kokosowy na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa. Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku. Dosmacz solą i pieprzem. Formę wyłóż ciastem francuskim. Jeśli macie okrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są takie fajne puchate brzegi, mniam! Ciasto(...)właściwości. Wyjmij z piekarnika. Buon appetito! Ser Koryciński pięknie się rozpuścił i wmieszał w warzywa. Olej z ostropestu i pesto rosso nadały całości charakteru i mocno zaakcentowały smak. Ciasto francuskie nadało delikatności. Podałam na mojej drewnianej desce zrobionej dla mnie w pracowni rzeźbiarskiej pana Grzegorza. Zajrzyjcie koniecznie do GRACIARNI! U W A G A ! Na hasło Z KUCHNI
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: ciasto francuskie (1 opakowanie 375 g) szparagi (18 szt.) pieczarki (2 duże) sezam (2 łyżki) tofu wędzone (5 dag) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1-2 łyżki) sól woda Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Odcinamy twarde końcówki szaragów. Resztę gotujemy do miękkości. Pieczarki(...)kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy sezam, wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę tofu. Solimy i smażymy jeszcze przez chwilę. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy co kilka centymetrów po 3 szparagi i posypujemy mieszanką pozostałych składników. Przecinamy ciasto pomiędzy grupkami szparagów. Podwijamy brzegi lub sklejamy je ze sobą. Pieczemy w temperaturze
Weganka gotujeCIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować. 8 porcji Przygotowanie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI Dynia jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Lubię ją na słodko i na słono. Przekonałam do niej nawet znajomych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKREMOWA ZUPA Z CYKORII 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPENNE Z SOSEM Z ROQUEFORTA Szybkie, pełnowartościowe danie dla miłośników makaronu, w ten sam sposób możesz przygotować spaghetti. 4 porcje Przygotowanie: ok.15 min. Składniki: 300
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki. 6 porcji Składniki: 1 kg miąższu z dyni
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSMAŻONE TOFU Z POREM Proste danie wegetariańskie zainspirowane kuchnią azjatycką, również bardzo popularną we Francji- dla tych, którzy lubią nieco bardziej egzotyczne smaki. 4
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCURRY Z RYBY Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków. 4 porcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaRISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZABAJONE Z CYTRUSAMI 4 porcje Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 15 minut Chłodzenie: 2 godz. Składniki: 1 różowy grejpfrut 4 pomarańcze 2 mandarynki (wypestkowane) ½ cytryny 6 żółtek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSURÓWKA WITAMINOWA Można by ją również nazwać „sałatką piękności”, ponieważ jest nie tylko bardzo dobra w smaku (wszyscy moi znajomi ją polubili), ale zawiera również dużo
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMINI SZASZŁYCZKI Z KREWETEK I AWOKADO Prosta i efektowna przekąska, idealna na aperitif. 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 18 dużych różowych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska