● 150 ml mleka migdałowego (niesłodzonego) ● 100 ml wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 255

Ilość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i wrzucamy bakłażana. Smażymy ok. 5 min. 4. W tym czasie ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nieznacznie rozwałkowujemy, aby wyrównać. 5. Zawijamy boki ciasta do środka. 6. Rozrabiamy jajko z 2 łyżkami śmietany. Za pomocą

Podwójnaporcja
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 212

pomyślała, że taka techniczna zaczepka z mojej strony będzie początkiem tak niezwykłej i wspaniałej przyjaźni. Wyżej wspomniany obcy, a potem już przyjaciel podzielił się ze mną kiedyś przepisem na francuskie cudo. Odkopałam je niedawno w pamięci, przeczesałam dziesiątki naszych wiadomości w poszukiwaniu i przyrządziłam, zgodnie ze wszystkimi wskazówkami, absolutnie przepyszną rzecz! Krucha i kremowa, łagodna i wyrazista zarazem, prosta(...)także jako Placek Lotaryński, pojawił się po raz pierwszy i od razu zawładnął podniebieniami wszystkich jedzących. To było, jak wypieczona podróż na jedną z bocznych uliczek urokliwego francuskiego miasteczka z małymi kafejkami i piekarenkami, przed którymi można usiąść przy niewielkich stolikach i obserwować powoli toczące się życie mieszkańców, zatapiając zęby w pysznym quiche'u :) Zmieszajcie tych kilka prostych składników

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chrzanowe paszteciki z białą kiełbasą 204

wielkanocnego barszczu białego:). Na pewno zaskoczymy gości. Mogą być także przekąską na imprezowym stole. Na pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:).  1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu  1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy(...)farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem.  3. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy majerankiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut. Studzimy i kroimy na nieduże kawałki

Szefowa kuchni
WIOSENNY SERNIK Z TRUSKAWKAMI 173

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ 184

Wegetariańskie danie lub warzywny dodatek do drugiego dania - wedle uznania. Proste i smaczne, szybkie w przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TIRAMISU Z MALINAMI I RICOTTĄ 207

Tym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PARÓWECZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 194

Coś dla wielbicieli parówek ;).Pyszna chrupiąca przekąska dla każdego. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 8 długich parówek najlepiej drobiowych ser żółty tarty ok.120g sezam i siemię lniane do posypania 1 białko WYKONANIE Ciasto francuskie rozwinąć i każdy prostokąt ciasta  i pokroić na osiem prostokątów.Długie parówki przekroić na pół i połówki poukładać na dolnym brzegu kwadratu.Z boku paróweczek położyć

Mała w garnku miesza
KOLOROWE TABBOULEH Z QUINOA 189

Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska