francuskie - 7160 przepisów (strona:95/478)

Pierożki z ciasta francuskiego z hummusem 147

Kolejna szybka i niezwykle aromatyczna przekąska na karnawał i nie tylko. Efektowna. W sam raz do ręki!  Ciasto francuskie gra pierwsze skrzypce w karnawale, choćby dlatego, że wymaga tylko otwarcia paczki, rozłożenia, pokrojenia, nadziania, upieczenia i tyle! Dziś nadziałam ciasto francuskie hummusem premium z dodatkiem suszonych pomidorów i nadałam całości kształt pierożków! Składniki rolka ciasta francuskiego hummus premium(...)suszonymi pomidorami 1 jajo Rozwinąć rolkę ciasta francuskiego, pokroić w kwadraty. Każdy kwadrat posmarować rozbełtanym jajkiem z solą i pieprzem. Łyżeczką nakładać hummus. Sklejać i dociskać widelcem,smarować jajem. Piec około 10-15 minut w piekarniku. Smaczne są tak ciepłe jak zimne

Z Kuchni Do Kuchni
Przepisy na Sylwestra 545

Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22.  Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23.  Sałatka król imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26.  Strogonow drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno - kakaową 29.  Kruche ciasteczka(...)Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane 35. Rollsy z szynki i awokado 36. Mini pizze z kabanosem, cebulką i kukurydzą 37. Wrapy z kurczakiem, papryką, sałatą

kruche babeczki
Tosty z szynką i serem 219

Tosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CYNAMONOWE PALMIERY CZYLI CIASTKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 118

Palmiery to banalnie proste, szybkie i pyszne ciasteczka zrobione z ciasta francuskiego. Swoim kształtem przypominają palmy stąd ich nazwa. Tak naprawdę palmiery można przygotować z przeróżnym nadzieniem w wersji słodkiej i wytrawnej. Dziś przepis na wersję z cynamonem. Takie małe co nie co do kawki ;) Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 1 małe jajko (potrzebna dosłownie odrobina do posmarowania ciasta(...)kopiata łyżka cynamonu (użyłam  cynamon cejloński Skworcu ) * 2 kopiate łyżki cukru trzcinowego (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować cienką warstwą roztrzepanego jajka. Posypać na całości cynamonem i cukrem trzcinowym.  Ciasto zwijać w rulon wzdłuż dłuższego boku do połowy. Tak samo postąpić z drugą stroną ciasta, zwinąć do środka. Nożem kroić ciasto na około

Zrób to smacznie
Kurczak w cieście francuski 225

ok.500g) – 5-6 suszonych pomidorów – 80 sera feta – 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach – suszone oregano, sól i pieprz – ząbek czosnku – 375 g ciasta francuskiego – gałka muszkatołowa, ostra papryka – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Szpinak płukamy, wrzucamy na patelnię i podgrzewamy aż zmiękną liście. Jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy również na patelnię(...)mamy dwa mniejsze filety wtedy nacinamy je lekko tworząc kieszonkę do której wkładamy nadzienie i pomidory. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. na blaszce do pieczenia rozłożyć gotowe ciasto francuskie, które nacinamy po dwóch bokach tworząc paski. Pamiętajmy, że środek ma pozostać w całości. Przygotowany filet/filety kładziemy na cieście. Zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie dociskając łączenia. Jeśli zostanie

I LOVE LIFE
Tort holenderski z kremem Chanitylly i wiśniami 218

będzie. Ale... okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Do wykonania tego tortu potrzeba po prostu trochę czasu, a efekt smakowy spełni Wasze oczekiwania. Składniki: ciasto francuskie mrożone (2 arkusze po 275 g) 3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki Składniki na lukier: 100 g (7 pełnych łyżek) cukru pudru 2 łyżki wódki (można zastąpić rumem(...)żelatynę. Wymieszałam. Krem gotowy. Teraz już można poskładać tort. Na paterze położyłam jeden blat ciasta. Dookoła ciasta zapięłam obręcz tortownicy ale o mniejszej średnicy, czyli 24 cm , ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia się kurczy a tym samym zmniejsza się jego średnica. Ciasto posmarowałam łyżką dżemu,   wyłożyłam na niego masę wiśniową i równo rozsmarowałam.   Na wiśniach rozłożyłam około

