francuskie - 7160 przepisów (strona:103/478)

WYTRAWNY WIANEK Z CIASTA FRANCUSKIEGO 195

kolację, ale również jako lunch do pracy. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku 1 szalotka drobno posiekana kilka koktajlowych pomidorków przekrojonych na pół 7-8 kulek mini mozzarelli 4-5 plasterków szynki świeża bazylia sól, pieprz 1 żółtko A jak to zrobić: Ciasto francuskie pokroić na paski i ułożyć w formie "słońca" zostawiając pusty środek. Bliżej

Kuchnia w opałach
Ciasto francuskie ze śliwkami 210

ciastka, przekąskę na słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam na blaszkę

kruche babeczki
MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 202

Dziś proponuję Wam prosty i aromatyczny deser z malinami, które uwielbiam.   Przygotowanie 30 min Chłodzenie 2 h   Dla 4-6 osób ● 400 g malin

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami 186

Ciasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem(...)jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet do 2 dni). Polecam, bo warto! składniki 275 g ciasta francuskiego ok 400 g wymieszanych malin i jeżyn  na krem: 1/2 szklanki (ok 120 g) śmietany kremówki (30%)  125 g sera mascarpone  ziarenka z 1 laski wanilii

Stare Gary
Figi - co z nimi zrobić 202

drożdżowe z figami ciasto z figami i serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim figi w cieście francuskim, na słodko Figi zapiekane z czekolada i szynką dojrzewającą Figi zapiekane z gorgonzolą figi zapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów

królestwo garów
POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU 158

Niezwykle prosty sposób na przyrządzenie pomidorków koktajlowych- na sposób prowansalski – z miodem, oliwą z oliwek i tymiankiem. Tak upieczone pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krem ze szparagów 132

dodać do naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można podawać z paluchami z ciasta francuskiego lub grzankami. Paluchy z ciasta francuskiego Składniki:  opakowanie ciasta francuskiego odrobina oliwy do posmarowania  pieprz, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy Wykonanie:  Z opakowania ciasta francuskiego wykrawać

Aromatyczne Podróże
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 182

Przeczytałam książkę Pameli Druckerman „ W Paryżu dzieci nie grymaszą ”. Autorka - amerykańska mama mieszkająca w Paryżu zauważa duże różnice w zachowaniu swojej córki i dzieci francuskich. Sęk w tym, że te różnice wypadają z korzyścią dla dzieci francuskich... Pamela postanawia dowiedzieć się poprzez obserwacje i rozmowy z paryskimi mamami jak to jest, że jej kilkuletnia córka nie potrafi usiedzieć spokojnie(...)drugie. Amerykańska dobra mama musi też obowiązkowo karmić piersią, a krótkie chwile czasu dla siebie odkupić wyrzutami sumienia. Dla porównania jest też metoda paryska, zaobserwowana w przybranej ojczyźnie autorki. Francuska dobra mama dba o siebie, jest zrelaksowana, przesypia całe noce i absolutnie nie widzi sensu karmić piersią dłużej niż kilka tygodni. Mimo to dzieci statystycznie są zdrowsze niż ich rówieśnicy

Posadzone i zjedzone
Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert 213

boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny 1 opakowanie boczku w plastrach 4 świeże figi Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam ciasto francuskie, to co mi zostało, to dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty

kruche babeczki
Mufinki nie na słodko 144

ViolaPassion Mufinki inaczej? Dlaczego nie!!! Znudzony zwykła pizzą? Zapiekanka mało ciekawa! Proszę bardzo, mój pomysł na kolację czy fantastyczną przystawkę. Składniki: 1 Ciasto francuskie 1 papryka czerwona pokrojona drobno w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1/2 szczypiorku pokrojony drobno(...)pieczarek umytych starkowanych na dużych oczkach na tarce 20 dag starkowanego żółtego sera 1/2 mozzarelli pokrojonej w kostkę Sposób: Warzywa wszystkie mieszamy . Dużym kubkiem odciskujemy koła . I układamy ciasto francuskie w formy. Następnie wsadzamy trochę mozzarelli farsz na maxa około 2.5 łyżki na formę, znów mozzarellę i żółty ser. Resztą ciasta zakrywamy nasze mufinki i pieczemy

Viola cooks with passion
TATAR Z POMIDORÓW I AWOKADO 183

Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją   lubią, gorąco polecam! Przygotowanie : 15 min Dla 4 osób 2

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 285

Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź konfiturami własnej roboty. Ja podałam je z borówkami, pokrojonym w grubą

SMYKWKUCHNI
Szparagi z salami z dzika zapiekane parmezanem na francuskim cieście 174

Kilka plastrów salami z dzika 12 szparagów 6 łyżek startego parmezanu 8 łyżek starkowanego miękkiego żółtego sera 2-3 słodkie " baby" papryczki 2 łyżki tłustego mleka Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na 6 części. Smarujemy mlekiem po całości. Zaginamy brzegi z każdej strony około  1 cm . Rozgrzewamy piekarnik Fun 180°C . Podsmażamy salami bez oleju na patelni

Viola cooks with passion
Tosty francuskie z syropem z maślanki. 158

Tosty francuskie są z Francji, a maślankowy syrop? Nie chce mi się przeprowadzać śledztwa, ale jestem niemal pewien, że wymyślili go Amerykanie. Z jakim więc śniadaniem mamy tu do czynienia? Geograficznie - sam nie wiem. Za to wiem(...)pewno, że z dekadencko rozpustnym ;) (Czy to aby nie pleonazm? Marzenka będzie wiedziała!) Tak, czy owak, na taką opływającą słodyczą przyjemność można sobie chyba czasem pozwolić. Należy wręcz! Tosty francuskie podane w taki sposób są po prostu nieprzyzwoicie pyszne. Zrobiłem tę wersję z chałki i polecam szczerze takie rozwiązanie. Chałka świetnie chłonie płyn i trzyma go w sobie. Tosty

zadanie-gotowanie