francuskie - 6660 przepisów (strona:111/444)

Ciasto francuskie z farszem. 131

ząbki czosnku, dwie garście startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Pieczarki i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę pokroić w półksiężyce i razem podsmażyć. Pomidory pokroić w plastry. Jeden placek ciasta francuskiego posmarować ketchupem. Podsmażone pieczarki, kiełbasę i cebulę wymieszać razem z groszkiem, pomidorami, serem żółtym, pieprzem i solą oraz wyciśniętym czosnkiem. Wyłożyć farsz na ciasto, obłożyć plastrami salami ( dwa plastry zostawić(...)wszystkie składniki położyć drugi placek ciasta francuskiego i dobrze skleić z dolnym ciastem. Na górę położyć salami, pokrojone na cztery części. Piec na papierze do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180stopni) przez ok.35min.      Smacznego

W kuchni u Moniki
Szparagi w cieście francuskim 184

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 28 szparagów ( u mnie to były dwa pęczki), 2-3 garście startego sera żółtego, sol, pieprz, 1 jajko. Przygotowanie: Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w paski. Ser żółty rozsypać po cieśćie. Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Posolić i popieprzyć, a następnie zawijać w paski ciasta francuskiego. Zawinięte szparagi układać na blaszce wyłożonej

W kuchni u Moniki
Nadziane francuskie koperty 157

zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej

Kuchnia w czekoladzie
Figi, ser kozi i ciasto francuskie 165

składników. Bardzo łatwo je przygotować. Dobrze wyglądają na stole i dobrze smakują. ciasto francuskie ser owczy figi miód Nie za często korzystam z gotowców, wyjątek robię dla ciasta francuskiego, kiedy szybko chcę przygotować coś smacznego :) Ciasto pokroić

Polska Zupa
Pasteis de nata 167

bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki (zmniejszone do połowy): 375 g ciasta francuskiego 250 ml mleka sok z połowy cytryny (w przepisie jest skórka) pół laski cynamonu 30 g mąki pszennej 250 g cukru (sugeruję mniej) 125 ml wody 4 żółtka Ciasto francuskie rozwinąć i pozbyć się papieru ze środka. Ciasto ponownie zwinąć. Podzielić na 12 krążków

Weekendy w domu i ogrodzie
Beza. Wszystko co najważniejsze 268

powinniśmy zacząć dodawać cukier. W wielu przepisach spotykam się z użyciem do bezy cukru pudru, jednak moim zdaniem drobny cukier daje nad bezą lepszą kontrolę. Najczęściej popełnianym przy bezie francuskiej błędem jest sypanie zbyt dużych porcji cukru na raz. Nie, beza szybciej się dzięki temu nie ubije. Nie ustabilizuje i będzie rzadka. O tak, macie jak w banku, że Wasza(...)ostry ślad. Można ją już formować, wyciskając na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) szprycą, rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką lub np. dwoma łyżkami Prawidłowo upieczone bezy francuskie powinny pozostać jasne. Ich pieczenie to bardziej suszenie – ciasto z wierzchu jest chrupiące i delikatne, w środku powinno pozostać lekko lepkie i ciągnące. Suszymy bezy w niskiej temperaturze – około

Karo in the Kitchen
Szparagi pieczone – w kopercie z ciasta francuskiego 133

się zdobyć. Mają grubość ołówka. Cieniutkie, długie i chrupiące. Umyj je, odłam ich zdrewniałe końce. Są tak cieniutkie i świeże, że nie trzeba ich obierać. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie. Daj mu parę minut poleżeć na blacie, niech się delikatnie ogrzeje do temperatury pokojowej. Rozwijając je, gdy będzie cieplejsze – nie połamiesz go. Pokrój ciasto na 6 równych części – kwadratów(...)szybciej, tak bardzo nie mogę się go już doczekać! SKŁADNIKI 1 pęczek młodych, cieniutkich jak mały kobiecy palec szparagów 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 jajko

Karo in the Kitchen
.1061. sprawozdanie 140

~tosty francuskie z domowego chleba bezglutenowego z duszonymi śliwkami z przyprawą korzenną~ Tostów francuskich nie jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez

breakfast of dreams
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem 122

przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa(...)oleju z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy

Smaki Ewy
Francuskie kwiatki serowe 150

znakomicie  i całość smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze ciepłe skosztujecie to ser miękki poczujecie, można je do barszczu czerwonego podawać, albo sobie same podjadać. Składniki:  2 opakowania ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego Świeży tymianek, Szczypta soli,  Pieprz czarny świeżo mielony do smaku, Suszona Papryczka chili świeżo mielona, 1-2 łyżki czarnuszki, 1 małe jajko. Przygotowanie: Na jedną(...)część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę. Przykrywamy drugą częścią ciasta i za pomocą noża do pizzy kroimy na paski o równej szerokości ok. 2-3 cm. Ciasto przekrawamy na połowę po długości. Każdy pasek delikatnie zwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy ułożyć w dowolnym kształcie, np. kwadrat, serce

Moniki Smakołyki
Tarta z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi 212

pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na piątkowy obiad :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 kawałki upieczonego łososia (wagowo ok. 250 g ) pomidorki koktajlowe 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 4 duże jajka kilka plasterków żółtego sera świeży koperek sól, pieprz Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia. Nakłuć widelcem. Surowe ciasto piec około 15 minut

Ugotować
Makowiec w cieście francuskim 167

Makowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek

Kuchnia co dnia
Czerwony barszczyk z łódeczką z ciasta francuskiego 139

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie pieczarek 1 cebula ząbek czosnku natka pietruszki łyżka oleju gałka muszkatołowa, sól i pieprz barszczyk czerwony Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na 12 jednakowych kwadracików, umieszczamy w formie na muffiny. 2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w krążki i dusimy w rondlu, dodając ząbek czosnku, sól, pieprz(...)gałkę muszkatołową do smaku a na koniec natkę pietruszki. 3. Przygotowany farsz nakładamy na foremki ciasta francuskiego. Pieczemy 15 minut z 220 stopniach. 4. Serwujemy z barszczykiem czerwonym. Moja rada: Kiedy będziecie podawać danie, połóżcie łódeczki z boku na małym talerzyku bo łódeczki szybko nadbierają "wody" i robią się rozmokłe. Jednak

AZgotuj!
Jabłecznik na dwa ciasta 180

robi się tak) i mogłam ciasto wylepić od nowa. Wyszło piękne, prawie się załamałam ale koniec jest z happy endem.  Składniki:  płat ciasta francuskiego płat ciasta kruchego 1,5 kilo jabłek łyżeczka kardamonu łyżeczka cynamonu 3 łyżki żelatyny masło bułka tarta do wysypania tortownicy Ciastem wyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka(...)ogromny słój uprażonych jabłek). Do jabłek dodałam 3 łyżki żelatyny, żeby gdy wystygnie było mięsiste i się nie rozpadało. Na wierz zrobiłam kratkę z ciasta francuskiego. Piekłam 45 minut. Przez pierwsze 30 minut w 180 stopniach a następnie  15 minut w 220 stopniach

AZgotuj!
Cynamonowe koperty z ananasem 131

Składniki: rulon ciasta francuskiego ananas z puszki cynamon gruby cukier białko Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na kwadraty, na każdym umieścić połówkę krążka ananasa, ostrożnie posklejać brzegi. Posmarować białkiem, posypać cukrem i cynamonem. Piec  około 20 minut w 190 stopniach. Przepis pochodzi ze strony White Plate

Moja Galeria Smaku