Kuchnia u Krysi
Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego 434

pytanie kiedy szykujesz swoją pociechę do szkoły i masz przed sobą wizję kolejnej rozgniecionej kanapki przyniesionej z powrotem do domu. Mam pewien pomysł- sakiewki na słodko z ciasta francuskiego. Nie patrz tak- na słodko zapytasz? Że drugie śniadanie? To i tak nieporównywalnie zdrowsze z tym co dzieciaki kupują w sklepach. Poza tym słodki jest jedynie dżem, więc jeśli użyjesz takiego(...)zdrowsza alternatywa dla drożdżówek czy innych kupnych słodkich bułek , w których nie do końca wiadomo co tak na prawdę się znajduje, poza cukrem oczywiście . Zrobione są z ciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi 12 sztuk

Arbuziaki
Francuskie paszteciki z hummusem i papryką 210

kolokwia w jeden weekend, a wolnego w pracy brak... realizacja mojego marzenia musi się przesunąć... Tymczasem zafundowałam sobie szybką namiastkę tych małych pyszności. A mianowicie paszteciki z..francuskiego ciasta. Składniki -opakowanie ciasta francuskiego -1 czerwona papryka -ok 160g hummusu (można wykonać samemu lub, tak jak ja, użyć gotowego. Do tego celu polecam hummus naturalny firmy Primavika, którego słoiczek idealnie pasuje(...)taką porcję) -żółtko -ulubione zioła Przygotowanie Ciasto francuskie rozwinąć (mrożone wcześniej rozmrozić). Posmarować dość grubo hummusem. Posypać lekko ulubionymi ziołami czy przyprawami. Pokroić na prostokąty (ok 7x10cm). Paprykę umyć, powycinać nasiona, pokroić w paseczki. Na każdy kawałek ciasta kłaść 1-2 paseczki papryki, zawijać. Gotowe paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziołami

Zielona Kuchnia
MUFFINKI Z JEŻYNAMI 234

Sezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem i ajwarem 179

Takie zapiekanki mogą stanowić pyszną przekąskę na domowych imprezach. W smaku są dość ostre za sprawą ajwaru i ostrej czerwonej papryki. Podane na cieście francuskim wyglądają smacznie! 300 g ciasta francuskiego (1 arkusz) 100 g ostrego ajwaru 4 duże pieczarki 60 g camemberta z ziołami 150 g żółtego sera 250 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz(...)pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki kurczaka oraz po kawałku sera camembert. Całość przykrywamy żółtym serem

VioletoweKucharzenie
Strudel z białą kiełbasą i jabłkami 174

zobaczyłam ten przepis Andrzeja Polana w jednym z programów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła(...)miodu Przygotowanie: Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp

Lena Gotuje
Francuskie trójkąciki nadziewane twarogiem i borówkami 148

nadziewane twarogiem i borówkami amerykańskimi ciasteczka powstały zupełnie przypadkiem, gdy nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem owoców, którymi obdarowała nas rodzina. Wymyśliłam więc trójkąciki z ciasta francuskiego i wyszło całkiem smacznie, w każdym razie na deser ciasteczka sprawdziły się idealnie, bo takie świeżo upieczone i chrupiące są najlepsze :) Składniki na ok. 6-8 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)jajko cukier puder   W miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Dorzucić borówki i część z nich porozgniatać widelcem, a część pozostawić w całości, wymieszać z twarogiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę twarogu z borówkami. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć je w poprzek na pół tak, aby powstał trójkąt. Dodatkowo sklejone brzegi

Simply Food
Czekoladowe trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze 155

pudrze obtaczamy dokładanie każdą uformowaną wcześniej truflę i gotowe Przepis bierze udział w konkursie ” Cukier z głową ” i tym samym zawiera lokowanie produktu. Zapraszam na stronę uczymyjakslodzic.pl Francuskie rożki z jabłkami Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka

NiePieprz.pl
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z ZIOŁOWYM SERKIEM „SARASSOU” 145

Placuszki z tartej cukinii i ziemniaków, podane z serkiem śmietankowym wymieszanym z ziołami, które Wam dzisiaj proponuję, są zainspirowane regionalnym daniem z Owernii. Tak przygotowany serek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TARTA MOJITO 172

Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska