prostu naprawdę nie lubię gimnastyki! MINI TARTY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI, KOZIM SEREM I ORZESZKAMI PINIOWYMI SKŁADNIKI NA 8 MINI-TART 2 płaty gotowego ciasta francuskiego 3-4 średniej wielkości czerwone cebule ocet balsamiczny miód tymianek (suszony lub świeży) sól, pieprz do smaku kozi ser pleśniowy garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce(...)zachował równowagę między słodyczą miodu i ostrością octu balsamicznego. Mieszając co chwilę dusić do momentu aż cebula stanie się pięknie szklista - zajmuje to ok. godziny. Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozłożyć i wyciąć 8 spodów - ja użyłam wycinarki o średnicy 12,5 cm. Na każdym z nich wycinarką o mniejszej średnicy (u mnie 9,5cm) zaznaczyć (uwaga! nie wycinać
KUCHARNIABłyskawicznie się je robi, a smakują naprawdę pysznie. To taki przepis na chrust w wersji light ;) Wykonanie mojego Męża :) SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego cukier puder PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Nożem lub radełkiem kroimy ciasto wzdłuż na ok.2.5 centymetrowe paski. Każdy pasek przekrawamy na 3 części (najlepiej po skosie). Nacinamy po środku i przekładamy
Moje Kuchenne Rewelacjetartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 2 duże słodkie jabłka 1 łyżeczka brązowego cukru szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu (zastąpiłam ziarenkami z nasion) Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru(...)esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy w misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm) i wyklejamy nim dno formy na tartę i boki na wysokość około 1 cm. 3. Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki
My Culinary Artkawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo mielony masło klarowane WYKONANIE Cebulę kroimy np. w piórka(...)małym ogniu. Dodajemy liście laurowe, gałązki rozmarynu i estragonu. Dzięki powolnemu smażeniu będzie jeszcze bardziej słodka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty. Na każdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy
OstryKęsPrzepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych) 1 jajko do posmarowania ślimaczków 100 g masła 80 g cukru pudru odrobina cynamonu odrobina cukru waniliowego(...)rodzynków Wykonanie: Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia
Walijskie PichcenieProsty pomysł na ciasteczka z makiem i orzechami z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego 350g masy makowej z bakaliami 100g orzechów włoskich 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy
Moje Kuchenne RewelacjeDziś zapraszam na wyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego. Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera(...)mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem roztopionym masłem. Ciasto starannie umieściłem w formie, dbając, aby szczelnie przylegało do brzegów naczynia. Nadmiar cista usunąłem za pomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik
Wyprawy kulinarneSkładniki (10 paczuszek): 1 op. ciasta francuskiego 1 słoiczek Nutelli 230g (najmniejszy) 1 żółtko 1. Ciasto francuskie kroimy na 10 równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy łyżkę Nutelli i mocno zaciskamy krawędzie, np przy pomocy widelca. Paczuszki nakłuwamy z wierzchu kilkakrotnie wykałaczką i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem
My Culinary ArtDziś proponuję Wam przepis na kolorową terrinę z kalafiora, marchewki i szpinaku, która może być również dodatkiem do mięsa lub ryby, albo stanowić
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczną zupę krem z cykorii z dodatkiem ziemniaków, sera pleśniowego i orzechów laskowych. Przygotowanie : 20 min. Gotowanie : 15
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMalutkie przekąski na jeden kęs z ciasta francuskiego wypełnionego serkiem z łososiem i rukolą. Szybkie w przygotowaniu - pięknie wyglądają na imprezowym czy świątecznym stole. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 150g łososia w plastrach wędzonego na zimno, 150g serka śmietankowego, rukola, jajko, ziarna sezamu lub inne ulubione Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy a następie składamy pół. Lekko(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy przez 15 -18 minut do zarumienienia. W tym czasie serek kanapkowy mieszamy z rozdrobnionym łososiem. Gotowe ciastka francuskie kroimy na pół. Na jednej połówce wykładamy rukolę, na drugiej łososia z serkiem - składamy dwie części razem
Lena GotujePrażynka Callebaut, nazywana prażynką francuską lub chrupką Callebaut Prażynka Callebaut jest popularnym składnikiem w nowoczesnych słodkich wypiekach, przede wszystkim tortach i deserach, gdzie liczy się zarówno smak, jak i efektowny wygląd. Ten chrupiący dodatek możemy kupić gotowy, ale możemy go także przygotować w domu. Oto przepis na prażynkę Callebaut. Prażynka Callebaut Prażynka Callebaut, znana również jako Pailleté Feuilletine(...)oryginalny francuski dodatek cukierniczy, który występuje w formie lekkich, chrupiących płatków przypominających pokruszone herbatniki . Wyróżnia się delikatnym, karmelowym smakiem, dzięki czemu świetnie komponuje się z deserami. Jest używana do wzbogacenia tekstury i smaku tortów, kremów, musów czekoladowych, past pralinowych czy nadzień do ciast. Jej zastosowanie jest bardzo wszechstronne – można ją dodawać bezpośrednio do mas, kremów lub używać jako chrupiącej warstwy
Gotujemy i jemyKasztany to jeden z symboli jesieni, a we Francji pieczone kasztany to prawdziwa instytucja, ich subtelnemu, delikatnie słodkiemu smakowi trudno się oprzeć. W Polsce może
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProponuję Wam tym razem oryginalny, zdrowy deser bez dodatku cukru, dla miłośników słodyczy, którzy dbają o linię. A także dla amatorów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNiby pizza z ciasta francuskiego z serem, jajkiem sadzonym i boczkiem. Jest to prosty i całkiem smaczny pomysł na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Po całonocnym schłodzeniu w lodówce, kiedy ciasto nabiera nieco wilgoci też jest ok. Natomiast najmniej smaczne jest moim zdaniem w tej fazie pośredniej, krótko po przestudzeniu 1 op. ciasta francuskiego(...)jajek tarty ser cheddar 100 g surowego boczku (cienkie plastry) sól, pieprz Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przenosimy wraz z papierem na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni i nieco podniesie. Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym serem cheddar. Wybijamy jajka, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu. Rozkładamy pokrojony
Smaki Na Talerzu