francuskie - 7160 przepisów (strona:79/478)

Tarta z kurkami i serem ricotta 129

zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek 1 łyżeczka miodu 3 jajka 150 g sera ricotta 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta suszonego tymianku pieprz, sól Kurki(...)całości przesmażamy na oleju, razem z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy łyżeczkę miodu. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. W misce roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy ricottę i całość ubijamy na gładką masę. Solimy, pieprzymy i dodajemy tymianek. Tymianku dosłownie 1 szczypta, nie więcej! Jest bardzo aromatyczny. Na cieście francuskim układamy kurki z cebulą, posypujemy posiekaną natką

Marder&Marder Manufacture
Pieczeń z kurczaka, nadziewana szpinakiem w cieście francuskim 187

Postanowiłam urozmaicić smak szpinaku dodatkiem pieczonej piersi kurczaka. Idealne na obiad :) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka ok 400g szpinaku (może być mrożony) opakowanie sera feta pomidor płat ciasta francuskiego sól, pieprz, papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa bazylia, oregano Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy czosnek (nie może się przypalić). Dodajemy szpinak(...)feta (nie musimy solić, ponieważ ser jest słony). Piersi z kurczaka myjemy. Jedną część delikatnie smarujemy oliwą i bazylią z oregano oraz solą. Kładziemy tą częścią kurczaka na ciasto francuskie. Na niedoprawioną część kurczaka wykładamy przygotowany szpinak. Delikatnie zwijamy kurczaka oraz ciasto francuskie (zlepiamy). Przewracamy na drugą stronę (na papierze do pieczenia) tak, aby łączenie ciasta było

ChilliJemy
Francuskie koperty z jabłkami 133

francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie talarki. Skrapiamy je cytryną. Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka dodajemy do miski z cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3 minuty. Ciasto francuskie

ChilliJemy
Tarta szpinakowa z kurczakiem i fetą na cieście francuskim 191

oknami powoli robi się zielono i słonecznie :) W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6  pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Opruszamy solą(...)koniec  do szpinaku dodajemy ser feta oraz odsączoną kukurydzę oraz 1/2 część kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy

ChilliJemy
Kieszonki z borówkami 270

borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275 g ciasta francuskiego   200 g borówek  1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: W rondelku podsmaż na maśle z wodą i cukrem borówki nadzienie ostudź. Ciasto francuskie, podziel na 15 równych kwadratów, do każdego kwadracika

Niezły Młynek
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 151

Przepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu.  Ja robiłam razem z Córcią(...)przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy. Ciastka są chrupiące i pełne smaku, nam trochę wypłynął miód ale smakowicie się przypiekł i wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki rybne- ekspresowo 137

gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień współczesności- gotowych potraw :) Przyznaje się szczerze, że często korzystam z gotowych ciast francuskich. Składniki: gotowe ciasto francuskie (zawinięte w rolkę) karp lub inna ryba cebula cytryna Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić w dzwonki, posolić- zostawić na godzinę. W naczyniu posmarowanym masłem ułożyć rybę, dodać pokrojoną cytrynę(...)posypać siekaną cebulką. Całość podlać kilkoma łyżkami bulionu. Piec w piekarniku (180 stC) 45 minut. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i nadziać wystudzoną rybą, wcześniej upieczoną w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Kremówka papieska- przepis krok po kroku 154

całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy. Wykonanie bitej śmietany: Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wykonanie ciasta francuskiego i składanie: Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić przez(...)lodówki. W końcu rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 200 stopni na kolor jasnobrązowy. Upieczone ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną połowę posmarować kremem waniliowym, następnie warstwą bitej śmietany. Całość przykryć drugą połowa ciasta, posypać cukrem pudrem. Kroić w prostokąty o dowolnej wielkości

Tradycyjna Kuchnia
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 198

pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru(...)środek formy wyłóż truskawki. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut aż karmel zgęstnieje, polewając nim owoce od czasu do czasu. Na posypanej mąką powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż

karmelowy
Francuskie poduszeczki 251

Ciasto francuskie w wersji wytrawnej. Banalne w przygotowaniu, a smak ma niebiański... Ostrzegam! Jeżeli zamierzacie je postawić na stole z przekąskami na imprezie, to lepiej(...)razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 80 g szynki lun innej wędliny 100 g żółtego sera szalotka łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) jajko  mały kubeczek  kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę do muffinek wysmarować masłem

Piąty grzech główny
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 268

zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 3 duże liście młodej kapusty około 400g mięsa mielonego czerwona cebula biała część pora olej do smażenia przyprawa gyros płat ciasta francuskiego żółtko do posmarowania sezam do posypania Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu(...)Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można

Pyry na Gaz
Tarty z ricottą i szparagami 169

mini formie polecam Wam je przygotować. Jeśli nie macie małych foremek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając o kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów(...)Odcedzić, ostudzić i pokroić na preferowaną długość. Pomidora pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić. Ricottę wymieszać z jajkami, musztardą, śmietaną i przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na ciasto francuskie, wyłożyć warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy serowej. Podawać gorące

Czerwień i błękit
Wyraziste roladki z ciasta francuskiego z mango chutney i wędzonym serem 236

mango chutney, zapraszam TUTAJ oraz TUTAJ A gdy szukacie pomysłów na dania z ciasta francuskiego, to koniecznie zaglądnijcie TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego mango chutney wyrazisty w smaku ser (użyłam oscypka) WYKONANIE Ciasto francuskie smarujemy mango chutney, a na to ścieramy wędzony ser. Zawijamy całość i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Zofiana
Zawijasy z ciasta francuskiego z jabłkami 206

ciągle zapominałam kupić ciasto francuskie, w końcu się udało :) Warto było czekać! Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego, - 1 duże słodkie jabłko, - cynamon. Wykonanie: Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, każdą ćwiartkę pokroić w bardzo cienkie plastry. Rozwijamy ciasto francuskie, pozostawiając je na papierze w które jest zawinięte. Na węższym brzegu ułożyć jabłka, tak by wystawały poza

Co na wege obiad?
Ciastka francuskie z czekoladą 130

ciasteczka francuskie zajadane przy filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:) Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 tabliczki ulubionej czekolady 1 jajko cukier kryształ Sposób Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu

Kuchenne aromaty