francuskie - 7160 przepisów (strona:87/478)

Śledzie z miodem i musztardą francuską 241

napisać dopiero przed Andrzejkami. Tylko po kiego grzyba mam czekać jeszcze trzy tygodnie? Zrobię to dziś, tak dla odmiany. Stanęło więc na śledziach. Na śledziach z miodem i musztardą francuską. Parę tygodni temu robiliśmy Toli urodziny w ekipowym gronie. Nie miałam ochoty na żadne kombinacje. Chociaż nie, może i miałabym, ale nie ten czas, spore ograniczenia, no nie. A śledzie(...)znalazło się podczas śniadania. No pyszne. Naprawdę pyszne. Kiedy w ogóle się za nie zabierałam, nie miałam w planie dodawać do nich miodu. Miała być tylko cebula i musztarda francuska. Kroiłam, sparzałam, mieszałam. A potem mój wzrok zatrzymał się na słoiku z miodem. Hm… miód i musztarda? No pewnie. Nie ma szans, żeby to zepsuć. I zdecydowanie tego

Kardamonovy
OWOCOWA SAŁATKA Z TRUSKAWEK I BRZOSKWINI Z PISTACJAMI 94

  Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie deseru, a chcecie zaserwować swoim gościom latem coś lekkiego, smacznego i efektownego, to polecam Wam prosty deser

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka na grilla 117

czasu. Sałatę dębolistną połączyłam z papryką, pomidorkami koktajlowymi, świeżą cukinią i serem feta. Dodałam także prażone pestki dyni, które świetnie skomponowały się ze świeżymi warzywami. Sałatkę doprawiłam lekkim winegretem francuskim . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę na grilla. 20 dkg sałaty dębolistnej garść świeżych listków bazylii 15 dkg pomidorków koktajlowych(...)sera feta 25 dkg papryki (mix papryki czerwonej, żółtej i zielonej) 15 dkg kukurydzy z puszki 3 łyżki prażonych pestek dyni 20 dkg cukinii winegret francuski Jak zrobić sałatkę na grilla. Winegret francuski przygotuj według przepisu TUTAJ . Ja doprawiłam tę sałatkę całą ilością winegretu, który przygotowałam. Sałatę dębolistną opłukać, dobrze osuszyć i porwać w dłoniach na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić

MeCooks
ZAPIEKANKA Z SELERA NACIOWEGO, ZIEMNIAKÓW, MARCHEWKI I POMIDORÓW Z CYTRYNĄ I SEREM 124

  Dla miłośników kuchni wegeteriańskiej i nie tylko, mam dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę warzywną z udziałem kopru włoskiego, marchewki, pomidorów i sera żółtego,  z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami 72

Przepis na tartę obiadową z kurczakiem, brokułem, serem i innymi dodatkami. Składniki ciasto francuskie brokuł (podzielić na różyczki i sparzyć) pierś z kurczaka (pokroić w kostkę dodać sól, pieprz i usmażyć) pieczarki (pokroić i usmażyć z dodatkiem soli i masła) pomidorki koktajlowe (kilka szt. na wierzch) ser żółty (zetrzeć) 2 jajka śmietana ukwaszona lub słodka 200 g Przygotowanie Formę wysmarować(...)wykleić gotowym ciastem francuskim. Dno lekko ponakłuwać widelcem. Dodać wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Brokuł, pieczarki, kurczak. Jajka roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku można też użyć ziół ale to według uznania. Gotową mieszanką zalać składniki co spowoduje że podczas pieczenia wszystko się razem połączy. Na wierzch dodać kilka pomidorków przeciętych na pół i zasypać wszystko

Wasze Przepisy
Francuska karpatka z musem brzoskwiniowo-marchewkowym 111

Klasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 1 jajko cukier olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 800ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowo-marchewkowy: 250ml soku z marchewki  (około 4 marchewki) 350g(...)brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Wykonanie: 1. Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babek aby powstały garby. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 112

oraz czosnku. Nie może ich zabraknąć podczas grillowej uczty! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki piwa 2-3 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól, pieprz liść laurowy 2-3 ziela angielskie Wykonanie: Marynata: W misce mieszamy piwo(...)czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealna propozycja na obiad. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 112

oraz czosnku. Nie może ich zabraknąć podczas grillowej uczty! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki piwa 2-3 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól, pieprz liść laurowy 2-3 ziela angielskie Wykonanie: Marynata: W misce mieszamy piwo(...)czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealna propozycja na obiad. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
KEKS MIGDAŁOWO- CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI PEKAN 132

  Ten energetyczny keks z czekoladą, migadałami i orzechami pekan możecie zapakować do plecaka na pieszą lub rowerową wycieczkę, lub zabrać na piknik. Orzechy pekan pochodzące

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuska zupa cebulowa z grzankami 104

Francuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura. Składniki: ok. 1 kg cebuli 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 50 g masła 3 szklanki wody(...)szklanki bulionu wołowego łyżka mąki świeży tymianek- ok. łyżeczki liść laurowy kilka kromek weki lub bagietki drobno starty ser żółty Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Trzech Króli Galette des Rois 108

czując się jak król. U nas pierwsze dwa kawałki nie przyniosły rozstrzygnięcia i na razie panuje bezkrólewie. Udostępnij Ciasto Trzech Króli Galette des Rois – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 125 g mielonych migdałów 100 g masła w temperaturze pokojowej 125 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2 jajka wielkości L 3 krople aromatu migdałowego skórka starta(...)wmiksować. Na koniec w migdałową masę wmieszać aromat migdałowy, skórkę startą z pomarańczy oraz cały migdał. Masę wstawić do lodówki na 20 minut i równocześnie wyjąć z niej ciasto francuskie, aby się ogrzało i nie pękało podczas rozwijania. Z obu blatów ciasta francuskiego wyciąć takiej samej wielkości koła, używając dużego talerza jako szablonu. Pierwsze koło położyć na blasze wyłożonej papierem

niecodziennikpary
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską 77

Obecnie szkoda czasu na zastanawianie się z czego robić sałatki. Sałatki teraz trzeba robić z pomidorów. Koniec dyskusji. Powstała zatem przepyszna sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską. Już od dawna chodził za mną dressing, do którego użyję tego typu musztardę, postanowiłam w końcu to zrobić. Na blacie w kuchni od paru tygodni stał także olej z pestek dyni, który(...)genialny. Wszystko pięknie zagrało. Wszyściutko. Składniki: pół opakowania mieszanki sałat ze szpinakiem 2 pomidory 1 duża szalotka 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) sól pieprz Pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki

Kardamonovy
Pain d’épices - francuski piernik dla zabieganych 123

cukierników, niemal płakałam ze szczęścia. Miękkie, rozkosznie słodkie i rozpływające się w ustach...jak mogłam wcześniej nie znać tego wypieku? Historia tego ciasta sięga XVw., kiedy pewien kuchmistrz z francuskiego Bourges wymyślił na cześć króla Karola VII pain d'épieces , czyli chleb żytni z przyprawami na miodzie gryczanym. Przysmak tak zasmakował władcy, że niedługo potem rozpowszechnił się na cały kraj(...)się nieco składnikami w zależności od regionu. I tak w Reims używano tradycyjnie mąki żytniej, a w Dijon pszennej, co także wpływało na smak końcowego wypieku. Jednak prawdziwy sekret francuskiego piernika krył się w leżakowaniu w drewnianych kadziach przez dni, miesiące, a nawet lata, co wzmacniało smak i aromat. Od XIXw. zaczęto dodawać do ciasta proszku do pieczenia, co znacznie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Choinka z masą makową 127

końcu weekend. Nie wiem jakiś ten tydzień ciężki był. Chyba przez tą pogodę, bo ciągle szaro, buro i ponuro. Na osłodę i poprawienie humoru polecam choinkę z ciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić(...)dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego masa makowa z bakaliami u mnie Helio 1 jajko 1. Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki). 2. Połowę

kruche babeczki
ŁOSOŚ Z POREM 126

Łosoś w cieście francuskim z porem w nieco innym wydaniu. Tak podany może być ozdobą nie tylko świątecznego stołu.    świeży łosoś atlantycki ( filet ze skórą ) 250 g 1 por 1 pomidor koktajlowy 2 ciasta francuskie po 275 g sól, pieprz cytrynowy , sok z cytryny olej do smażenia jajko do smarowania    Por pokrój w małe kawałki(...)patelni z odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków. Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz. 1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem. Schować do lodówki. Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki. Rozłóż je w odległości

Smaczne moje
Wiosenna tarta ze szparagami i jajkiem 86

Bardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół.  Składniki:  2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego) pęczek szparagów 4 jajka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi umyj i połam(...)pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor.  Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj.  Wszystko

Niezły Młynek
MARMURKOWE BROWNIE Z ORZECHAMI PEKAN 135

Na jesienne desery i podwieczorki polecam Wam przepis na pyszne brownie z serkiem Philadelphia, gorzką czekoladą i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Poduszeczki z ciasta francuskiego z niespodzianką 132

Poduszeczki z ciasta francuskiego z niespodzianką W sam raz dla niejadków, delikatne mięso z kurczaka w przyprawie Gyros z warzywami w cieście francuskim. Składniki: ·        2 opakowania ciasta francuskiego ·        1 pojedynczy filet z kurczaka ·        1 łyżka przyprawy Gyros(...)doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Do mięsa dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki oraz w kostkę ogórki. 3.    Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy każde na 8 kwadratów.   Na każdym kwadracie ciasta układamy po plasterku żółtego sera. Nakładamy po łyżce farszu mięsnego oraz polewamy jedną łyżką ketchupu

Kulinarna Chwila
CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU 97

Słodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Sos pomarańczowy na bazie karmelu, cytrusowy nie za słodki, kremowy i rozpływający się w ustach. Do tego te rajskie naleśniki… Nie mogłam się oderwać. INNE PRZEPISY NA DESERY:   TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY     SERNIK(...)pozostałego sosu dodaj cząstki pomarańczy i chwilę przesmaż. 9. Gotowe naleśniki serwuj z wy filetowanymi cząstkami pomarańczy, polane dodatkowo sosem. Print CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU Słodkie, aromatyczne, zacnie pomarańczowe Crêpes Suzette naleśniki z pomarańczami po francusku. Crêpes Suzette to karmelizowane w sosie pomarańczowym z karmelem przepyszne kąski. Course Breakfast Cuisine French Keyword Crêpes Suzette, Crepes Suzette, Naleśniki

globuskulinarny
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego 94

Czas czytania: 2 min Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub też słodkim. Ciasto jest fantastyczne i przyznam, że do tej poty nie jadłam takiego. Po pierwsze: jest błyskawiczne do przygotowania, nie trzeba czekać, aby wyrosło, co jest konieczne w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy zagnieść(...)ciasto i od razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego! Nadaje się do przygotowania pasztecików z nadzieniem, które będzie idealne do wigilijnego barszczu, farszu mięsnego czy też słodkiego wypełnienia owocowego. Przepis na farsz do pasztecików z kapustą i grzybami jest tutaj . Życzę smacznego! Print Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego

SprawdzonaKuchnia.pl
Ziemniaczana tarta ze śmietaną, pieczarkami, cebulą i ziołami 146

warstwą, którą stanowi śmietana z pieczarkami, cebulą i natką pietruszki. Mi tarta bardzo smakowała i na pewno zagości ponownie na moim stole. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 średnia cebula 100 g pieczarek 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 330 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko przyprawa Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami majeranek, świeżo(...)momentu zagotowania się wody, ziemniaki gotować 15 minut. Po tym czasie odcedzić je z wody i zostawić do ostudzenia. Formę do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem francuskim podwijając boki do góry. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na cieście francuskim zaczynając od zewnątrz i kierując się do środka. Ziemniaki powinny być układane

Passions hobbies life
SURÓWKA Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY I BRATKÓW POLNYCH 178

Ta soczysta, orzeźwiająca, pełna witamin surówka z pomarańczy i marchewki, z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy, miodu, cynamonu, mięty lub kolendry i bratków polnych na pewno

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
O jedzeniu - 'The Wing or the Thigh?', czyli 'Skrzydełko czy nóżka?' 130

Francuska komedia z 1976 roku. W rolach głównych nizastąpiony Louis de Funès i Calouche . Na stronie Rotten Tomatoes film ma 83% aprobaty widowni. I słusznie, bo jest bardzo ciężko nie ulec czarowi znanych komików i nie śmiać się z kompletnie przerysowanych sytuacji i reakcji, tak charakterystycznych dla obojga.    ( zdjęcie ) Charles Duchemin (Louis de Funès) jest niekwestionowanym mistrzem(...)francuskiej kuchni, niezwykle wymagającym i dbającym o najwyższą jakość potraw. Jego książki kucharskie, przewodniki gastronomiczne i programy telewizyjne przyniosły mu taki autorytet, że Akademia Francuska zaproponowała mu członkostwo. Wkrótce kończy jednak 60 lat i przechodzi na emeryturę, dlatego przygotowuje swego syna Gerarda (Coluche) do przejęcia kulinarnego królestwa. Nie wie, że syn nie bardzo chce iść w ślady

Lejdi of the house
MARMURKOWY KEKS CZEKOLADOWO-DYNIOWY 133

W tym szczególnym okresie proponuję Wam dla osłody przepis na marmurkowy keks czekoladowo-dyniowy, które możecie przygotować na świąteczny stół. Jest naprawdę wyborny i oryginalny w

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zapiekane szparagi w cieście francuskim 192

Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany! Szparagi Ciasto francuskiego Mięta Miód Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem Cytryna lub trawa cytrynowa Sól i pieprz do smaku Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy dolne zdrewniałe końce, tak, by nasze szparagi miały jednakową długość. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości(...)szersze niż pięć szparagów i dłuższe od nich. Na ciasto układamy listki świeżej mięty, na nią szparagi, by ich górna część stykała się z górną krawędzią pasków z ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi polewamy miodem i przyprawiamy. Ja użyłem suszonych pomidorów z czosnkiem, ale z powodzeniem możecie użyć i świeżego czosnku i świeżych małych pomidorków. Na koniec trochę trawy cytrynowej

MarcinChef
Walentynkowy torcik cappuccino 150

Walentynkowy torcik cappuccino to szybki deser na zimno w kształcie serca, na ciastkach francuskich. Masę kawową zrobiłam na bazie kwaśnej śmietany i kawy rozpuszczalnej. torcik wykończyłam gorzkim kakao i cukrowymi serduszkami. Cały deser nie jest zbyt słodki. Jest przyjemnie, delikatnie kawowy. Robi się go błyskawicznie. Porcja jest mała, w sam raz dla dwóch osób. Ja deser zrobiłam w kształcie serduszka(...)można go też zrobić w dwóch pucharkach/słoiczkach. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kilka ciastek francuskich z cukrem (użyłam takich poduszeczek posypanych cukrem pudrem) 200g śmietany 12% 1 mały cukier waniliowy 1-2 łyżki cappuccino waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 100ml gorącej wody gorzkie kakao do oprószenia cukrowe małe serduszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Foremkę w kształcie serduszka wyłożyłam

Waniliowe Improwizacje
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 98

Jeśli lubicie połączenie cynamonu i jabłek, to pokochacie ten przepis . Aromatyczne i chrupiące ciastka francuskie wypełnione karmelizowanymi jabłkami oraz budyniem. Całość posypana cukrem pudrem, którym możecie dostosować słodkość do swoich preferencji. Ciastka są idealne na przekąskę do kawy czy kubka ciepłej herbaty. Smakują wyśmienicie zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Moi goście uwielbiają te słodkości! Ciastka francuskie(...)budyniem i jabłkami 300 g ciasta francuskiego ((1 opakowanie)) 350 ml mleka ((1,5 szklanki)) 1 budyń waniliowy bez cukru 2 jabłka 50 g brązowego cukru ((4 łyżki)) 1 łyżka cynamonu 30 g cukru pudru do posypania ((3 łyżki)) Ugotuj budyń z 350 ml mleka. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Jabłka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pokrojone jabłka

Przepisy na widelcu